Μια αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες και η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής όχι μόνο αυξάνει το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων αλλά θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να διαφυλάξει τα απειλούμενα είδη προς εξαφάνιση.
Σε αυτά τα συμπεράσματα καταλήγει μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα (ΗΠΑ) που δημοσιεύθηκε στο Nature. Ο επικεφαλής – οικολόγος – της έρευνας David Tilman τονίζει, ότι η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να αποτρέψει την καταστροφή των τροπικών δασών και σαβανών σε ποσοστό ισοδύναμο με την έκταση της μισής Αμερικής.
Οι ερευνητές σύγκριναν τις επιπτώσεις στην υγεία των σημερινών και επικρατέστερων διατροφικών συνηθειών με αυτές της Μεσογειακής Διατροφής, η υιοθέτηση της οποίας φαίνεται να μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 25%, του καρκίνου κατά 10% και του θανάτου λόγω καρδιακής νόσου κατά 20%.
Σύμφωνα με την μελέτη, αν δεν αλλάξει η διατροφή των ανθρώπων, το 2050 θα είναι η κύρια αιτία εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – με το 80% των εκπομπών να προέρχονται από την αγροδιατροφική παραγωγή – κάτι το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει στην υλοτόμηση αρκετών εκατομμυρίων εκταρίων αγροτικής γης.
Πηγή: olivenews.gr