Υλικά:
1 σµέρνα περίπου 2 κιλά
½ πακετάκι ζαφορά (0,13 γρ.) ή 3-4 στήµονες
1 µεγάλο κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
χυµός από 2 λεµόνια
3 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι θρούµπι
αλάτι πιπέρι λευκό
Εκτέλεση:
Καθαρίζουµε το ψάρι, το πλένουµε, το κόβουµε σε κοµµάτια, το αλατίζουµε και το βάζουµε σε µία κατσαρόλα να βράσει µε 8 ποτήρια νερό, το ελαιόλαδο και το κρεµµύδι.
Το βράζουµε για 15 λεπτά, περίπου, σε δυνατή φωτιά µε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη. Αφαιρούµε τον λευκό αφρό που σχηµατίζεται στην επιφάνεια της κατσαρόλας κατά τη διάρκεια του βρασίµατος. Κατεβάζουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τραβάµε µε τρυπητή κουτάλα έξω το ψάρι και περνάµε από λεπτό τρυπητό τον ζωµό.
Βγάζουµε τα κόκαλα από το ψάρι πολύ προσεκτικά και το βάζουµε ξανά µέσα στον ζωµό του. Προσθέτουµε το θρούµπι, το πιπέρι, τον χυµό των λεµονιών, τη ζαφορά τριµµένη ελαφρά και λίγο αλάτι ή πιπέρι αν χρειάζεται. Βράζουµε ξανά το µείγµα σε ξεσκέπαστη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά, µέχρι να µείνει η µισή από την αρχική ποσότητα. Αδειάζουµε το µείγµα σε βαθιά πιάτα και βάζουµε την πηχτή στο ψυγείο για 6 ώρες περίπου πριν τη σερβίρουµε.
Πηγή: milame.net