Αν και δεν υπάρχει κάποιος λόγος να τρομάξει κανένας φαίνεται ότι οι επόμενες αρκετές ημέρες θα έχου μεγάλο καιρικό ενδιαφέρον για την Κρήτη.
Παραπάνω φαίνεται ο συνολικός υετός που προβλέπει το Ευρωπαϊκό μοντέλο από σήμερα ως το επόμεο Σάββατο στην Κρήτη. Τα νούμερα μοιάζουν χειμωνιάτικα. Δεν πρέπει όμως να μείνουμε σε αυτά τα νούμερα αφού η εποχή είναι δύσκολοπρόβλεπτη και τα μοντέλα συχνά αστοχούν ακι υπερεκτιμούν. Δεν ξέρουμε αν θα βρέξει σε όλο το νησί, αλλα φαίνεται ότι λίγες περιοχές θα παραμείνουν εκτός νυμφώνος. Η πιθανότητα για έντονα φαινόμενα τοπικά, με χαλάζι και αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα όπως και η εκδήλωση υδροστροβίλων δείχνει ανεβασμένη.
Ξεκινώντας από σήμερα Πέμπτη 14/6: Θα υπάρξουν περιορισμένες αναπτύξεις αστάθειας στο εσωτερικό και κυρίως στους τρεις μεγάλους ορεινούς όγκους όπου, στα ανατολικά τους, λόγω του Δ-ΝΔ ρεύματος ψηλά, θα εκδηλωθούν κάποιες μπόρες, με μικρή πιθανότητα για περιορισμένης έκτασης-διάρκειας καταιγίδα. Στην ουσία όμως στην Κρήτη ο καιρός θα είναι σήμερα αρκετά ζεστός και σχεδόν αίθριος με ασθενείς ως μέτριους δυτικούς ανέμους.
Για την Παρασκευή 15/6: Φαίνεται ότι θα αυξηθεί η νεφοκάλυψη στο νησί και θα έχουμε λίγα τοπικά φαινόμενα, ασθενή κατά βάση. Προς το βράδυ και από τα ΝΔ φαίνεται τα φαινόμενα να αυξάνονται. Ανεμοι ασθενείς αλλά στα δυτικά τουν νησιού οι δυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν αρκετά, ενώ θερμοκρασία θα πέσει λίγο.
Σάββατο 16/6: Το χαμηλό βαρομετρικό εδραιώνεται στο Αιγαίο Πέλαγος, σε θέση αρκετά σπάνια για την εποχή, για Ιούνιο μήνα. Η θέση του θα αυξήσει τα ποσά υγρασίας στην ατμόσφαιρα και την αστάθεια λόγω και των θερμών νερών στη θάλασσα με ψυχρές αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Το ΝΔ ρεύμα ψηλά θα συνεισφέρει για να εκδηλωθύν περισσότερα φαινόμενα. Αυτά θα έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται σε Δ-ΝΔ περιοχές από τη νύχτα-πρωί και θα προχωρήσουν ανατολικότερα.
Η μέρα θέλει προσοχή κυρίως σε εσωτερικές περιοχές της Κρήτης όπου το μεσημέρι ενδεχωμένως να εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές καταιγίδες.
Η Κυριακή 17/6 είναι μια ιδιαίτερη μέρα, με τις καταιγίδες να φαίνονται σχετικά γενικευμένες και τοπικά πολύ ισχυρές
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ – Μιχάλης Δρετάκης