Υλικά συνταγής
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι τσαγιού ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
5 αβγά
1 ½ φλιτζάνι γιαούρτι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
4 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο
2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα
2 κ.σ. ζάχαρη
Για το σιρόπι:
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό
Χυμό από 2 πορτοκάλια
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε σε φούρνο με αέρα, στους 180ºC. Αλείφετε με βούτυρο ένα ταψί ή πυρέξ 25-30 εκ .
Ανακατεύετε σε μπολ την κανέλα και τις 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη.
Βουτυρώνετε ένα- ένα τα μισά φύλλα και τα πασπαλίζετε με κανέλα και ζάχαρη. Τα σουρώνετε πλισέ (σαν ακορντεόν) και τα στρώνετε πλάι-πλάι στο σκεύος και τα ψήνετε για 10 με 15 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά και τη ζάχαρη στο μίξερ, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε το ξύσμα, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το γιαούρτι και ανακατεύετε και προσθέτετε λίγο-λίγο το λάδι συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Κόβετε σε μικρά κομμάτια (ροδέλες) τα υπόλοιπα φύλλα με ένα μαχαίρι ή ψαλίδι. Τα ρίχνετε στο μίγμα και τα ανακατεύετε.
Περιχύνετε τα ψημένα φύλλα στο πυρέξ με το μείγμα και ψήνετε την πορτοκαλόπιτα στους 180ºC στον αέρα για 30 λεπτά περίπου. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει.
Για το σιρόπι:Βάζετε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζετε σε μέτρια φωτιά 8 –10 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση. Περιχύνετε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι και σερβίρετε.
Πηγή: sintayes.gr