Άρθρο ειδικού συνεργάτη του “e-mesara.gr”
Μείωση καταγράφει η κατανάλωση του ελαιόλαδου στις κατ΄ εξοχήν ελαιοπαραγωγικές μεσογειακές χώρες όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, ενώ παρατηρείται αύξηση στην παραγωγή πανευρωπαϊκά με πρωταγωνιστή την Πορτογαλία, που η παραγωγή της έχει αυξηθεί στο 100% του μέσου όρου της πενταετίας 2015-2019.
Έτσι έχουμε φθάσει στη φετινή χρονιά, που η παγκόσμια παραγωγή υπερσκελίζει την παγκόσμια κατανάλωση, και με αποθέματα ελαιόλαδου κυρίως στην Ισπανία έχει σαν αποτέλεσμα τις χαμηλές τιμές στον παραγωγό.
Μπαίνει λοιπόν, επιτακτικά το θέμα της αύξησης της κατανάλωσης ελαιόλαδου παγκόσμια, αφού περιθώρια υπάρχουν λόγω της χαμηλής κατά κεφαλήν κατανάλωσης σε πολλές χώρες εκτός Μεσογείου. Θα πρέπει λοιπόν να σχεδιαστούν στρατηγικές προώθησης του ελαιόλαδο σε συνδυασμό και με μια πληθώρα άλλων προϊόντων όπως τα λαχανικά, όσπρια, κτηνοτροφικά , που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη μεσογειακή διατροφή.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και με βασικό συστατικό το ελαιόλαδο, θα πρέπει να δημιουργηθούν νέα προϊόντα ,ακόμα και έτοιμα γεύματα με μεσογειακά προϊόντα, αποφεύγοντας και το σκόπελο της ετοιμασίας στο σπίτι, που θα αποτελέσει σοβαρό κίνητρο για τους καταναλωτές.