υλικά για 6 άτομα
1700 κ. περίπου αρνάκι (χεράκια και μπούτι)
2 κλαδάκια δεντρολίβανο
2 κ.σ. φύλλα από φρέσκο θυμάρι
1 κ.σ. φύλλα ξερό φασκόμηλο
2 κ.σ. ξερή ρίγανη
1 κεφάλι σκόρδο ολόκληρο, πλυμένο, ακαθάριστο
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
2 λεμόνια, το χυμό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ξερά με τα φρέσκα μυρωδικά, ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε 1 κ.σ. αλάτι και 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε καλά.
Το κόβουμε σε τρία -τέσσερα μεγάλα κομμάτια ή το αφήνουμε ολόκληρο.
Το αλείφουμε με το ελαιόλαδο -όχι περισσότερο από 3-4 κ.σ.- και το τρίβουμε καλά παντού με το μείγμα μυρωδικών -αλατιού.
Το ακουμπάμε στη γάστρα και ρίχνουμε επάνω το χυμό των λεμονιών και όσο από το μείγμα μυρωδικών έχει μείνει.
Κόβουμε οριζοντίως στη μέση το ακαθάριστο κεφάλι του σκόρδου και βάζουμε τα δύο μισά στη γάστρα, ανάμεσα στο κρέας.
Ρίχνουμε στον πάτο της γάστρας 1 φλ.τσ. κρασί.
Βάζουμε τη γάστρα σκεπασμένη στο φούρνο.
Μετά από 40′ χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ο και αφήνουμε το κρέας να ψηθεί 2.30′ ώρες περίπου.
Ανοίγουμε τη γάστρα 2-3 φορές και γυρίζουμε τα κομμάτια ελέγχοντας και τα υγρά.
Τα τελευταία 20′ ξεσκεπάζουμε τη γάστρα για να κάνει κρούστα η επιφάνεια.
Όταν το κρέας ξεκολλάει από το κόκαλο το βάζουμε σε πιατέλα και μαζεύουμε τη σάλτσα.
Την περνάμε από χοντρό σουρωτήρι και τη ρίχνουμε επάνω στο κρέας.
Σημ. συγχρόνως μπορούμε να ψήσουμε πατάτες σε πυρέξ, με ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη, λίγο νερό. Κατά διαστήματα ρίχνουμε μερικές κ.σ. ζουμί από τη γάστρα.
σημ. το ίδιο φαγητό γίνεται στο ταψί ή σε πυρίμαχο σκεύος, αντί για γάστρα.
Θα απαιτήσει λιγότερο χρόνο.
Πηγή: athinorama.gr