Το ξέρατε ότι η λέξη βελουτέ (velouté), που σημαίνει «βελούδινος» αρχικά αναφερόταν στα υφάσματα; Ως μαγειρικός όρος πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα στα κείμενα του Antonine Carême, για να περιγράψει σούπες και σάλτσες που έχουν υφή πλούσια και παράλληλα απαλή. Οι βελουτέ, που βρήκαν γρήγορα τη θέση τους στα εστιατόρια αλλά και στις σπιτικές κουζίνες είναι ιδανικές για να κάνουν την αρχή σε κάποιο κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι αλλά και ωραία ιδέα για τις καθημερινές, μεσημέρι ή βράδυ, όταν θέλουμε να φάμε κάτι ελαφρύ. Παίρνουμε τα αγαπημένα μας λαχανικά (πατάτες, γλυκοπατάτες, καρότα, μπρόκολα, κουνουπίδια και πάει λέγοντας) ή και μανιτάρια κι ένα δυνατό ραβδομπλέντερ και φτιάχνουμε μια ωραιότατη σούπα εύκολα και γρήγορα. Κι αν θέλουμε να της δώσουμε έξτρα πόντους, μπορούμε να τη «στολίσουμε» και να την ενισχύσουμε σε γεύση και υφή με διάφορα υλικά και μικρές παρασκευές. Ιδού μερικές προτάσεις για χειροποίητες γαρνιτούρες που θα πάνε τη βελούτε μας στο επόμενο επίπεδο.
- Τσιπς παρμεζάνας
Τρίβουμε στη λεπτή πλευρά του τρίφτη 150 γρ. παρμεζάνα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Στρώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου με λαδόκολλα. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε κουταλιές τριμμένης παρμεζάνας (βάρους περίπου 6 γρ.) και τις βάζουμε στο ταψί, σαν λοφάκια, με απόσταση μερικών εκατοστών μεταξύ τους. Απλώνουμε κάθε λοφάκι με το δάχτυλο, για να γίνει δίσκος με διάμετρο 5 εκ. Τους ψήνουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε το ταψί, αφήνουμε λίγα λεπτά τους δίσκους να στερεοποιηθούν και τους ξεκολλάμε. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Αν ακόμα και κρύοι είναι ακόμη κάπως μαλακοί, τους ψήνουμε για μερικά λεπτά ακόμα. Η δοσολογία είναι αρκετή για 24 τσιπς.
- Φυστίκια Αιγίνης γλυκάλμυρα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 200 γρ. ψίχα από φυστίκια Αιγίνης (άψητα και ανάλατα) με 3 κουτ. σούπας μέλι, 1 κουτ. γλυκού αλάτι και 2 κουτ. σούπας ζάχαρη. Στρώνουμε ένα ευρύχωρο ταψί με λαδόκολλα και απλώνουμε εκεί το μείγμα όσο περισσότερο γίνεται, ώστε να μην ακουμπούν τα φυστίκια μεταξύ τους. Ψήνουμε για 5 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Τα διατηρούμε έως 2 εβδομάδες σε καλά κλεισμένο δοχείο ή βαζάκι.
- Αγουρέλαιο, σκέτο
Το απόλυτο άρτυμα. Πικάντικο, υπόπικρο, θα ανεβάσει με τη γευστική του δύναμη κάθε σούπα. Φέρνουμε το μπουκάλι στο τραπέζι και αφήνουμε κάθε καλεσμένο να σερβιριστεί, ρίχνοντας μερικές σταγόνες στη σούπα του.
- Προσούτο τραγανό
Βάζουμε σε ένα ταψί 50 γρ. προσούτο, σε λεπτές φέτες, και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για περίπου 15 λεπτά, γυρίζοντάς τες μία φορά, μέχρι να γίνουν τραγανές. Τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τις σπάμε με το χέρι σε ακανόνιστα κομμάτια. Αν μέχρι να σερβίρουμε οι φέτες μαλακώσουν, δεν ανησυχούμε. Τις ζεσταίνουμε για μερικά λεπτά, για να γίνουν πάλι τραγανές.
- Κρουτόν με σουτζούκι (ή μπέικον)
Κόβουμε σε κύβους 150 γρ. ψωμί χωριάτικο, χωρίς την κόρα, και τους τακτοποιούμε σε μονή σειρά σε ένα ταψάκι λαδωμένο. Τους αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με 15-20 ml ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε για να λαδωθούν και απλώνουμε και πάλι σε μονή στρώση στο ταψί. Σκορπίζουμε 80 γρ. σουτζούκι, κομμένο σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια (αν δεν μας αρέσει το σουτζούκι, το αντικαθιστούμε με μπέικον). Ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, στον αέρα. Έπειτα ανακατεύουμε καλά κύβους και αλλαντικό και ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όλα.
- Κάππαρη τηγανητή και τραγανή
Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά λίγο ελαιόλαδο σε ένα μέτριο τηγάνι και ρίχνουμε 50 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη και καλά σκουπισμένη, για να είναι εντελώς στεγνή. Την τηγανίζουμε για 2-4 λεπτά το πολύ, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να γίνει τραγανή και να ζαρώσει ελαφρώς.
- Τραγανά κομμάτια αραβικής πίτας με καπνιστή πάπρικα
Ανοίγουμε 3 μεγάλου μεγέθους αραβικές πίτες στη μέση, σαν φάκελο (είναι ζυμωμένες έτσι ώστε να έχουν κενό ανάμεσα στις δύο επιφάνειες, σαν τσέπη). Έτσι θα έχουμε 6 λεπτότατες πίτες. Τις αλείφουμε ελαφρώς με ελαιόλαδο και τις βάζουμε πάνω σε δύο λαδόκολλες. Τις πασπαλίζουμε με 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα και 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμά και στη συνέχεια τις αλείφουμε ξανά με ελαιόλαδο, για να «εγκλωβίσουμε» τα μπαχαρικά. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις μοιράζουμε σε δύο μεγάλα ταψιά. Τις ψήνουμε για 7-8 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 160°C, μέχρι να γίνουν τραγανές. Τις σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια, που διατηρούμε τραγανά για 5 ημέρες σε καλά κλεισμένο δοχείο.
- Τραγανά κρεμμύδια πανέ
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες 10 κρεμμύδια για στιφάδο (τα μεγαλούτσικα κοκκάρια). Τα αλευρώνουμε καλά σε ένα μπολ με περίπου 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι ανακατεμένο με λίγο αλάτι. Τα τινάζουμε μερικές φορές μέσα σε ψιλό σουρωτήρι ή σήτα, για να φύγει 7 το περιττό αλεύρι. Βάζουμε να ζεσταθεί ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σε τηγάνι, μέχρι η στάθμη του να φτάσει 3 εκ. από τον πάτο. Όταν κάψει καλά, τα τηγανίζουμε σε μικρές δόσεις (για να μη μαλακώσουν) και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Τα αλατοπιπερώνουμε όσο είναι ζεστά. Μπορούμε να τα έχουμε έτοιμα 1-2 ώρες πριν τα σερβίρουμε.
- Πρόβειο γιαούρτι, με την πέτσα του, με φρέσκο θυμάρι
Γαρνίρουμε τη σούπα με κουταλιές από παραδοσιακό πλήρες πρόβειο γιαούρτι, μαζί με μπόλικη παχιά πέτσα. Πασπαλίζουμε με φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι.
- Φέτα μαριναρισμένη με μπούκοβο
Κόβουμε 200 γρ. φέτα, κατά προτίμηση μαλακή, σε κύβους των 2 εκ. και τους βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με 1/2 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο, φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ραντίζουμε με 40 ml ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά, για να μη διαλυθούν οι κύβοι. Μαρινάρουμε για 1-2 ώρες στο ψυγείο, αφήνουμε να έρθει ξανά το τυρί σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.
Πηγή: Γαστρονόμος