Συστατικά
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γραμμάρια Βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
125 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
125 γραμμάρια κουβερτούρα λιωμένη
4 αυγά
1 φακελάκι μπέικινγκ πάουντερ
1 ποτήρι ρούμι ή μπράντι
200 γραμμάρια διάφορα ξηρά φρούτα (ξανθές και μαύρες σταφίδες, χουρμάδες, βερίκοκα κ.ο.κ.)
20 γραμμάρια φουντούκια χοντροκομμένα
20 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα
επιπλεόν αλεύρι για όλες τις χρήσεις για τη φόρμα
επιπλέον Βιτάμ για τη φόρμα
ζάχαρη άχνη και μερικά ξηρά φρούτα για τη διακόσμηση
Οδηγίες
Ψιλοκόβουμε τα ξηρά φρούτα και τα ρίχνουμε σε κατσαρολάκι μαζί με ¾ από το ποτό, τα φουντούκια και τα καρύδια.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Τα σουρώνουμε και τα βγάζουμε σε πιάτο.
Μόλις κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Ρίχνουμε το Βιτάμ με τη ζάχαρη στο μίξερ και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε για λίγα ακόμα λεπτά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ποτό.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε στο μίγμα τα ξηρά φρούτα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα να πάνε παντού.
Αλείφουμε με λίγο Βιτάμ τη φόρμα και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Ψήνουμε το κέικ στους 200°C για 10΄ και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 30΄- 40΄ στους 180°C.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο και το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη και ξηρά φρούτα.
Πηγή: vitam.gr