Διανύουμε πια για τα καλά την εποχή του τρύγου και μαζί με αυτόν έρχονται στο νου μνήμες, εικόνες και αρώματα από ένα μπολάκι σπιτικής μουσταλευριάς πασπαλισμένης με καρύδι και κανέλα.
Σπιτικός μούστος και πετιμέζι
Την εποχή του τρύγου που διαρκεί περίπου από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο, τα σταφύλια έχουν πια ωριμάσει και είναι έτοιμα να μας δώσουν τον πολυπόθητο χυμό τους, τον μούστο. Αυτός, μας χαρίζει τα δώρα του εδώ και χιλιάδες χρόνια: άλλοτε μας δίνει το κρασί που μας συντροφεύει σε κάθε μάζωξη και άλλοτε γίνεται πετιμέζι, ένα παχύρευστο υγρό που θυμίζει γλυκόπικρο μέλι και που μαζί με τον μούστο μας δίνουν πεντανόστιμα γλυκίσματα.
Μουσταλευριά, μουστοκούλουρα και μουστόπιτα είναι μερικά από τα παραδοσιακά γλυκά δώρα του μούστου, αφού τόσο αυτός όσο και το πετιμέζι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση σε πολλές συνταγές. Φυσικά, μπορούμε να προμηθευτούμε αυτά τα 2 υλικά από το πιο κοντινό μας κατάστημα, αλλά είναι εξίσου απλό (αν και όχι γρήγορο) να τα φτιάξουμε μόνοι μας, για μια γεύση πιο σπιτική και για μια εμπειρία που θα μας φέρει πιο κοντά με τη δική μας παράδοση. Η διαδικασία παρασκευής τους δεν είναι δύσκολη, αρκεί να ακολουθήσουμε προσεκτικά όλα τα βήματα που παρουσιάζουμε σε παλαιότερα άρθρα μας για να έχουμε μοσχομυρωδάτο μούστο και πετιμέζι στο σπίτι μας.
Ας φτιάξουμε λοιπόν μουσταλευριά, κουλούρια με πετιμέζι, χαλβά με μούστο και βασιλικό ή τάρτες με σοκολάτα, κάρδαμο ή γλυκοπατάτα για να συνοδεύσουμε το ρόφημα, το ποτό ή το φαγητό μας σε κάθε ώρα της ημέρας.