Ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Φαιστού:
Η Ένωση Γονέων Μαθητών Δ. Φαιστού εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζόμενων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων. Ο αγώνας των εργαζομένων στην καθαριότητα αφορά τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία, αφορά τους εκπαιδευτικούς, αφορά όλους τους εργαζόμενους.
Οι καθαρίστριες των σχολείων παραμένουν εδώ και πολλά χρόνια σε καθεστώς μόνιμης ομηρίας, είναι αντιμέτωπες με την απειλή της ανανέωσης ή όχι των συμβάσεων τους και με μεροκάματο πείνας.
Η πρόσφατη τροπολογία για το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων που κάνει διετείς τις συμβάσεις για τις σχολικές καθαρίστριες (από 1 χρόνο που ίσχυε), απλώς παρατείνει την ομηρία τους για ένα ακόμη χρόνο, ενώ θα έπρεπε να μετατραπούν οι συμβάσεις έργου σε μόνιμες συμβάσεις με πλήρες ωράριο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών.
Με αυτή την κοροϊδία των διετών συμβάσεων δεν μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα της καθαριότητας και υγιεινής των σχολείων, αφού η νομοθεσία και η χρηματοδότηση από το ΙΝΕΔIΒΙΜ καθορίζει τις συμβάσεις, τον αριθμό του προσωπικού καθαριότητας, τη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών και όλα αυτά πάντα με το …σταγονόμετρο.
Με το καθεστώτος των συμβασιούχων καθαριστριών, αυτών που βρίσκονται κάθε μέρα ανάμεσα σε κουβάδες και σφουγγαρίστρες και που μέσα σε δύσκολες συνθήκες εργασίας φροντίζουν για την υγιεινή των παιδιών μας και των σχολείων, αυτών των εργαζόμενων που λογίζονται ως εργολάβοι (!!!), οι πενιχροί μισθοί τους υπολογίζονται με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζονται, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υπόλοιποι χώροι των σχολείων.
Άλλη μια κοροϊδία από κυβέρνηση και δήμους αποτελεί η αναγνώριση τύποις , με βάση το ν. 4483/2017, του δικαιώματος των εργαζομένων με σύμβαση μίσθωσης έργου στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων να πάρουν σε χρήμα αναδρομικά τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και το γάλα που δεν έχουν πάρει από το 2012 μέχρι και το 2016. Αποτελεί άλλη μια κοροϊδία, αφού στην πράξη δεν έχει εξασφαλιστεί σχετική χρηματοδότηση. Επίσης, το ζήτημα της αναγνώρισης του δικαιώματος από το 2017 και στο εξής να τους χορηγούνται αυτά σε είδος, σε ορισμένους δήμους παραμένει κενό γράμμα.
Οι γονείς διεκδικούν, χρόνια τώρα, μαζί με τις καθαρίστριες των σχολείων, να λυθεί το πρόβλημα με πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Διεκδικούν να σταματήσει η ομηρία των καθαριστριών με τις συμβάσεις έργου-ομηρίας, διότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει υπάρξει μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αξιοπρεπείς μισθούς και επανένταξη στα ΒΑΕ.
Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των Δημόσιων Σχολείων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να εργάζονται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου και μετά το σχόλασμα με σταθερές, μόνιμες εργασιακές σχέσεις, να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται με αξιοπρεπείς μισθούς.
* Για να είναι καθαρά τα σχολεία χρειάζεται μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
- Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και της κάθε είδους ευέλικτης εργασίας.
- Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτίριο (νοσοκομεία, πανεπιστήμια).