Γιώργος Κουτσάκης |
Υπεύθυνος Επικοινωνίας
Metropolitan Hospital,
Creta InterClinic Ηρακλείου Κρήτης,
Creta Interclinic Diagnosi Mesaras Μοίρες.
Στην καρδιά της Κρήτης, μέσα στο γραφικό χωριό Κουσέ Δ. Φαιστού, βρίσκεται η ουσία της ψυχής του Γιώργου Κουτσάκη. Οι ρίζες του σε αυτόν τον αγαπημένο τόπο τον αγκυροβολούν, γεμίζοντας τη ζωή του με παιδικές αναμνήσεις και τη ζεστασιά της μητέρας του.
Το επαγγελματικό ταξίδι του Γιώργου είναι ένα μοναδικό μείγμα δύο κόσμων: του δομημένου πεδίου της ιατρικής επικοινωνίας και του εκφραστικού πεδίου του θεάτρου.
Ο Γιώργος ενσωματώνει απρόσκοπτα το συμπονετικό του άγγιγμα στον επικοινωνιακό του ρόλο, θεωρώντας κάθε αλληλεπίδραση ως μια ευκαιρία να δοθεί προτεραιότητα στην υγεία. Η συμπάθειά του για τις τέχνες εμπλουτίζει την οπτική του, αναδεικνύοντας την αλληλένδετη φύση της υγείας και της τέχνης – μια σύνδεση που υποστηρίζει με πάθος.
Πάντως, ο Γιώργος συνδέεται και χαίρει βαθιάς εκτίμησης από ηθοποιούς και έχει υποστηρίξει σημαντικά το έργο της ηθοποιού Άννας Φόνσου, εμπνεύστριας για το Σπίτι του Ηθοποιού, η οποία μιλάει με τα καλύτερα λόγια για εκείνον.
Γεννημένος στην Κρήτη, στον Κουσέ του Δήμου Φαιστού, ποια συναισθήματα ή σκέψεις σας έρχονται στο μυαλό όταν ακούτε το όνομα του χωριού σας;
Είναι οι ρίζες μου, ο τόπος μου, είναι ένα κομμάτι της ψυχής μου. Όταν επιστρέφω, νιώθω σαν παιδί γιατί θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια και είμαι δίπλα στη μητέρα μου.
Αισθάνεστε μια προσωπική υποχρέωση να προωθήσετε την αναγνώρισή του;
Δεν το αισθάνομαι σαν υποχρέωση, το θεωρώ αυτονόητο και όποτε αυτό γίνεται δε χρειάζεται να προβάλλεται.
Τι ήταν εκείνο που σας προσέλκυσε αρχικά στον τομέα της υγείας και πώς καταλάβατε ότι ήταν ο δρόμος που θέλατε να ακολουθήσετε επαγγελματικά;
Επειδή η υγεία είναι το πιο πολύτιμο και σημαντικό για τον άνθρωπο, και είναι ένας κλάδος που προσφέρει. Το επέλεξα όχι μόνο σαν επάγγελμα, αλλά σαν λειτούργημα γιατί εμπεριέχει την καθημερινή προσφορά στον συνάνθρωπο.
Παρά την εκτεταμένη εμπειρία σας στον τομέα της υγείας, μιλάτε για τη δουλειά σας με ζεστασιά και ενθουσιασμό, σαν να πρόκειται για μια πρόσφατη προσπάθεια. Τι σας παρακινεί να διατηρείτε αυτό το πάθος;
Όταν αγαπάς πραγματικά αυτό με το οποίο ασχολείσαι, παθιάζεσαι και διατηρείς τον ενθουσιασμό σου σαν να βρίσκεσαι πάντα στην αρχή.
Μπορείτε να περιγράψετε μια τυπική καθημερινή ρουτίνα για κάποιον που εργάζεται στον τομέα της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων για έναν ιατρικό όμιλο;
Καταρχάς, είναι ένας τομέας που σε φέρνει σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ. Η μέρα ξεκινάει πάντα νωρίς το πρωί και τελειώνει αργά το βράδυ. Αλλά παρόλο που είναι γεμάτο το πρόγραμμα, οι ώρες κυλάνε τόσο γρήγορα που πραγματικά δεν καταλαβαίνω. Η επικοινωνία είναι μία έννοια με ουσία και για μένα είναι σημαντικό να επικοινωνώ καθημερινά με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους.
Η προσέγγισή σας στην επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις ξεχωρίζει για το προσωπικό και συμπονετικό της άγγιγμα. Πώς αξιοποιείτε τις έμφυτες ιδιότητές σας για να ενισχύσετε το έργο σας;
Κάνοντας αυτή τη δουλειά, μόνο ευνοημένος νιώθω, γιατί με έχει βοηθήσει να ιεραρχήσω σωστά τις προτεραιότητες της ζωής, όπου η πρώτη και κύρια προτεραιότητα είναι η υγεία.
Τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον για το θέατρο, οδηγώντας σας στο να δώσετε εξετάσεις σε δραματική σχολή, και τι επηρέασε τελικά την απόφασή σας να μην συνεχίσετε;
Το θέατρο μου κέντρισε το ενδιαφέρον γιατί θεωρώ ότι έχει παιδεία και πολιτισμό. Επίσης, καλείται να εμψυχώσει τον κόσμο και να τον στηρίξει ηθικά και πνευματικά, ώστε να φεύγει ο κόσμος από μία παράσταση παίρνοντας ωραία μηνύματα. Ο χώρος της υγείας, που υπηρετώ εδώ και 34 χρόνια, είναι ένας χώρος που λατρεύω γιατί νιώθω ότι κάνω ένα λειτούργημα, και είναι ένας χώρος που με λατρεύει.
Έχετε έναν ευρύ κύκλο φίλων από καλλιτέχνες. Τι είναι εκείνο που σας “μαγεύει” περισσότερο στους καλλιτέχνες;
Αυτό που μου αρέσει και με μαγεύει στους καλλιτέχνες είναι ο τρόπος σκέψης τους. Είναι πιο ανοιχτόμυαλοι, και μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το πάντρεμα του χώρου της υγείας με την τέχνη.
Έχετε αναφέρθει στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλό Μεσημέρι» του Κρήτη TV ότι η τέχνη και η υγεία έχουν κοινά σημεία. Θα μπορούσατε να αναλύσετε αυτή την προοπτική; Πώς βλέπετε τη διασταύρωση μεταξύ αυτών των δύο πεδίων και ποιες ιδέες ή εμπειρίες σας οδήγησαν σε αυτή την κατανόηση;
Πιστεύω ότι η σχέση ανάμεσα στην υγεία και την τέχνη είναι αλληλένδετη. Η ιδέα ότι η τέχνη μπορεί να συμβάλει δυναμικά στη θεραπευτική διαδικασία έχει υιοθετηθεί σε πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς. Για παράδειγμα, οι αρχαίοι Έλληνες έβλεπαν μία άμεση σχέση μεταξύ των έργων τέχνης και της θεραπείας. Πίστευαν ότι η επαφή με αγάλματα και μωσαϊκά μπορούσε να θεραπεύσει τόσο το μυαλό όσο και το σώμα.
Πηγή: citycodemag.com