Εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, για πρώτη φορά, στην Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος στον Κισσό του Αγίου Βασιλείου, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη δεύτερη μεγάλη κάθοδο στρατιωτικού σώματος 1.000 Μανιατών αγωνιστών στην Κρήτη, υπό τον οπλαρχηγό Δημήτριο Πετροπουλάκη, προς ενίσχυση του απελευθερωτικού αγώνα κατά του οθωμανικού ζυγού. Η μάχη που έγινε πέριξ της Μονής του Αγίου Πνεύματος το 1868 άφησε πίσω 200 νεκρούς αγωνιστές και μαρτυρείται ως η πλέον πολύνεκρη αναμέτρηση Ελλήνων και Τούρκων, μετά από την Εθελοθυσία του Αρκαδίου.
Ο ηγούμενος της Μονής Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Ξερουδάκης και ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης υποδέχτηκαν τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο και την πολυμελή αντιπροσωπεία Μανιατών προκειμένου να τιμήσουν του ήρωες με μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση.
Μετά την Θεία Λειτουργία, ακολούθησε τρισάγιο και σεμνή τελετή στη μνήμη των 200 αγωνιστών στο εντυπωσιακό μνημείο που στήθηκε προς τιμήν τους, πάνω από τη Μονή την οποία συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Χαραλαμπάκης ενώ ο δικηγόρος Γιάννης Αλεξανδράκης μίλησε για τα γεγονότα του 1868, όντας απόγονος και ο ίδιος του δασκάλου Γιάννη Αλεξανδράκη που υπηρέτησε στο σχολείο της Μονής και διέσωσε πολύτιμα στοιχεία για την ιστορία της.
Στον χαιρετισμό που απεύθυνε ο Δήμαρχος Γιάννη Ταταράκης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά για το ιστορικό συναπάντημα μεταξύ Αγιοβασιλιωτών και Μανιατών, αφού η στενή φιλία και οι δεσμοί αίματος μεταξύ Κρήτης και Μάνης, έχουν βαθιές ρίζες και κοινό τόπο τα πεδία των μαχών για την πατρίδα και την Ελευθερία. Τέτοιου είδους συναντήσεις όπως η σημερινή, όχι μόνο ενισχύουν τις σχέσεις αμοιβαίας αγάπης και εκτίμησης αλλά συμβάλουν στην ανάδειξη και τη διατήρηση της ιστορίας του τόπου μας και είναι κάτι το οποίο εμείς σαν Δημοτική Αρχή θεωρούμε ιστορικό μας χρέος.» ενώ συμπλήρωσε:
«Τρανό παράδειγμα, σύμβολο και ιστορικό ορόσημο ήταν η εθελοθυσία των Μανιατών το 1868 σε ετούτο τον τόπο. Ένα ιστορικό γεγονός που εξακολουθεί να μας δείχνει τον δρόμο της πίστης στο ιδανικό της Ελευθερίας, την ανάγκη να υπερασπιστούμε τις αξίες της δημοκρατίας, της ομοψυχίας και βεβαία της αλληλεγγύης. Στις μέρες μας και εξαιτίας των γεγονότων που συμβαίνουν στη περιοχή μας τέτοιου είδους μηνύματα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Απαιτείται εγρήγορση, ενότητα και διαρκής αγώνας από όλους μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις της εποχής μας, να σταθούμε αντάξιοι της ιστορικής μας πορείας και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.»
Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να μιλήσει για τον ηγούμενο της Μονής Αγίου Πνεύματος π. Βαρθολομαίο χάρη στις άοκνες προσπάθειες του οποίου το ερειπωμένο μοναστήρι πήρε ξανά ζωή, κατάφερε να ανακαινίσει το μεγαλύτερο μέρος του μέσα σε ένα κατάφυτο και ήσυχο μέρος και να δημιουργήσει ένα σημαντικό προσκυνηματικό κέντρο. Επίσης ευχαρίστησε τον πρώην Δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Τσιγδινό, τους πρώην Προέδρους Κοινότητας Κισσού Γιώργο Γαραντωνάκη και Δέσποινα Τσιγδινού και βέβαια τον σημερινό Πρόεδρο Γιώργο Γεωργακάκη για την συμβολή τους στην ανάδειξη της Ιεράς Μονής.
«Αν δεν ήμουν Μανιάτης θα ήθελα να ήμουν Κρητικός» δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, ενώ υποσχέθηκε πως κάθε χρόνο θα έρχονται στον Κισσό για να αποδίδουν φόρο τιμής στους νεκρούς τους.
Στεφάνια προς τιμήν των θυμάτων του 1868 κατέθεσαν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μ. Λιονή, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, η αντιδήμαρχος Αμαρίου Κ. Τρουλινού, ο υποδιοικητής του 547 Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού, ο Λιμενάρχης Ρεθύμνου, οι πρόεδροι Κισσού και Κεντροχωρίου και εκπρόσωπος από την Ασή Γωνιά.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ