Του Μάξιμου Σενετάκη*
Η εντύπωση που αποκόμισα από την επίσκεψη του κ. Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο και την περιοδεία που κάναμε μαζί στο νομό, είναι πως πολλά έχουν αλλάξει σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Καταρχήν δεν έχουμε έναν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που θέλει να γίνεται ευχάριστος. Να υπόσχεται γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να το υλοποιήσει. Η εποχή που ο υπουργός έπαιρνε ένα χαρτί κι ένα μολύβι και έδινε λεφτά, έχει περάσει.
Κατά δεύτερον, έχουμε έναν υπουργό που εμφανώς αξιοποιεί τις νομικές γνώσεις του και την μακρά εμπειρία του, για να κάνει τη δουλειά του. Και όπως όλοι λίγο πολύ υποψιαζόμαστε η δουλειά γίνεται (και σίγουρα γίνεται καλύτερα) με επιστημονική και νομική τεκμηρίωση.
Ειδικά στο θέμα της ζημιάς που προκάλεσε ο δάκος στις ελαιοκαλλιέργειες – το πιο “καυτό” θέμα αυτήν την περίοδο στο νησί – ο υπουργός απέφυγε τον πειρασμό να γίνει ευχάριστος και μίλησε την γλώσσα της αλήθειας.
Αλήθεια πρώτη. Προφανώς υπάρχουν ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες. Η έκταση τους όμως δεν είναι ακόμα προσδιορισμένη. Πρέπει να προσδιοριστεί. Και εξ αυτού του λόγου έχει συσταθεί ειδική επιτροπή υπό τον κ. Αυγουλέα, στην οποία συμμετέχουν και οι κ.κ. Χνάρης και Στρατάκης.
Αλήθεια δεύτερη. Η Επιτροπή θα δώσει τη μάχη για να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η καταστροφή προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή. Το άρθρο 221 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει αυτού του είδους τη δυνατότητα. Και είναι μαχητό το επιχείρημα ότι η καταστροφή από τον δάκο οφείλεται σε κλιματικά αίτια. Είναι όμως επιχείρημα που χρειάζεται θεμελίωση. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ως προς τη διαδικασία, όχι ως προς το αποτέλεσμα. Αυτό δεν προεξοφλείται. Η διαφορά ωστόσο σε σχέση με το παρελθόν, είναι πως θα υπάρξει θεμελίωση. Σε αντίθεση με την προηγούμενη ηγεσία θα υπάρξει εμπεριστατωμένος φάκελος τεκμηρίωσης. Διότι μόνον έτσι υπάρχει πιθανότητα αποζημιωτικής κάλυψης.
Αλήθεια τρίτη. Υπάρχει ο συλλογικός, αλλά υπάρχει και ο ατομικός καταλογισμός ευθυνών. Με απλά λόγια, η Πολιτεία έχει σαφώς ευθύνη για το πως και σε ποια έκταση έγινε η δακοκτονία. Ευθύνη όμως έχουν και οι ίδιοι οι παραγωγοί για τις καλλιέργειες τους.
Αλήθεια τέταρτη. Ο υπουργός αναγνώρισε τις ευθύνες της Πολιτείας και ήδη έχει θέσει το πλαίσιο, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία και το φαινόμενο να μην επαναληφθεί του χρόνου. Συγκεκριμένα ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο να αυξήσει κατά 2 εκατ. ευρώ το ποσό στην Κρήτη. Είναι όμως μόνο τα λεφτά το θέμα; Ως ένα βαθμό, είναι. Αλλά τα χρήματα πρέπει να πιάνουν τόπο. Όχι να σπαταλώνται. Πρέπει η δουλειά να γίνεται σωστά. Και αν η δουλειά δεν γίνεται σωστά να αποδίδονται ευθύνες.
Αλήθεια πέμπτη. Δεν νοείται να μένουν ανασφάλιστες καλλιέργειες και όταν υποστούν ζημιές να αξιώνεται από την Πολιτεία (δηλαδή τους φορολογούμενους) να καλύψουν την ζημιά. Όλοι οι καλλιεργητές πρέπει να ασφαλίζονται είτε στον ΕΛΓΑ, είτε ιδιωτικά. Είναι κακή πρακτική να αποζημιώνονται αν δεν είναι ασφαλισμένοι. Κατ’ εξαίρεση όμως και έως ότου συμμορφωθούν στις υποδείξεις, θα δείξουμε επιείκεια στους καλλιεργητές των θερμοκηπίων, οι οποίοι θα αποζημιωθούν ένα μέρος της ζημιάς που υπέστησαν.
Αλήθεια έκτη. Άλλο η έννοια της αποζημίωσης και άλλο η έννοια της ενίσχυσης. Η αποζημίωση δεν είναι σε καμιά περίπτωση ενίσχυση.
Αλήθεια έβδομη. Όσοι ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ και επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα (βλ. χαλάζι) θα αποζημιωθούν στο ακέραιο, όπως προβλέπεται.
Αλήθεια όγδοη και βασική. Η ανόρθωση του πρωτογενούς τομέα είναι προτεραιότητα όχι μόνο του υπουργού. Είναι του ίδιου του πρωθυπουργού, είναι προτεραιότητα όλων μας. Και επ’ αυτού δεν τίθεται η παραμικρή αμφισβήτηση.
* Ο Μάξιμος Σενετάκης είναι Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας