Υλικά:
1 κιλό κάστανα
900 γρ ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
ένα ξύλο κανέλας
χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση:
Παίρνουμε τα κάστανα και τα χαράσσουμε στην κορυφή τους αλλά προσοχή να μην χαράξουμε την σάρκα .
Τα βράζουμε για 10 λεπτά και μετά τα κρυώνουμε λίγο σε ένα μπολ με παγωμένο νερό.
Τα ξεφλουδίζουμε και κατόπιν τα βράζουμε χωρίς τη φλούδα τους μέχρι να μαλακώσουν.
Σε άλλη κατσαρόλα τοποθετούμε την ζάχαρη και το νερό και μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού και λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε μέσα τα κάστανα μας και τα σιγοβράζουμε για κανένα δεκάλεπτο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την κανέλλα και το χυμό λεμονιού.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα κι αφήνουνε το σιρόπι να ποτίσει το κάστανο μας για ένα 24ωρο.
Έπειτα σιγοβράζουμε για 5 λεπτά το γλυκό μας και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε αυτό το σημείο έχουμε τις εξής επιλογές :
1ή: Βγάζουμε τα κάστανα από το σιρόπι και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα σκεπασμένη με μεμβράνη (για να μην ξεραθούν ) και όταν στραγγίξουν τα τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο ή και με ειδικά χαρτάκια για τυλιχτά γλυκά.
2ή: Βγάζουμε τα κάστανα από το σιρόπι και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα να στραγγίξουν λίγο έως ότου ετοιμάσουμε γλάσο .
Λιώνουμε κουβερτούρα σε μπέν μαρί και τα βουτάμε ένα ένα μέσα, τα βάζουμε επάνω σε λαδόκολλα να κρυώσουν.
3ή: Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία του 5΄ βρασίματος και της 24ωρης ξεκούρασης για άλλες δυο φορές και έτοιμο το γλυκό του κουταλιού. Εννοείται πως το τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Πηγή: spitikessyntages.gr