Γράφει η Μαρία Μαυρουδή
Η Tσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου η οποία δίνει την ευκαιρία στα νοικοκυριά να καταναλώσουν μέσα στο γιορταστικό κλίμα το κόκκινο κρέας πριν αρχίσει η νηστεία της Σαρακοστής.
Η λέξη “Τσικνοπέμπτη” προέρχεται από την λέξη “τσίκνα” δηλαδή τη μυρωδιά του ψημένου κρέατος και από την λέξη “Πέμπτη”. Γιορτάζεται την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα.
Ο λόγος που έχει καθιερωθεί η συγκεκριμένη γιορτή να γίνεται ημέρα Πέμπτη, είναι το γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, και έτσι επιλέχθηκε η ενδιάμεση ημέρα από την Τετάρτη και την Παρασκευή.
Επίσης εχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα την Τσικνοπέμπτη, είτε αυτό είναι το κρέας, είτε το κρασί, για να θυμίσει σε όλους μας το Πάσχα και την χαρά που φέρνει η Ανάσταση.
Το παράξενο αυτό έθιμο χάνεται στα βάθη του χρόνου, και συνδέεται με τις βακχικές γιορτές που έκαναν τόσο οι Αρχαίοι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι οι οποίοι θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι μία ολοκληρωμένη ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης κατά την ανοιξιάτικη περίοδο .
Παλαιότερα, εκτός από το τσίκνισμα, το «εθιμοτυπικό» απαιτούσε μεταμφίεση και πειράγματα.
Στα χωριά, οι άνθρωποι γυρνούσαν με παρέες από σπίτι σε σπίτι, χτυπώντας τις πόρτες γνωστών και αγνώστων, ζητώντας κέρασμα και κρασί, το οποίο καταναλωνόταν άφθονο και στη διαδρομή, ζητώντας από τους νοικοκυραίους να αφήσουν τα σπίτια τους και να ακολουθήσουν την κεφάτη παρέα.
Εκτός από την κρεοφαγία τη συγκεκριμένη ημέρα σε πολλά μέρη της Ελλάδας επικρατεί να προσφέρεται ως γλυκό το γαλακτομπούρεκο και η γλυκιά κολοκυθόπιτα, κουγκουλούαρι όπως λέγεται σε μερικά μέρη, αλλά και ο μπακλαβάς στη βόρεια Ελλάδα.
Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, στην πορεία του χρόνου, κάθε τόπος ανέπτυξε και τα δικά του ιδιαίτερα έθιμα.
Τηρώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις τις περιοχής μας ας γιορτάσουμε και εμείς την Τσικνοπέμπτη προσέχοντας την υπερβολική κατανάλωση του αλκοόλ.
Καλή Τσικνοπέμπτη να περάσουμε! Καλά Τσικνίσματα!!!