Η συναυλία δόθηκε στο Πετροκεφάλι, όπου τιμήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ο λαϊκός τραγουδιστής Μάνος Παπαδάκης
Του Ζαχαρία Καψαλάκη
«Θα τα κάψω τα ρημαδιά τα λεφτά μου…» τραγούδησε ο Μάνος Παπαδάκης, με όλο το Πετροκεφάλι και μαζί του όλη η Μεσαρά, την Τετάρτη 11 του Αυγούστου 2004 το βράδυ, όταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, έκανε πράξη μια υποχρέωση που είχε εδώ και χρόνια. Να τιμήσει το λαϊκό τραγουδιστή Μάνο Παπαδάκη, ένα άνθρωπο που πέρασε δημιουργικά και αθόρυβα από το λαϊκό πεντάγραμμο και τίμησε το χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Πάνω από 1.500 Μεσαρίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Αλλά και συνάδελφοι του Μάνου, όπως η Χαρούλα Λαμπράκη, έδωσε το παρόν και έντυσε με τη γλυκιά φωνή της την υπέροχη βραδιά.
Πολλοί είπαν πως ήταν η συναυλία του καλοκαιριού στην περιοχή. Μια βραδιά που ενθουσίασε τους πάντες καθώς ο Μάνος Παπαδάκης, με μια φωνή καθάρια σαν γάργαρο νερό, τραγούδησε πάρα πολλά καλά λαϊκά τραγούδια, σκορπώντας κέφι και ζωντάνια στους παρευρισκόμενους θαυμαστές του.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ματθαίος Τσικνάκης στην αρχή της εκδήλωσης κάλεσε το Μάνο Παπαδάκη και τον τίμησε με μια αναμνηστική πλακέτα για την πολύχρονη προσφορά του στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι.
– Δεν είμαι ο Μάνος Παπαδάκης, είπε ο λαϊκός τραγουδιστής απευθυνόμενος στους φίλους και γνωστούς που έδωσαν το παρόν εκείνο το βράδυ. Είμαι το Μανολιό του Ζωγράφου, που έζησα στο Πετροκεφάλι με όνειρα. Πηγαίναμε και στους χοχλιούς, πηγαίναμε στους καβρούς, παντού πηγαίναμε… Αλλά είχαμε ένα όνειρο. Να φτάσουμε κάπου. Και δοξάζω το Θεό, που μου αξίωσε να βρίσκομαι αυτή τη στιγμή μπροστά σας και να με χειροκροτείται εσείς. Εσείς που σας αγάπησα και με αγαπήσατε και που μεγαλώσαμε μαζί.
Μ. Παπαδάκης: Αυτή τη στιγμή την περίμενα πολλά χρόνια
Με το Μάνο Παπαδάκη μιλήσαμε λίγο πριν τη συναυλία, σε μια μικρή συνέντευξη που διακοπτόταν συνεχώς, καθώς φίλοι και γνωστοί ερχόταν συνεχώς για να χαιρετήσουν το Μάνο.
– Αυτό που αισθάνομαι σήμερα, δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια, μας είπε ο κ. Παπαδάκης. Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος. Αυτή τη στιγμή την περίμενα πολλά χρόνια. Το όνειρό μου από παιδί ήταν να γίνω τραγουδιστής, παρ΄ όλες τις αντιρρήσεις του πατέρα μου. Ο πατέρας μου ήταν μουσικός και δεν ήθελε με κανένα τρόπο να γίνω τραγουδιστής. Από το Πετροκεφάλι έφυγα το 1955 και άρχισα να ασχολούμαι με το τραγούδι δειλά – δειλά από το 1958. Εκείνα τα χρόνια δεν ήταν εύκολα χρόνια. Δεν μπορούσες να μπεις εύκολα στο γρανάζι των καλλιτεχνών. Από γωνιά σε γωνιά, από κέντρο σε κέντρο, από γνωριμία σε γνωριμία, έφτασα εδώ που είμαι.
Ο ρόλος που έπαιξε ο πατέρας του στην πορεία του ήταν καθοριστικός. Μας είπε: «Ο πατέρας μου ήταν η βάση για μένα. Μου έδειξε και μου έμαθε πάρα πολλά πράγματα. Να σκεφτείτε ότι μου έκανε ορθοφωνία τέλεια. Και ήταν πάρα πολύ αυστηρός. Λίγο να μην πήγαινα καλά, παρέμβαινε αμέσως. Είχε σπουδάσει βυζαντινή μουσική και αγιογραφία στις Καρυές του Αγίου Όρους. Εκτός από ψάλτης ήταν και αγιογράφος. Γι’ αυτό και στην περιοχή είχε το παρατσούκλι «Ζωγράφος». Αγιογράφησε αρκετές εκκλησίες στην περιοχή».
Χ. Λαμπράκη: Να αγαπάτε το Μάνο
Συγκινημένη ήταν και η Χαρούλα Λαμπράκη, η οποία μας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το Μάνο : «Σήμερα ο κόσμος του Πετροκεφαλίου και των γύρω χωριών τιμά το Μάνο. Η περιοχή θα πρέπει να είναι περήφανη που έχει ένα τέτοιο τραγουδιστή, τέτοιο άνθρωπο. Τον ξέρω πάρα πολλά χρόνια. Έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές και είναι πάρα πολύ φίλος μου. Η βραδιά του ανήκει. Τον Μάνο να τον αγαπάτε, όπως τον αγαπάμε και εμείς. Είμαι πολύ χαρούμενη για την τιμή που του κάνατε απόψε.
– Ο Μάνος απόψε ήταν νέος, όσο ποτέ, παρατηρήσαμε..
– Ο Μάνος είναι πάντα νέος. Ποτέ δε χάνει κάτι από αυτή τη βροντερή φωνή που έχει, από την αίγλη του, από την αμεσότητά του, από την καλοσύνη του και την αγάπη του για τον κόσμο. Ο Μάνος είναι από τα καλύτερα παιδιά που έχει γεννήσει η Κρήτη
Μ. Τσικνάκης: Ο ογκόλιθος της λαϊκής μουσικής
Για το Μάνο Παπαδάκη μίλησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετροκεφαλίου κ. Μάθος Τσικνάκης. «Ο Μάνος Παπαδάκης, είναι ένας άνθρωπος που τον ξέρουμε όλοι. Τον ζούμε και τον παρακολουθούμε από τότε που ξεκίνησε την πορεία του στο ελληνικό τραγούδι. Τα πρώτα του βήματα στη μουσική τα ξεκίνησε με τη βυζαντινή μουσική, στην εκκλησία του χωριού μας, όπου είχε ως δάσκαλο τον πατέρα του, το Ζωγράφο, γι’ αυτό και το Μάνο τον ξέρουμε πιο πολύ σαν «Ζωγραφάκη».
Ο Ζωγράφος ήταν ένα από τους ελάχιστους που είχε μουσική παιδεία στην περιοχή και για 50 τουλάχιστον χρόνια λάμπρυνε το αναλόγιο της εκκλησία μας. Ήταν τόση η επιρροή του στο Μάνο, που κάθε Κυριακή στο αναλόγιο, όποτε ο Μάνος έκανε παραφωνία, άστραφτε και βρόνταγε ο πατέρας του. Έτσι ο Μάνος δεν μπορούσε παρά να μάθει σωστή μουσική.
Έφυγε από το χωριό στα 14 του χρόνια και συνεχίζει τη σταδιοδρομία του στην Αθήνα. Έγινε ο ογκόλιθος της λαϊκής μουσικής και όπως λένε οι ειδικοί έχει την ανόθευτη λαϊκή φωνή. Αυτό το ξέρουμε όλοι…»
Μ. Κανακαράκης: Ο Μάνος τίμησε το Πετροκεφάλι
– Ο Μάνος Παπαδάκης τίμησε με την πολύχρονη παρουσία του στο ελληνικό τραγούδι το Πετροκεφάλι, μας είπε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μανόλης Κανακαράκης. Ήταν ο άνθρωπος που σε δύσκολα χρόνια κατάφερε να βγει από την αφάνεια και να περπατήσει σε δρόμους δύσκολους αλλά σημαντικούς. Το χωριό τον αγαπά και θα τον τιμά πάντα, όπως και ο ίδιος αγαπά και τιμά το χωριό του.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ