Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

16 σεφ απ΄ όλη την Ελλάδα μαζεύουν κρητικά χόρτα και μυρωδικά και τα μαγειρεύουν…

17/02/2019
in ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
0
0
SHARES
Share on Facebook

Δεκαέξι μάγειρες απ’ όλη την Ελλάδα πήραν τα βουνά μαζί με τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, για να μάθουν να μαζεύουν κρητικά χόρτα και μυρωδικά αλλά και να τα μαγειρεύουν, παρουσιάζοντας πιάτα με τη σφραγίδα της φρεσκάδας και της παράδοσης.

Όλοι τους συμμετέχουν στο διαδραστικό τετραήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες της εστίασης, που διοργανώνεται από το ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ), με εισηγητή τον κ. Μπαξεβάνη και συντονιστή τον Χάρη Χαραλαμπίδη της  Gastronomy Essentials.

H βάση τους είναι το “Ντελίνα” στα Ανώγεια και πρόκειται για ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο 100% στη σύνδεση του αγροδιατροφικού κλάδου με τον τουρισμό. Ένα ζωντανό παράδειγμα της έννοιας του γαστρονομικού προορισμού στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης, ο οποίος τούς μαθαίνει τα μυστικά των χόρτων και των μυρωδικών, είπε στην “Π”: “Ήρθαν εδώ στην Κρήτη επαγγελματίες σεφ  και πηγαίνουμε να μαζέψουμε χόρτα και σαλιγκάρια, πηγαίνουμε σε στάνες για να δούμε πώς γίνεται το τυρί, ζυμώνουμε ψωμί και διαχειριζόμαστε τις πρώτες ύλες με τη λογική “από την φάρμα στο πιάτο”.

Τι μαγειρεύουμε

“Θέλω να τους δείξω τη μεγάλη αξία των χόρτων και αυτό κάνουμε. Μαζέψαμε ό,τι χόρτα μπορείτε να φανταστείτε.

Μαγειρέψαμε μαντιλίδες με ξινήθρα στο τηγάνι και προσθέσαμε ξερό ανθότυρο και η γεύση ήταν… συναρπαστική.

Μαγειρέψαμε χοχλιούς με ξινόχοντρο και ξινήθρα, τράγο με λαγόχορτο φρικασέ, αρνί με φύλλα από αγκινάρες και φρέσκια ρίγανη, κοτόπουλο με μολόχα και σάλτσα μανταρίνι, ντολμαδάκια με λάπαθα.

Έλεος με την ξενομανία μας

Έχουμε μοναδικά προϊόντα και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την κουζίνα μας” είπε ο γνωστός σεφ.

Ο ίδιος δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι η ξενομανία δεν προσφέρει τίποτα, αντίθετα μας αφαιρεί.

“Το φαγητό, η μαγειρική είναι πολιτισμός” σημειώνει και προσθέτει: “Οι ξένοι έρχονται εδώ για να δοκιμάσουν την εξαιρετική κουζίνα μας”.

Ελληνικό σούσι; Γελάει και το παρδαλό κατσίκι

Η κρητική διατροφή τα έχει όλα και μου ανεβαίνει το “αίμα στο κεφάλι” όταν ονομάζουμε “Μεσογειακή διατροφή” την “κρητική διατροφή”.

Ο κ. Μπαξεβάνης επιμένει ότι πρέπει να υποστηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα γιατί είναι πολύτιμα και γελάει όταν του  σερβίρουν… αποδομημένα ντολμαδάκια.

“Ας αποφεύγουμε τα αποδομημένα ντολμαδάκια και το ελληνικό σούσι,  γιατί γελάει και το παρδαλό κατσίκι” λέει.

Μαντιλίδες με ξινήθρα και ανθότυρο – Χοχλιοί με χόντρο και ξινήθρα

Ο Γ. Μπαξεβάνης με τον σεφ Μιχάλη Χάσικο

 

Τράγος με λαγόχορτο

Πηγή: patris.gr – Άννα Κωσταντουλάκη

Previous Post

Δύσκολες συνθήκες στο οδικό δίκτυο… (Φωτογραφίες)

Next Post

Ιστορίες από το αρχοντικό του Αμπελούζου

Next Post
Ιστορίες από το αρχοντικό του Αμπελούζου

Ιστορίες από το αρχοντικό του Αμπελούζου

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ