Αν δοκιμάσετε αυτά τα Χριστουγεννιάτικα πιάτα ίσως δεν λείψουν και από το δικό σας Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
1.Bûche de Noël (Γαλλία)
Γνωστό και ως Yule log, το bûche de Noël είναι ένα γλυκό επιδόρπιο που σερβίρεται στη Γαλλία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές, ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους παρασκευάζεται με παχιά κρέμα, σκόνη κακάο, αυγά, ζάχαρη και εκχύλισμα βανίλιας. Είναι συνήθως γαρνιρισμένο με ζάχαρη άχνη και φρούτα.
Το Bûche de Noël τιμά την παράδοση της κοπής ενός κορμού, γνωστό ως Yule. Αυτή η παγανιστική παράδοση εισήχθη στη χριστιανική εορτή πριν από πολλούς αιώνες. Οι περισσότεροι απολαμβάνουν αυτό το γλυκό μεταξύ παραμονής Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου) και Πρωτοχρονιάς (1η Ιανουαρίου).
2.Shuba (Ρωσία)
Ενώ οι περισσότερες χώρες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, η Ρωσία είναι μια από τις λίγες χώρες που γιορτάζει αυτή τη γιορτή στις 7 Ιανουαρίου σύμφωνα με το Ορθόδοξο Ιουλιανό ημερολόγιο.
Στα ελληνικά θα το μεταφράζαμε ως «ρέγγα κάτω από γούνινο παλτό». Το shuba είναι ένα δημοφιλές πιάτο σερβίρεται κατά τη διάρκεια της περιόδου των εορτών στη Ρωσία. Τα κύρια συστατικά του περιλαμβάνουν ρέγγα, βραστά αυγά, μαγιονέζα και τριμμένα λαχανικά όπως καρότα, παντζάρια, πατάτες και κρεμμύδια.
Το επάνω στρώμα του συνήθως είναι φτιαγμένο από μαγιονέζα ή ένα dressing από παντζάρια που θυμίζει ζεστό χειμωνιάτικο παλτό και για τον λόγο αυτό πήρε αυτή την ονομασία. Αν και φαίνεται σαν ένα ασυνήθιστο πιάτο, είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, καλίου, αντιοξειδωτικών και βιταμινών Α και Β.
3.Yebeg wot (Αιθιοπία)
Το yebeg wot είναι ένα δημοφιλές στιφάδο αρνιού που σερβίρεται κατά την περίοδο των εορτών παρόμοιο με το εθνικό πιάτο της Αιθιοπίας, το doro wat (στιφάδο κοτόπουλου). Εβδομάδες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι κτηνοτρόφοι ταΐζουν αρνιά με δίαιτα υψηλών θερμίδων. Αυτό οδηγεί σε λιπαρό, τρυφερό κρέας, το οποίο προστίθεται σε ένα στιφάδο από κρεμμύδια, ντομάτες, σκόρδο, kibbeh (αιθιοπικό βούτυρο), μείγμα μπαχαρικών berbere και διάφορα μπαχαρικά.
Πολλοί σερβίρουν το yebeg wot με injera, ένα δημοφιλές ψωμί. Αυτό το πιάτο αποτελεί μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων και αντιοξειδωτικών.
4.Ζεστή σοκολάτα με καρυκεύματα (Περού)
Αν πιστεύετε ότι ξέρετε πώς να φτιάξετε την καλύτερη ζεστή σοκολάτα, μπορείτε να δοκιμάσετε τη ζεστή σοκολάτα του Περού και θα αλλάξετε γνώμη. Αυτή η κρεμώδης ζεστή σοκολάτα παρασκευάζεται με συμπυκνωμένο ή εβαπορέ γάλα και έναν συνδυασμό μπαχαρικών, όπως κανέλα, σκόνη τσίλι, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο.
Στην πραγματικότητα, αυτό το ρόφημα είναι τόσο δημοφιλές που έχει τη δική του εκδήλωση γνωστή ως la Chocolatadas, κατά την οποία οι άνθρωποι εκεί μαζεύονται και σερβίρουν ζεστή σοκολάτα με το δημοφιλές κέικ γνωστό ως panetón.
5.Κιμαδόπιτα (Αγγλία)
Γνωστό και ως χριστουγεννιάτικη πίτα, είναι ένα ευρέως δημοφιλές και κλασικό πιάτο των γιορτών. Παρά το όνομά της, οι περισσότερες σύγχρονες πίτες με κιμά είναι χωρίς κρέας.
Παραδοσιακά, οι κιμαδόπιτες παρασκευάζονταν από ψιλοκομμένο βοδινό ή πρόβειο κρέας, σουέτ, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά. Ωστόσο, οι περισσότερες πίτες αυτής της μορφής στην Αγγλία αποτελούνται απλώς από ζύμη ζαχαροπλαστικής, αποξηραμένα μήλα και σταφίδες, αποσταγμένα οινοπνευματώδη ποτά, λαχανικά και ένα μείγμα μπαχαρικών που περιέχει μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο και κανέλα.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι πίτες είχαν σχήμα επίμηκες που παραπέμπει στη φάτνη, αν και οι περισσότερες κιμαδόπιτες που σερβίρονται σήμερα είναι στρογγυλές.
Πηγή: oloygeia.gr