Ξημερώματα 24ης Ιουλίου 1974. Ο λαός της Αθήνας έχει ξεχυθεί στους δρόμους περιμένοντας την άφιξη από το Παρίσι του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ παντού ακούγεται η «αναστάσιμη» ιαχή : «Έρχεται – έρχεται».
Ξημερώματα 24ης Ιουλίου 1974. Ο λαός της Αθήνας έχει ξεχυθεί στους δρόμους περιμένοντας την άφιξη από το Παρίσι του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ παντού ακούγεται η «αναστάσιμη» ιαχή : «Έρχεται – έρχεται».
Ο ερχομός στην Ελλάδα από το Παρίσι του Κ. Καραμανλή με το προεδρικό αεροσκάφος σηματοδοτεί το τέλος της μαρτυρικής επταετίας της Χούντας, που άφησε τη χώρα στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων, την έβγαλε από την ευρωπαϊκή της πορεία και που απέκλεισε από την πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική ζωή το δημοκρατικό, το δημιουργικό και το προοδευτικό κομμάτι του λαού.
Μαθαίνοντας εν πτήσει ο Καραμανλής το πλήθος του κόσμου που έχει συγκεντρωθεί για να τον υποδεχθεί, λέει στο στενό του συνεργάτη Τ. Λαμπρία: «Αυτό προσδιορίζει και το μέγεθος των ευθυνών».
Αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ο Καραμανλής θα συγκροτήσει την πρώτη κυβέρνηση εθνικής ενότητας με προτεραιότητες την άμεση αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών και του Κυπριακού.
Ένας άνεμος ελευθερίας πνέει σε όλη την Ελλάδα. Το Σύνταγμα του 1952 επανέρχεται σε ισχύ, οι τόποι εξορίας «ανοίγουν». Νομιμοποιείται το Κομμουνιστικό Κόμμα, μετά από 27 χρόνια παρανομίας.
Οι πολιτικές δυνάμεις της δημοκρατίας παίρνουν σάρκα και οστά. Ιδρύεται το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Κ. Καραμανλής αναγγείλει την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Το ΚΚΕ, το ΚΚΕ εσωτερικού και η ΕΔΑ αναγγέλουν την κοινή εκλογική τους κάθοδο σαν “Ενωμένη Αριστερά”.
Στις 17 Νοέμβρη θα γίνουν οι πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης. Πρώτο κόμμα η ΝΔ με 54,37%, δεύτερη η Ένωση Κέντρου υπό τον Γ. Μαύρο με 20,42%, τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 13,58% και τέταρτη η Ενωμένη Αριστερά με 9,45%.
Πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, το πολίτευμα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 8η Δεκεμβρίου είναι: Δημοκρατία 69,20% – Βασιλεία 30,80%.
Στις 4 Οκτωβρίου η νεοπαγής Δημοκρατία ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς της με το χουντικό παρελθόν, αφού με συντακτική πράξη αποφασίζεται η δίωξη των πρωταιτίων της Δικτατορίας και των βασανιστών της Χούντας.
Η δίκη των πραξικοπηματιών ολοκληρώνεται το Δεκέμβρη του 1975. Στις 31 Δεκεμβρίου 1975 το Πενταμελές Εφετείο καταδίκασε τους 20 από τους 33 κατηγορουμένους. Σήμερα, ο 86χρονος Δημήτρης Ιωαννίδης και ο 82χρονος Νίκος Ντερτιλής είναι οι δύο τελευταίοι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού για τα εγκλήματα της Χούντας.
Ο πραξικοπηματίας Ιωαννίδης που διετέλεσε διοικητής του ΕΑΤ – ΕΣΑ κατέθεσε πρόσφατα αίτηση αποφυλάκισης, δημιουργώντας προβληματισμό για το αν η Δημοκρατία μπορεί να «συγχωρήσει» εκείνους που την καταστρατήγησαν.
Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.com