Στις 12 Απριλίου 1941 βυθίζεται από γερμανικά αεροπορικά καταδρομικά το επίτακτο ελληνικό πλωτό νοσοκομείο «Αττική» στα πλαίσια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το πλοίο «Αττική» αποτελούσε ένα εμπορικό πλοίο, το οποίο επιτάχθηκε με την έναρξη της Ελληνοϊταλικού Πολέμου για να καλυφθούν οι ανάγκες του πολεμικού ναυτικού.
Το πλοίο μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο φέροντας όλα τα διακριτικά του Ερυθρού Σταυρού. Σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου τα πλοία που φέρουν ευδιάκριτα τα σήματα ότι είναι πλωτά νοσοκομεία έχουν τη δυνατότητα να πλέουν ελεύθερα και «απαγορεύεται» να πληγούν.
Το πλοίο «Αττική» είχε ξεκινήσει την πλεύση του από την Καβάλα με κατεύθυνση τον Πειραιά, όπου τους άρρωστους και τραυματίες στρατιώτες. Όταν παρέπλεε στον Καφηρέα, κοντά στην Εύβοια δέχθηκε την επίθεση των γερμανικών αεροπορικών καταδρομικών, παρά το γεγονός πως ήταν φωταγωγημένο με εμφανή τα χαρακτηριστικά σήματα του Ερυθρού Σταυρού.
Το πλοίο είχε διαμορφωθεί έτσι, ώστε είχε μέγιστο αριθμό κλινών 362. Το πλήρωμα και οι ασθενείς που επέβαιναν ανέρχονταν σε: 11 ασθενείς στρατιώτες, 28 αδελφές νοσοκόμους, 17 στρατιωτικούς γιατρούς και 110 άνδρες (αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες).
Οι νεκροί ανήλθαν στους 50 μεταξύ των οποίων οι 22 πνίγηκαν ενώ οι 28 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο Πλοίαρχος του πλωτού νοσοκομείου Δημήτριος Μελετόπουλος.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της βύθισης του πλοίου τόσο οι γιατροί όσο και οι νοσοκόμες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουν τους ασθενείς.
Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia – historical-quest.com