Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου
Οι υπόλοιπες μέρες έχουν δουλειές, υποχρεώσεις, μαθήματα, δραστηριότητες. Είμαστε προγραμματισμένοι να τρέχουμε σε διάφορες πίστες. Η Κυριακή είναι πιο ελεύθερη. Η μέρα που χαλαρώνουμε, που μαζευόμαστε γύρω από το τραπέζι χωρίς περισπασμούς. Οι περισσότεροι από εμάς, μικροί και μεγάλοι, το περιμένουμε όλη την εβδομάδα αυτό το αντάμωμα και τα φαγητά του – μια γερή δόση νοστιμιάς, τρυφεράδας, περιποίησης, επαφής, για να επαναφορτιστούν οι μπαταρίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος αναλαμβάνει το μαγείρεμα πρέπει να περάσει τη μισή μέρα στην κουζίνα. Υπάρχουν μπελαλίδικα κυριακάτικα φαγητά, υπάρχουν και εκείνα που παίζουν σε εύκολη πίστα. Που δεν μας παιδεύουν ιδιαίτερα. Κατσαρολάτα, φουρνιστά και στο τηγάνι.
Μακαρόνια μπλουμ, που βράζουν μέσα στη σάλτσα του κρέατος και ποτίζουν νοστιμιά, κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι και αρνί ή κατσίκι που μπαίνουν με την παρέα τους στο ταψί, στη γάστρα ή στη χύτρα ταχύτητας και σχεδόν τα ξεχνάς, διασκευασμένες εκδοχές συνταγών που… κόβουν δρόμο (και κόπο) όσον αφορά την προετοιμασία ή την επίβλεψη του φαγητού, μας επιτρέπουν μέχρι να ετοιμαστεί να πάμε καμιά βόλτα, να κουβεντιάσουμε με τους υπόλοιπους της οικογένειας ή τους φίλους πίνοντας ένα ποτήρι κρασί και μαθαίνοντας όλα τα νέα της εβδομάδας. Παρακάτω θα βρείτε αρκετές συνταγές με κρέας, ψάρι, αλλά και χορτοφαγικές, σε αυτή τη λογική, απλές, αλλά με εκείνο το κατιτί που τις κάνει να ξεχωρίζουν από τα καθημερινά μαγειρέματα. Που τις κάνει λίγο σπέσιαλ.
Δείτε ΕΔΩ 31 εύκολες συνταγές του gastronomos.gr για το Κυριακάτικο τραπέζι