Ξεχωριστή η σημερινή ημέρα για την Πόμπια…
Μια ημέρα μνήμης και τιμής για ένα σπουδαίο Μεσαρίτη, για ένα μεγάλο αγωνιστή της ελευθερίας, για ένα ευεργέτη του τόπου μας…
Το Στρατηγό Γεώργιο Κατεχάκη, τον καπετάν Ρούβα, που φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από το θάνατό του…
Τον άνθρωπο στον οποίο οφείλεται η κτιριακή ύπαρξη του Γυμνασίου της Πόμπιας, του οποίου και είναι μέγας ευεργέτης…
Έτσι σήμερα το Γυμνάσιο και το Λύκειο Πόμπια,ς μαζί με το Πολιτιστικό Σύλλογο Πόμπιας, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Πόμπιας ετοίμασαν μια σημαντική εκδήλωση στο χώρο του Σχολικού Συγκροτήματος Πόμπιας.
Στην αρχή τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χωροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων!
Στη συνέχεια οι παραβρισκόμενοι κατευθύνθηκαν στο σχολείο, όπου και πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για το Στρατηγό από τον κ. Ανδρέα Λενακάκη, υποδιευθυντή 4ου ΓΕΛ Ηρακλείου, φιλόλογο και ιστορικό, καθώς και από τον κ. Γιώργο Ζωγραφάκη, συνταξιούχο δάσκαλο και συγγραφέα!
Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους παραβρισκόμενους τόσο για τον Γεώργιο Κατεχάκη, όσο και για το Γυμνάσιο της Πόμπιας, που μετρά 120 περίπου χρόνια συνεχούς λειτουργίας…
Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γιώργος Αρμουτάκης, η τέως Δήμαρχος και υποψήφια Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη, ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο Κοινοτάρχης της Πόμπιας κ. Γεώργιος Φουστανάκης, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γ΄ Ζώνης Αναδασμού Μεσαράς κ. Γιώργος Βασιλάκης κ.α.
Στο χώρο της βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Συλλόγου πραγματοποιείται έκθεση με φωτογραφίες του Στρατηγού Γεωργίου Κατεχάκη.
(Φωτογραφίες: Νίκος Τουμανίδης, Δ/ντής Λυκείου Πόμπιας τον οποίο και ευχαριστούμε…)
Γεώργιος Κατεχάκης
Γεννήθηκε το 1881 στον Πλάτανο της Μεσαράς και ανατράφηκε μέσα σε μια οικογένεια που στην κυριολεξία είχε αφιερωθεί σε αγώνες προκειμένου να απελευθερωθεί η Κρήτη.
Πατέρας του ήταν ο στρατηγός Απόστολος Κατεχάκης και Δήμαρχος Πλατάνου, ενώ παππούς του ο Χατζή Μιχαήλ Κατεχάκης.
Ο Κατεχάκης Απόστολος γεννήθηκε το 1837 στον Πλάνατο της επαρχίας Καινουρίου της Μεσσαράς στην Κρήτη.
Παππούς του ήταν ο Χατζή Μιχαήλ Κατεχάκης, οπλαρχηγός του 1821 ο οποίος έλαβε τα όπλα με την έναρξη της Επανάστασης στην Κρήτη 1866-1839, ανακηρύχθηκε αρχηγός της επαρχίας Καινουρίου και συμμετείχε υπό τη γενική αρχηγία του Μιχαήλ Κόρακα.
Ο Γεώργιος Κατεχάκης κατατάχτηκε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε με βαθμό ανθυπολοχαγού το 1902.
Πήρε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα τα έτη 1904 και 1905. Ήταν αρχηγός του σώματος των Κρητών Εθελοντών και έφερε το ψευδώνυμο «Καπετάν Ρούβας». Έδρασε κυρίως στις περιφέρειες Φλώρινας, Καστοριάς και Μοναστηρίου.
Ο Κατεχάκης σημείωσε εντυπωσιακές επιτυχίες ενάντια στους Βουλγάρους, με αποκορύφωμα την περίφημη ενέδρα στο Σκλήθρο.
Το 1912-1913 λοχαγός έλαβε μέρος στους βαλκανικούς πολέμους ως γενικός αρχηγός των εθελοντικών σωμάτων της Μακεδονίας και ως επιμελητής της μεραρχίας Ηπείρου.
Το 1916, ταγματάρχης τότε, διορίστηκε επιτελάρχης της 9ης Μεραρχίας στη Θεσσαλονίκη και πήρε μέρος στο εθνικό κίνημα της Θεσσαλονίκης.
Διορίστηκε προσωπάρχης της Υπουργείου Στρατιωτικών, και το επόμενο έτος επιτελάρχης του σώματος στρατού εθνικής αμύνης.
Απεστάλη με την υπογραφή ανακωχής στην Κωνσταντινούπολη, όπου και ανέπτυξε πλούσια δράση σε θέματα πληροφοριών και δολιοφθοράς.
O Γεώργιος Κατεχάκης έφθασε στον βαθμό του Στρατηγού σε ηλικία 39 (τριάντα εννέα) ετών, ο νεότερος στρατηγός από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους.
Αποστρατεύτηκε το 1920 παραμένοντας σε αποστρατεία μέχρι το 1922, όταν επανήλθε ως Γενικός Διοικητής Θράκης.
Αποστρατεύτηκε εκ νέου το 1923 με τον βαθμό του υποστράτηγου και εκλέχτηκε βουλευτής Ηρακλείου γινόμενος το 1924 Υπουργός των Στρατιωτικών στην Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη 1924.
Εκλέχτηκε δύο φορές Γερουσιαστής Ηρακλείου, διορίστηκε Διοικητής Κρήτης από την Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη το 1928 καθώς και από τον Ιούνιο 1929 στην Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου Ιουνίου 1929 και για δυο εβδομάδες περίπου το Δεκέμβριο του 1929 στην Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου Δεκεμβρίου 1929, η οποία τελικά τον διόρισε Υπουργό Στρατιωτικών.
Το υπουργείο Στρατιωτικών ανέλαβε για τρίτη φορά στην Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου 1933.
Κατά το Μεσοπόλεμο, ο Κατεχάκης δημιούργησε μαζί με τον Γεώργιο Φεσσόπουλο τις μυστικές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους.
Πέθανε στις 22 Απριλίου 1939
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ