Γράφει η Μαρία Μαυρουδή
Ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Δωδεκανήσου είναι η Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη στη Σύμη.
Στο νησί υπάρχουν επίσης άλλα οκτώ μοναστήρια, τα οποία είναι αφιερωμένα στον Ταξιάρχη Μιχαήλ που αντιστοιχούν στα εννέα αγγελικά τάγματα.
Αυτά είναι οι Άγγελοι, οι Αρχάγγελοι, οι Θρόνοι, οι Δυνάμεις, οι Αρχές, οι Κυριότητες, οι Εξουσίες, τα Χερουβίμ και τα Σεραφείμ.
Η λαϊκή μας παράδοση συσχετίζει την ίδρυση της Μονής του Πανορμίτη με την ευλάβεια που έχει ο λαός της Σύμης.
Αναφέρεται το όνομα μιας θεοφοβούμενης γυναίκας της Μαριώς του Πρωτενιού, η οποία αφού έσκαψε στο χωράφι της στον Πάνορμο βρήκε ένα μικρό εικόνισμα του Πανορμίτη στη ρίζα ενός σχίνου.
Την πήρε στο σπίτι της βάζοντά την ανάμεσα στα άλλα εικονίσματά της. Την επόμενη μέρα όμως το εικονισματάκι εξαφανίστηκε.
Όταν πήγε ξανά στον Πάνορμο το βρήκε πάλι στο ίδιο σημείο. Το πήρε ξανά στο σπίτι της αλλά και πάλι εξαφανίστηκε…
Στον ύπνο της εμφανίστηκε ο ίδιος ο Αρχάγγελος «λαμπροφορών και απαστράπτων» και της ανακοίνωσε ότι επιθυμούσε να μείνει στον Πάνορμο.
Η ευσεβής γυναίκα την επόμενη μέρα πήγε στον πνευματικό της και εκείνος της έδωσε συμβουλή να κτίσει ένα εκκλησάκι στον τόπο όπου βρήκε το εικόνισμα.
Ο σημερινός ναός του Πανορμίτη είναι αφιερωμένος στον Αρχάγγελο Ταξιάρχη Μιχαήλ.
Από την επιγραφή που υπάρχει στη θαυματουργή ολόσωμη εικόνα του Πανορμίτη γίνεται γνωστό ότι ασημώθηκε το 1724 μ.Χ. από τον Ιωάννη Πελοποννήσιο με έξοδα των καπεταναίων, του κλήρου και ολόκληρη της κοινότητας της Σύμης.
Μπροστά στο θαυματουργό εικόνισμα που συγκεντρώνει το σεβασμό, τις προσδοκίες και τις ελπίδες όλων μας υπάρχουν αρκετά αφιερώματα και αργυρά τάματα.