Συστατικά
Για τις πατάτες
- 200 γρ. αλάτι, χοντρό, για το ψήσιμο
- 250 γρ. πατάτες baby
- αλάτι
- πιπέρι
- 50 γρ. βούτυρο
- 2 κλ. δεντρολίβανο
- 5 κλ. θυμάρι
- 3 κλ. ρίγανη
Για τις κροκέτες
- 400 γρ. μπακαλιάρο, φιλέτο, χωρίς δέρμα
- αλάτι
- πιπέρι
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 αβγά, μέτρια
- 150 γρ. ψωμί τριμμένο
- 1 κ.σ. γάλα
- ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
- σάλτσα αγιολί, για το σερβίρισμα
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τις πατάτες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Απλώνουμε αλάτι χοντρό σε ένα ταψί.
- Απλώνουμε πάνω από το αλάτι τις πατάτες και ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Αφαιρούμε τις πατάτες από το ταψί και τινάζουμε τυχόν αλάτι που έχει κολλήσει στη φλούδα τους.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Κόβουμε τις πατάτες στη μέση και τις ρίχνουμε στο τηγάνι.
- Σοτάρουμε με το δεντρολίβανο, το θυμάρι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. ανακατεύοντας διαρκώς με μία ξύλινη κουτάλα.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για τις κροκέτες
- Κόβουμε το φιλέτο ψαριού σε κομμάτια 4 εκ. και αλατοπιπερώνουμε.
- Θα χρειαστούμε 3 μπολ. Στο πρώτο βάζουμε το αλεύρι, στο δεύτερο τα αυγά χτυπημένα με το γάλα και στο τρίτο το τριμμένο ψωμί.
- Βουτάμε τα κομμάτια του ψαριού πρώτα από το αλεύρι, μετά από τα αυγά και τέλος από το τριμμένο ψωμί.
- Ζεσταίνουμε 3-4 εκ. ηλιέλαιο σε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τα παναρισμένα κομμάτια μπακαλιάρου για 2-3 λεπτά γυρνώντας τα να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από περιττά λάδια.
- Σερβίρουμε με την αγιολί και φρέσκο μαϊντανό.
Πηγή: akispetretzikis.com