Υλικά
700 γρ. σουπιά ολόκληρη καθαρισμένη
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε χονδρές φέτες
1-2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 φύλλο δάφνης
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
χυμός 1 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. σούπας αλεύρι
2 κουτ. σούπας μελάνι
Εκτέλεση
- Αποψύχετε τη σουπιά μέσα στη συσκευασία της, στο θάλαμο συντήρησης του ψυγείου σας.Την πλένετε, χωρίζετε το κεφάλι και τα πλοκάμια και την κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Τη στεγνώνετε σε χαρτί κουζίνας.
2. Βράζετε την σουπιά σε μέτρια κατσαρόλα χωρίς νερό για να βγάλει τους χυμούς της.
Όταν αλλάξει χρώμα και απορροφηθούν οι χυμοί της προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα ανακατεύετε λίγο και προσθέτετε το λάδι, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν λίγο τα κρεμμύδια και σβήνετε το φαγητό με το κρασί.
Προσθέτετε τον μαϊντανό, το μελάνι και αρκετό νερό για να σκεπαστεί η σουπιά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για 30΄ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει ή σουπιά.
3. Ανακατεύετε τον χυμό λεμονιού με το αλεύρι, τα ρίχνετε στην κατσαρόλα και ανακινείτε για να πάει το λεμόνι παντού.
Βράζετε το φαγητό μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε τη σουπιά με άσπρο ρύζι ή τηγανιτές πατάτες. Την συνοδεύετε με πράσινη ανάμικτη σαλάτα.
Πηγή: iatronet.gr