Αρκετές εμπορικές πράξεις καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο ελαιόλαδο, η κατάσταση στην αγορά του οποίου έχει μπει τελευταία στην κυβερνητική ατζέντα, λόγω των διαμαρτυριών των παραγωγών.
Τα δεδομένα περιπλέκει ακόμα περισσότερο στην αγορά η εμφάνιση του κορονοϊού στην γειτονική Ιταλία, με τις ανησυχίες για επιπτώσεις να εδράζονται κυρίως στις τάξεις όσων εξάγουν στην Ιταλία. Αντίθετα στο εσωτερικό, παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αύξησης αγορών από μέρους των καταναλωτών, κάτι που ήδη παρατηρείται γενικά με τα τρόφιμα στην Ιταλία.
Στις εξελίξεις αυτές αξίζει να προσθέσει κανείς και την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει στις επαφές με την Κίνα που έχουν πυκνώσει από τον περασμένο Νοέμβριο και το ζήτημα των εξαγωγών ελαιολάδου. Με αφορμή αυτές τις προσπάθειες έχει κυκλοφορήσει στην αγορά μια φήμη περί μεγάλης συμφωνίας εταιρείας από την Κρήτη με Κινέζους για εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων, η οποία όμως δεν επιβεβαιώνεται ακόμα αρμοδίως. Ταυτόχρονα και στο ΥπΑΑΤ έγινε πρόσφατα σύσκεψη υπό τους Βορίδη – Αραμπατζή σύσκεψη για το θέμα, με τους παραγωγούς όμως να ζητούν άμεσα και απτά αποτελέσματα, που θα τονώσουν την αγορά.
Γύρω στα 2,50 ευρώ η τιμή παραγωγού στην Λακωνία
Ο κ. Τάκης Ντανάκας, διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων Πακίων δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ως συνεταιρισμός εμείς πουλήσαμε μια μεγάλη ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου, συνολικά 220 τόνους στις 13 Ιανουαρίου με τιμή στα 2,50 ευρώ το κιλό. Έκτοτε, κάναμε μια μεγάλη ακόμα πώληση και συγκεκριμένα πριν από δυο εβδομάδες γύρω στις 10 Φεβρουαρίου. Πουλήσαμε συνολικά 180 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πάλι προς 2,50 ευρώ το κιλό. Γενικά στην αγορά ισχύει τώρα όσον αφορά στη Νότια τουλάχιστον Λακωνία μια τιμή στα 2,40 – 2,50 ευρώ το κιλό. Να σημειωθεί ότι το ελαιόλαδο που δώσαμε ήταν όλο και τις δυο φορές που προείπαμε οξύτητας 0,25, ενώ πρέπει να πω ότι τελευταία άρχισε να δουλεύει, δηλαδή να το ζητάνε και το πιστοποιητικό ιχνηλασιμότητας, να συνοδεύει το προϊόν, κάτι που είναι πολύ θετικό. Πρέπει να πούμε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια είδαμε και βλέπουμε να κινούνται στην Πελοπόννησο, σε Λακωνία και Μεσσηνία σίγουρα και να αγοράζουν ελαιόλαδα Κρητικές τυποποιητικές. Βέβαια, αρκετές από αυτές αγόρασαν ελαιόλαδα πάρα πολύ καλά και ποιοτικά από το νομό Μεσσηνίας, το προηγούμενο διάστημα, όταν και η τιμή εκεί ήταν στα 2,30 ευρώ το κιλό. Αυτό συνέβη και ήταν αναμενόμενο να συμβεί εξαιτίας των μεγάλων ζημιών στην Κρητική ελαιοπαραγωγή. Σε σχέση τώρα με τον κορονοϊό που έχει χτυπήσει την γείτονα και τις επιπτώσεις του στο εμπόριο, πρέπει να περάσει κανένας μήνας, για να μπορούμε να πούμε και να εκτιμήσουμε με βεβαιότητα τυχόν επιπτώσεις. Βέβαια αυτό που είναι σίγουρο είναι πως έχει ανεβεί η κατανάλωση».
Δεν επιβεβαιώνονται ακόμα οι… πληροφορίες για μεγάλο deal με Κινέζους
Στην αγορά του ελαιολάδου εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορεί μια φήμη περί μεγάλης συμφωνίας που έκλεισε η εταιρεία Terra Creta με Κινέζους για εξαγωγή ελαιολάδου. Εμείς μιλήσαμε με τον κ. Μανόλη Καρπαδάκη, διευθυντή Μάρκετινγκ (τμήμα εξαγωγών) της εταιρείας Terra Creta, ο οποίος δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «συμφωνία τέτοια που αναφέρετε ότι ακούστηκε στην αγορά δεν υπάρχει, αλλά κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και στόχος μας είναι να διευρύνουμε τα μερίδια μας, των εξαγωγών, στην αγορά της Κίνας».
Σημειωτέον ότι η εν λόγω εταιρεία κάνει εξαγωγές ελαιολάδου στην Κίνα εδώ και 14 χρόνια, αλλά το περιθώριο περαιτέρω διείσδυσης είναι εξαιρετικά μεγάλο και το ενδιαφέρον των Κινέζων υπαρκτό. Το ενδιαφέρον αυτό αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει και η πρόσφατη επίσκεψη της πρέσβειρας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Τσανγκ Τσούι. Η κα Τσούι επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Terra Creta στο Κολυμπάρι Χανίων, ενώ οι υπέυθυνοι της εταιρείας, της αφιέρωσαν ένα δέντρο ελιάς προς τιμήν της.
Σε σχέση με ενδεχόμενες επιπτώσεις από τον κορονοϊό στην αγορά του ελαιολάδου και δη του… ελληνικού, ο κ. Καρπαδάκης μας είπε ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς να πει κάποιος αν θα έχουμε κάτι τέτοιο. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν, μόνον σε περιπτώσεις που ισχύσουν αποκλεισμοί περιοχών.
Για στασιμότητα κάνουν λόγο παραγωγοί στη Μεσσηνία
Δεν έχει αλλάξει το τοπίο στο νομό Μεσσηνίας σε σχέση με τους τελευταίους μήνες. Έτσι, όπως μετέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σταύρος Αδαμόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας Μεσσηνίας «υπάρχει στασιμότητα στο ελαιόλαδο και αναβλητικότητα θα έλεγα. Κρητικές εταιρείες έχουν ανεβεί και στη Μεσσηνία για να αγοράσουν προϊόν, αλλά ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος μεταξύ τους. Οι τιμές παραγωγού σήμερα δεν ξεπερνούν τα 2,20 ευρώ ανά κιλό». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Συνεταιρισμός έχει δώσει μόνον το 10-15% της εφετινής παραγωγής του, την οποία και συγκεντρώνει.
Ελπίδες για αύξηση κατανάλωσης διεθνώς
Εν τω μεταξύ, όπως έγραψε την Δευτέρα ο ΑγροΤύπος, αύξηση στην διεθνή κατανάλωση ελαιολάδου βλέπει για φέτος (2019/2020) το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολαδου (IOC). Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα, η ετήσια κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 130.000 τόνους και να ξεπεράσει τα 3,1 εκατ. τόνους (την περσινή περίοδο ήταν 2,9). Αυτό που αξίζει τέλος να αναφέρουμε είναι ότι πέρσι (2018/2019) η κατανάλωση ελαιολάδου στην ΕΕ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του IOC, σημείωσε μεγάλη πτώση της τάξης του 10,2% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Πηγή: agrotypos.gr – Μπίκας Αλέξανδρος