Στον περίβολο του Ωνασείου ο χώρος κάτω από την περίφημη «τέντα» των δημοσιογράφων είναι κατάμεστος, οι ξένοι ανταποκριτές παραμένουν εκεί επί μήνες παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην πορεία της υγείας του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ανδρέα Παπανδρέου.
Μέσα στο νοσοκομείο, σε διαφορετικούς ορόφους η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου και η Μαργαρίτα με τα παιδιά τους, παρακολουθούν τις εξελίξεις που δεν μπορούν να ανακόψουν: στις 15 Ιανουαρίου 1996, ο πρωθυπουργός της χώρας αναγκάζεται να υποβάλει παραίτηση. 265 λέξεις που γύρισαν σελίδα στο ΠΑΣΟΚ και στη διακυβέρνηση της χώρας.
Πρόκειται βέβαια για μια παραίτηση, μέσω επιστολής που ήρθε υπό πίεση, με τις πληροφορίες να μιλούν για εντάσεις εντός και εκτός νοσοκομείου ανάμεσα σε αυτούς που ήθελαν να μείνει ο Ανδρέας Παπανδρέου στην πρωθυπουργία με κάθε κόστος και σε αυτούς που αναγνώριζαν ότι έπρεπε να διασώσει την αξιοπρέπειά του και να παραιτηθεί.
Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να ανήκε σε αυτούς που πίεσαν προς την κατεύθυνση της παραίτησης προκαλώντας μάλιστα ένταση στον προθάλαμο του δεύτερου ορόφου όπου βρίσκονταν η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου, κάποιοι εκ των συνεργατών του Ανδρέα, υπουργοί. Η Μαργαρίτα και τα παιδιά οι πληροφορίες θέλουν να συμπαραστέκονται στον Ανδρέα αποφεύγοντας όμως τον δεύτερο όροφο, συγκεντρώνονταν στον έκτο.
Tα κρίσιμα λεπτά της παραίτησης
Περίπου στις 8 το βράδυ η περιβόητη επιστολή παραίτησης, ιστορικό ντοκουμέντο πλέον, έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Παρόντες στη σύνταξη της ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου η οποία βρισκόταν σε τραγική ψυχολογική κατάσταση – κάποιοι λένε ότι λιποθύμησε, άλλοι ότι της χορηγήθηκαν ηρεμιστικά.
Την ίδια ώρα υπουργοί και ιστορικά στελέχη που βρίσκονται στο Ωνάσειο δεν μπόρεσαν να κρύψουν τα δάκρυά τους, Ηταν ένα fin de siècle, ένα τέλος εποχής…
Η επιστολή απευθυνόταν στην κοινοβουλευτική ομάδα και στην κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και, μεταξύ άλλων, ανέφερε: ««Είναι προφανές, ότι η δική μου αδυναμία αυτής της περιόδου δεν πρέπει να γίνει τροχοπέδη για τη χώρα, την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Έβαλα και βάλαμε πάντα πάνω από όλα, τα συμφέροντα του τόπου και του λαού. Αυτό είναι και τώρα το καθήκον μας», ζητώντας «να προχωρήσει αμέσως η εκλογή νέου πρωθυπουργού, γιατί τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν και όσα έχουμε μέχρι σήμερα πετύχει, δεν πρέπει να βρεθούν σε κίνδυνο».
Στην Ελλάδα λίγη ώρα πριν δημοσιοποιηθεί η επιστολή παραίτησης αλλά και μετά ακολουθεί πολιτικός σεισμός.
Αναλαμβάνει ο Κώστας Σημίτης
Τρεις μέρες μετά, ακολουθεί η θυελλώδης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που ανέδειξε πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη με τον Ανδρέα Παπανδρέου να παραμένει πρόεδρος του κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής του.
Η μεγάλη περιπέτεια που σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή εποχής στο ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου του 1995 οπότε ο Ανδρέας Παπανδρέου εισήχθη με βαριά αναπνευστικά προβλήματα στο Ωνάσειο, όπου και νοσηλεύτηκε μέχρι τον Φεβρουάριο του 1996.
Και όλα ξεκίνησαν με την εξής ανακοίνωση: ««Ο πρωθυπουργός, κ. Ανδρέας Παπανδρέου, εισήχθη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στη 1 μ.μ., για διερεύνηση αναπνευστικής δυσφορίας, λόγω πιθανής λοιμώξεως του αναπνευστικού. Διενεργείται πλήρης κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος».
Πηγή: in.gr