To NEXT είναι ένα διακρατικό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Εράσμους+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σκοπός του είναι η απόκτηση βασικών δεξιοτήτων στη χρήση των νέων τεχνολογιών και η ορθολογική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, φιλοξενούνται στο Μαγαρικάρι 40 νέοι απο 4 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία), οι οποίοι για 10 ημέρες διαμένουν σε παραδοσιακά σπίτια ντόπιων κατοίκων, τρώνε στο καφενείο του χωριού, και κάνουν τα σεμινάριά τους στην αίθουσα της κοινότητας του Μαγαρικαρίου.
Μέσα από δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης προωθείται η κριτική σκέψη και η κοινωνική και επαγγελματική ανάπτυξη των συμμετεχόντων. Ταυτόχρονα, αναδεικνύονται οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την αλόγιστη χρήση των social media για την προσωπική τους ζωή.
Η ψηφιακή επανάσταση της Ευρώπης και του κόσμου – από τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα μέχρι το εξαιρετικά γρήγορο ίντερνετ, τα social media, τα mobile apps και τις διάφορες αναδυόμενες τεχνολογίες – ωθείται κυρίως από την αγορά (Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη, 2017). Συνεχίζει να αναπτύσσεται και κατα συνεπεια να οριοθετείται, δηλαδή, από τις επιχειρήσεις κι όχι από τους θεσμούς, γεγονός που δημιουργεί μια σειρά απο προβληματισμούς ως προς το μέλλον της τεχνολογίας αλλα και της ίδιας της κοινωνίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί ενεργά το media literacy, αναγνωρίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (Mapping ofmedia literacy practices and actions in EU-28, European Audiovisual Observatory, 2016), ενω το Συμβούλιο της Ευρώπης – αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που δημιουργούνται – συνεργάζεται με τα 47 κράτη μέλη του και ανοίγει δημόσιο διάλογο με τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και άλλους φορείς για να διαμορφώσει ένα Διαδίκτυο βασισμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία έκφρασης, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη (Council of Europe,Internet Freedom Conference 2017)
Το “ΝΕΧΤ” είναι ένα έργο που γεννήθηκε από τις κοινές μας ανησυχίες και διαδικτυακές συνομιλίες μας με τους Ιταλούς και Ισπανούς εταίρους και φίλους μας, αλλα και τις δικές μας ανησυχίες λόγω της ταχείας, και σχεδόν ανεξέλεγκτης εξέλιξης των τεχνολογιών και του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ιδιαιτερα τους νεους. Χάρη στην δυνατότητα που μας δίνουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και ειδικά το πρόγραμμα Erasmus + που συγκεντρώνει τα προγράμματα νεολαίας, της κινητικότητας και του αθλητισμού, το ΝΕΧΤ θα αποτελέσει ένα “εργαστήριο δοκιμών” και μια “βιτρίνα” για τους νέους, ωστε να παρατηρήσουν πώς η τεχνολογία επηρεάζει τη ζωή μας σε πολύ μεγάλο βαθμό και πως – όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή – έχει μια θετική πλευρά αλλα και μια αρνητική. Σχεδιάσαμε αυτή την ανταλλαγή νέων ως ένα “κοινωνικό πείραμα” στο οποίο οι νέοι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τεχνολογίας στην οποία η μελλοντική γενιά θα γεννηθεί εντελώς βυθισμένη.
Στόχος της ανταλλαγής είναι να αποκτήσουν οι νέοι συμμετέχοντες βασικές δεξιότητες πάνω στην ορθή και λελογισμένη χρήση των νέων τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη, μέσω δραστηριοτήτων μη τυπικής μάθησης και εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, μέσα από δραστηριότητες που προάγουν την κριτική σκέψη και την κοινωνική ανάπτυξη, θέλουμε να καταδείξουμε τους κινδύνους που απορρέουν από την αλόγιστη όλων αυτών των τεχνολογιών για τους νέους. Επιπλέον, αυτό το έργο θα υποστηρίξει ένα δίκτυο διεθνών σχέσεων για την πολιτιστική ανάπτυξη των νέων, το άνοιγμα τους στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και θα προωθήσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες και πολιτικές σχετικά με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, και σε ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές και εθνικές προτεραιότητες του προγράμματος ERASMUS+ για τον τομέα της νεολαίας, οι βασικοί στόχοι της ανταλλαγής νέων που θα διοργανώσουμε είναι:1. Να διευκολύνει την πρόσβαση των νέων – και ιδιαίτερα των νέων με λιγότερες ευκαιρίες -στην αγορά εργασίας και να ενθαρρύνει την πρωτοβουλία και τη νεανική επιχειρηματικότητα,μέσα από την ενίσχυση του media literacy, των δυνατοτήτων απασχόλησης που προσφέρει η τεχνολογία και της σωστής και λελογισμένης χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης & διαδικτυακών εργαλείων. Να προωθήσει την ενεργό συμμετοχή των νέων, το διαπολιτισμικό και κοινωνικό διάλογο και την κριτική σκέψη των νέων, αναδεικνύοντας τα “όρια” και τους πιθανούς κινδύνους της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του ίντερνετ. Να ενισχύσει τις προσωπικές & επαγγελματικές δεξιότητες των νέων μέσα από την μη τυπική μάθηση, το youth work, τον εθελοντισμό και την ευρωπαϊκή κινητικότητα.
Στη Μεσσαρά και στο παραδοσιακό χωριό του Μαγαρικαρίου, ο αντίκτυπος μιας τέτοιας ανταλλαγής νέων θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, μια και στο Μαγαρικάρι μας δεν υπάρχουν οργανώσεις νεολαίας και μόνο ελάχιστοι άνθρωποι ασχολούνται με το youth work. Με το έργο αυτό συντελούμε στη δημιουργία ενός δικτύου τοπικών αλλα και διεθνών σχέσεων για την διακρατική συνεργασία και τη δημιουργία και υλοποίηση μελλοντικών project στο χωριό του Μαγαρικαρίου, με στόχο την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνικο-πολιτική ανάπτυξη των νέων σε τοπικό επίπεδο, και στη γνωριμία τους με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς,προγράμματα και πολιτικές.
Χορηγοί:
Farmer House Μαγαρικάρι – Κώστας & Αντώνης Ξηρουδάκης
Υποστηρικτές:
Hakuna Matata, Μάταλα
Εστιατόριο Minos Palace – Κωσταντάκης Μιχάλης, Μάταλα
Διαμερίσματα Χάρακας – Νικάκης Ιωάννης, Αγία Γαλήνη
Μεζετζίδικο – Νίκος Βλατάκης, Αγία Γαλήνη
Ταβέρνα Άγιος Γεώργιος
Αρχαιολογικός χώρος Φαιστού
Luigi Sirianni & Μουσικό Συγκρότημα Matala Acoustic Project
DJ Σάββας
Λάμπης Ξυλούρης (Ψαρολάμπης)