Στο επίκεντρο να βρίσκονται τα self tests αυτές τις ημέρες, τα οποία σήμερα είχαν την τιμητική του στα σχολεία της Ελλάδας από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς!
Σύμφωνα με πληροφορίες του “e-mesara.gr” τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη β/θμια εκπ/ση Ν. Ηρακλείου αναφέρονται ότι υπήρξαν 8 θετικά self tests στα Λύκεια της Μεσαράς σήμερα Δευτέρα!
Συγκεκριμένα:
* 4 στο ΕΠΑΛ Μοιρών
* 1 στο Λύκειο Αγίων Δέκα
* 1 στο Λύκειο Ασημίου
* 1 στο Λύκειο Πόμπιας και
* 1 στις Λυκειακές τάξεις του Εσπερινού Τυμπακίου
Δεν βρέθηκαν θετικά self tests στα Λύκεια Μοιρών, Τυμπακίου, Χάρακα και Αγίας Βαρβάρας.
Επίσης δεν βρέθηκε κανένα θετικό self tests σε εκπαιδευτικό.
Τζανάκης για self test : 200 ασυμπτωματικοί με κοροναϊό θα μπορούσαν να δώσουν 3.620 κρούσματα σε 15 ημέρες
Ανυπολόγιστης αξίας για τον έλεγχο της πανδημίας, θεωρείται η ανίχνευση 613 θετικών στον κοροναϊό ασυμπτωματικών μαθητών και καθηγητών με τη μέθοδο του self testing (408 βρέθηκαν μόλις στο πρώτο 24ωρο εφαρμογής του μέτρου), που τέθηκε σε λειτουργία στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας της διά ζώσης εκπαίδευσης. .
Κι αυτό γιατί εαν δεν είχαν εντοπιστεί και απομονωθεί, θα έδιναν έναν ιλιγγιώδη αριθμό νέων κρουσμάτων, όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς του καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη.
«Αν τα χρησιμοποιήσουμε τα self test σωστά, ίσως έχουμε αποκτήσει ένα μεγάλο στρατηγικό όπλο να επανασυστήσουμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας», δήλωσε στο iatropedia.gr. Σύμφωνα με τον ίδιο, με δείκτη μεταδοτικότητας Rt άνω του ενός, μόνο ένα δείγμα 200 ασυμπτωματικών θετικών στην Covid μαθητών, θα μπορούσε να είχε δώσει 3.620 κρούσματα σε 15 ημέρες.
«Με αυτόν τον δείκτη θετικότητας που έχουμε τώρα, δηλαδή το 1,1, σε πέντε μέρες, 2οο θετικοί, θα δίναν άλλα 220 κρούσματα την ημέρα για τις επόμενες 5 μέρες. Και την επόμενη μέρα μετά τις πέντε μέρες, θα είχαμε 240 ανά ημέρα και μετά 264 ημερησίως για ακόμη πέντε μέρες. Πολλαπλασιάστε δηλαδή με 1,1 κάθε 5 ημέρες. Αλλά κάθε μέρα», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.
Το ρίσκο που εγκυμονεί η εκθετική αύξηση του κοροναϊού είναι τεράστιο για την πορεία της πανδημίας και για την κοινωνία, εξηγεί:
«Καταλαβαίνετε, λοιπόν, το ρίσκο που θα παίρναμε αν ανοίγαμε τα σχολεία χωρίς self test. Αυτοί οι διακόσιοι θα το μετέδιδαν σε άλλους μαθητές, που θα κολλούσαν θα το έφερναν στις οικογένειές τους. Ήταν ένα ρίσκο, με δείκτη μεταδοτικότητας άνω του ενός, όπως έχουμε τώρα», λέει.
Φωτογραφία: Μιχάλης Δελάκης