Σε ανακοίνωση, που εστάλη σε όλους τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σε φορείς καθώς και στο Υπουργείο Παιδείας, την οποία υπογράφει ο Αλέξανδρος Μπριτζολάκης – Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων & Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης αναφέρεται:
“Την στιγμή που 400.000 απόφοιτοι Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) βιώνουμε εδώ και πέντε (5) χρόνια έναν συνεχή εμπαιγμό από την πολιτεία ως προς το ζήτημα της αντιστοίχισης των πτυχίων μας με τα τμήματα των νέων ακαδημαϊκών δομών, γίνονται Κυβερνητικές εξαγγελίες περί ίδρυσης νέων Σχολών Ανώτατης εκπαίδευσης για Παραστατικές Τέχνες.
Παρόλο που η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί ένα θετικό γεγονός στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν παύει να διεγείρει ερωτήματα στο ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων που τα εν λόγω τμήματα θα έχουν όταν αυτά δεν καθορίζονται άμεσα με σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.
Αυτόν τον «Γολγοθά» βιώνουμε έως και σήμερα εμείς οι απόφοιτοι των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) όπου για πάνω από 30 χρόνια δεν έχουμε τα εργασιακά δικαιώματα που μας αναλογούν παρόλο που το πτυχίο μας αποτελεί τίτλο σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης όπως αυτός ορίζεται στον ν.2916/2001. Μάλιστα δε, σε συγκεκριμένα τμήματα των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) αυτά δεν καθορίστηκαν ποτέ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Επιστημονικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Μηχανικών Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων, όπου διεκδικεί τον καθορισμό εργασιακών δικαιωμάτων που έως και σήμερα δεν έχουν εκδοθεί. Στο συγκεκριμένο ζήτημα το Υπουργείο Παιδείας δέχεται πρόστιμα πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ για ηθική βλάβη πτυχιούχων Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.), (σχετικό άρθρο του esos.gr: https://www.esos.gr/arthra/87962/epaggelmatika-dikaiomata-alles-22840-eyro-os-apozimiosi-se-apofoitoys-tei-gia-tin) για μη καθορισμό εργασιακών δικαιωμάτων σε συγκεκριμένες σχολές (οι οποίες έχουν πλέον καταργηθεί). Η συγκεκριμένη υπόθεση απασχολεί και τα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας, τα οποία μετά και από υπόθεση που έφθασε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών λόγω ενός ζητήματος παραγραφής που ετέθη στο πρώτο βαθμό, έχουν κρίνει ότι όσο η πολιτεία δεν απονέμει επαγγελματικά δικαιώματα στους Πτυχιούχους Μηχανικούς των Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.), κάθε 5ετία τούτοι μπορούν να κάνουν αγωγή αποζημίωσης γιατί υφίσταται εξακολουθητική αδικοπραξία και συναφώς ζημία του Ελληνικού Δημοσίου.
Στο ζήτημα της αντιστοίχισης των πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) με τα αντίστοιχα ή συναφή τμήματα των νέων ακαδημαϊκών δομών υπενθυμίζουμε πως έχουν γίνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απ’ τον Υπ’ Παιδείας κ.Κυριάκο Πιερρακάκη. Συγκεκριμένα υπενθυμίσουμε πως στις 23-05-2024 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Κρήτη TV, ο Υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανέφερε τα κάτωθι:
«Δεν θα είμαι σε θέση να κάνω ανακοινώσεις επί αυτού αυτήν την στιγμή, αυτό το οποίο μπορώ να σας ανακοινώσω είναι ότι θα λυθεί το θέμα αυτό. Είναι σωστό να λυθεί, είναι κάτι που εκκρεμεί εδώ και αρκετά χρόνια, θα δώσουμε την λύση απλά αυτή δεν θα δοθεί από πάνω προς τα κάτω μόνο απ’ το Υπουργείο Παιδείας όπως και δεν πρέπει. Αυτά είναι πράγματα που αφορούν και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, υπάρχουν σχετικές επιτροπές οι οποίες συνεδριάζουν ήσυχα και πολύ σύντομα θα υπάρξουν αυτές οι αντιστοιχίσεις».
Απόσπασμα στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=aveQmH8ezUw
Εξίσου σημαντικό να αναφέρουμε είναι πως η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα.Μακρή, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., νομού Ηρακλείου κα.Ελένη Βατσινά στην Βουλή στις 02/05/2024 με υπ’αριθμόν 616/22-1-24 με θέμα: «Αντιστοίχιση πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) με τα αντίστοιχα ή συναφή τμήματα των νέων ακαδημαϊκών δομών» μετέφερε κατόπιν εξουσιοδότησης του Υπουργού κ.Πιερρακάκη, την κατηγορηματική και δημόσια δέσμευση του περί επίλυσης του ζητήματος. Στην δευτερολογία της δε, η Υπ’ Παιδείας κα.Μακρή ανέφερε επίσης ότι:
«Το Υπουργείο, ακολουθεί τις διατάξεις του άρθρου 66 του ν.4610/19 που κάνει αναφορά στις σχολές μηχανικών πανεπιστημίου. Αυτό δεν λύνει όλα τα προβλήματα που εν μια νυκτι δημιουργήθηκαν (από την κατάργηση των Α.Τ.Ε.Ι.). Κατά εξουσιοδότηση λοιπόν αυτής της διάταξης επί διακυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας το 2022, εκδόθηκε κοινή Υπουργική απόφαση μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Μεταφορών και Υποδομών για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την αντιστοιχία τμημάτων μηχανικών Πανεπιστημίου με τμήματα Πολυτεχνικών σχολών. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του ν.4610/2019, συγκροτήθηκε επιτροπή που υποβάλει προτάσεις για την ακαδημαϊκή αντιστοίχιση των πτυχίων των σχολών μηχανικών και αυτή θα ολοκληρώσει το έργο της πολύ σύντομα, σύμφωνα με την αρμόδια γενική γραμματεία Ανώτατης εκπαίδευσης.».
Απόσπασμα στο: https://www.youtube.com/watch?v=C8lfq8uAzlY
Μετά λύπης παρατηρούμε πως το θέμα έχει ολότελα ξεχαστεί με το Υπουργείο Παιδείας να αδιαφορεί και να μας απαγορεύει ξεκάθαρα τον διάλογο και την ενημέρωση στο ζήτημά μας δίνοντάς μας την εικόνα πως μας κοροϊδεύει. Επιπλέον, παρατηρούμε πως το θέμα σκοπίμως συγχέεται με τον οριστικό καθορισμό επίλυσης εργασιακών δικαιωμάτων των πολυτεχνειακών τμημάτων των νέων ακαδημαϊκών δομών όπως αυτά ιδρύθηκαν μέσω του ν.4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» όπως αυτά του ΠΑ.Δ.Α. και ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ..
Αν και αποτελεί εξίσου σημαντικό ζήτημα οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως αυτό δεν είναι κάτι που αφορά άμεσα και είναι κάτι που έχει να κάνει με τους αποφοίτους συγκεκριμένων νέων τμημάτων οι οποίοι είναι προς το παρόν ελάχιστοι έναντι εμάς που φτάνουμε τους 400.000 αποφοίτους. Θεωρούμε το αίτημα μας δίκαιο καθότι όπως: α) με τον ν.1865/1989 έγινε η μετατροπή των πτυχίων Κ.Α.Τ.Ε.Ε. σε πτυχία Τ.Ε.Ι., β) με το Π.Δ. 377/1989 καθορίστηκε η ισοτιμία πτυχίων σχολών της Α.Σ.Ο.Ε.Ε., Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής, Παντείου και Α.Β.Σ.Π., με τα νέα πτυχία αντίστοιχων πανεπιστημίων και γ) με την ισοτίμηση των πτυχίων ΕΑΣΑ με τα πτυχία των Τ.Ε.Φ.Α.Α., βάσει της απόφασης Β1/421/1986 και του Ν. 1674/1986, πρέπει κάτι αντίστοιχο να συμβεί και με εμάς.
Στην όλη κατάσταση έχουν ξεκάθαρη ευθύνη και οι πρυτανικές αρχές του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., όσο και του ΠΑ.Δ.Α., που παρόλο συγκεκριμένων δεσμεύσεων τους (μέσω σχετικών αποφάσεων), παρατηρούμε πως παραμένουν άπραγοι αφήνοντας μας απόλυτα εκτεθειμένους. Παρατηρούμε πως το μόνο που απασχολεί τα νέα πλέον ιδρύματα είναι η εικόνα τους παρά η ουσία και η αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που έχουμε υποστεί από την πολιτεία. Σε αυτό το ζήτημα έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές και θεωρούμε πως κανένα ίδρυμα δεν πρόκειται να αποκτήσει μέλλον όσο δεν σέβεται το παρελθόν του και μέρος αυτού αποτελούμε ξεκάθαρα και μόνο εμείς.
Γι’ αυτούς τους λόγους ζητούμε ως Σύλλογος απ’ την πολιτεία:
Άμεση αντιστοίχιση των πτυχίων με τα αντίστοιχα τμήματα των νέων πανεπιστημιακών δομών, εξασφαλίζοντας ισότιμα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα.
Σαφή επαγγελματική κατοχύρωση, με κριτήρια ανάλογα με τις παλαιότερες ρυθμίσεις για άλλες σχολές και ιδρύματα.
Δέσμευση για ταχεία επίλυση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών εκκρεμοτήτων μας, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.
Ξεκάθαρο και σαφή διάλογο του Συλλόγου μας με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ.Κυριάκο Πιερρακάκη για την συνεχή μας ενημέρωση στην εξέλιξη του ζητήματός μας.
Κλείνοντας, καλούμε όλους τους αποφοίτους των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) να ενωθούν και να στηρίξουν τις ενέργειες του Συλλόγου μας. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδας μας και ενημερωθείτε για τις δράσεις μας στο https://teiunion.gr/thread/ που στοχεύουν στην αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας”
Όπως επισημαίνεται η ανακοίνωση έχει σταλθεί και στην Πρυτανεία του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου (πρώην Τ.Ε.Ι. Κρήτης) που – όπως αναφέρει ο Σύλλογος – “ενώ υποστήριξε με γραπτή απόφαση Συγκλήτου το δίκαιο αίτημά μας, εξακολουθεί να μην παίρνει ξεκάθαρη θέση”.