ΥΛΙΚΑ
γέμιση:
- 1 κιλο γλυκιά μυζήθρα
- 4 κ. σ. γεμάτες ζάχαρη
- 4 κ. σ. γεμάτες μελι
- 2 ασπραδια
ζύμη:
- 120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 120 ml γάλα
- 1 βανίλια
- 20 γρ, μπέικιν πάουντερ
- 750 γρ. αλεύρι μαλακό
- 2 κροκους, χτυπημένους
- λίγη κανέλα, για γαρνίρισμα
- 10φυλλα λεμονιάς και λίγο ανθόνερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Η μυζήθρα πρέπει να την έχω ”στεγνώσει”
- Για να φτιάξω την γέμιση λιώνω την μυζήθρα με το πιρούνι και προσθέτω την ζάχαρη τα ασπραδια και το μελι και ανακατεύω το μίγμα.
- Για τη ζύμη χτυπάω το βούτυρο να αφρατέψει, προσθέτω τη ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα και τη βανίλια. Αφού αναμίξω το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι, το ρίχνω κι αυτό σταδιακά στο μπολ και ενσωματώνω μέχρι η ζύμη να μην κολλάει πλέον στα χέρια.
- Συνεχίζω το ζύμωμα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια κι αφού πάρω μια μικρή δόση από τη ζύμη ανοίγω κάθε φορά ένα ένα το φύλλο για κάθε καλιτσούνι. Με τον πλάστη ανοίγω την ζύμη σε πάχος 2 χιλ περίπου και με ένα κουπ πατ ή ένα ποτήρι διαμέτρου περίπου 8 – 9 εκ κόβω το φύλλο στρογγυλό.
- Το παίρνω στο χέρι μου απλώνω στη μέση του περίπου ένα κ. σ. από τη γέμιση της μυζήθρας Αρχίζω να δημιουργώ τις πιέτες πιέζοντας με τα δύο μου δάχτυλα τη ζύμη προς το κέντρο του καλιτσουνιού. Συνεχίζω με τις επόμενες πιέτες μέχρι το τέλος σε κάθε καλιτσούνι.
- Ένας άλλος τρόπος είναι με μια οδοντογλυφίδα όπως του βίντεο που παραθέτω πιο κάτω
- Τα τοποθετώ σε λαδόκολλα πάνω στο ταψί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν Με ένα πινελάκι αλείφω απαλά με λίγο χτυπημένο κροκαδι την μυζήθρα που φαίνεται και πασπαλίζω με λίγη κανέλα.
- Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180* C,
- όταν τα βγάλω από τον φούρνο ρίχνω το ανθόνερο και τα λεμονόφυλλα για άρωμα
συμβουλή:
– Τα αποθηκεύω σε καλά κλεισμένο κουτί στο ψυγείο.
– Μπορώ να τα φυλάξω και στην κατάψυξη.
– Όταν να βγάλω από το ψυγείο ή την κατάψυξη για να γίνει πάλι η ζύμη τους τραγανή τα βάζω στον φούρνο, στον αέρα για 5 λεπτά στους 180*C.
Συνταγή:
ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ (CHEF)
ΕΠΙΛΕΚΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
- Απόφοιτος Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης το 1992.
Παρακολούθηση Σεμιναρίων Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής τέχνης - Μάγειρας και Αρχιμάγειρας σε εστιατόρια και ξενοδοχεία από το 1992
- Εξωτερικός Σύμβουλος σε επιχειρήσεις εστίασης από το 2000
- Πιστοποιημένος στο μητρώο Εκπαιδευτών δια βίου μάθησης του ΤΕΙ Κρήτης
- Πιστοποίηση από τον ΕΦΕΤ στην διαχείριση τροφίμων.
- Καθηγητής γαστρονομικού Ενδιαφέροντος
- Επιμόρφωση στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων του ΤΕΙ Κρήτης
- Πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας σε 8 κωδικούς ΣΤΕΠ’92 (ΕΟΠΠΕΠ)
- Αρθρογράφος σε Μαγειρικές στήλες ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ