Ένα μεγάλο σκάνδαλο, με το οποίο φαίνεται ότι “παλεύει” τους τελευταίους μήνες η Εκκλησία της Κρήτης, κρύβεται πίσω από τη σιβυλλική ανακοίνωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης σχετικά με τα τεκταινόμενα των τελευταίων μηνών στη Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων.
Οι πληροφορίες της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” και του neakriti.gr αναφέρουν ότι η ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, που συνήλθε κατά την 28η Νοεμβρίου, αφορά στην προσφυγή της Επαρχιακής Συνόδου στη Δικαιοσύνη και ειδικότερα στον εισαγγελέα για κτήματα της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων στα Χανιά, τα οποία φέρονται να πωλήθηκαν παράνομα από τρίτο πρόσωπο, εκτός Μονής, σε εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων έναντι ιλιγγιώδους ποσού που ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ!
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για εκτάσεις 175 στρεμμάτων στον Σταυρό Χανίων και ότι ο φάκελος της υπόθεσης για την παράνομη πώληση αυτών των “ιερών” κτημάτων βρίσκεται ήδη εδώ και λίγες μέρες, ίσως 2-3 εβδομάδες, στα χέρια της Εισαγγελίας. Η ομόφωνη απόφαση από την Επαρχιακή Σύνοδος χθες ουσιαστικά επικύρωσε τις ενέργειες, συμφωνώντας όλα τα μέλη της Συνόδου ότι θα πρέπει να φτάσουν την υπόθεση αυτή μέχρι το τέλος, αφού οι πράξεις που καλείται να ερευνήσει ο εισαγγελέας σε βάρος της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι βλαπτικές όχι μόνο ως προς τη φήμη της Εκκλησίας, αλλά και ως προς τα συμφέροντά της και μάλιστα με μη σύννομο τρόπο από τρίτο πρόσωπο – κατά πληροφορίες εκ Χανίων – που αν ισχύουν όλα τα παραπάνω, επωφελήθηκε τουλάχιστον από τη μη έγκαιρη αντίδραση της Μονής!
Η υπόθεση της παράνομης κατά την Εκκλησία αγοραπωλησίας των κτημάτων φαίνεται ότι αποτέλεσε και την αρχή μιας υπόθεσης, που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες με φόντο τη Μονή των Τζαγκαρόλων, με την παύση από πλευράς της Μητρόπολης του Επισκόπου Δορυλαίου, που ήτο και ο Ηγούμενος, και εν συνεχεία με τους περιορισμούς που επέβαλλε το Πατριαρχείο στις 16-17 Νοεμβρίου στους ηγούμενους των δύο Σταυροπηγιακών Μονών στα Χανιά, Τζαγκαρόλων, που βρίσκεται στη δίνη του σκανδάλου, και Γουβερνέτου, για άλλους λόγους.
Το χρονικό
Κατά τις πληροφορίες της “Ν.Κ.” και του neakriti.gr η υπόθεση έχει βάθος 8ετίας, καθώς περίπου το 2015 φαίνεται ότι κατατέθηκε από τον φερόμενο ιδιοκτήτη αγωγή κατά της Μονής, διεκδικώντας τις εκτάσεις στον Σταυρό Χανίων που η Μονή ισχυριζόταν ότι τις κατείχε με τίτλους. Είχε συγκροτηθεί επιτροπή, η Εκκλησία είχε προσφύγει κατά του Δασαρχείου για αποχαρακτηρισμούς, όμως χρειαζόταν πραγματογνωμοσύνη που, όπως καταλαβαίνει κάποιος για την εκτίμηση μιας τέτοιας έκτασης, κρίθηκε ως προς την αμοιβή του πραγματογνώμονα από τη Μονή πολύ ακριβή και προφανώς υπήρξε δυσκολία από την πλευρά της Εκκλησίας για την καταβολή μιας αμοιβής χιλιάδων ευρώ, που συνήθως υπολογίζεται επί τοις εκατό της αξίας της έκτασης ή με βάση τα στρέμματα. Η πραγματογνωμοσύνη, λοιπόν, για οικονομικούς λόγους δεν προχώρησε τότε και εν συνεχεία η Μονή προφανώς δεν προχώρησε με την ίδια ζέση και αντανακλαστικά στην υπεράσπιση της “ιερής” γης, που τη διεκδικούσε διά χρησικτησίας και ένα τρίτο πρόσωπο. Οι αγοραπωλησίες, ωστόσο, τελέστηκαν πρόσφατα, κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Απειλές και εκβιασμοί;
Η στάση της Μονής, που ίσως οφειλόταν σε αμέλεια, απραξία ή και άλλες ενέργειες με αντίκτυπο στην αποφασιστικότητα του προσώπου που είχε την ευθύνη να τις διαφυλάξει, επέτρεψε στον διεκδικητή της γης να προχωρήσει σε κατοχύρωση, να βρει αγοραστές και να πουλήσει ακριβά! Τώρα θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί ο Ηγούμενος δεν αντιδρούσε. Μη επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν ότι είχε πέσει θύμα απειλών και εκβιαστικών πρακτικών, άλλες ότι ίσως δεν είχε την αποφασιστικότητα ή την ικανότητα της διοίκησης. Ωστόσο, αυτά όλα είναι δευτερεύοντα, εκτός κι αν αποδειχθούν από την εισαγγελική έρευνα ότι είχε γίνει αποδέκτης ενεργειών από τρίτους που τιμωρούνται ποινικά!
Τι κρύβει το ανακοινωθέν
Στην ανακοίνωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης σχετικά με την υπόθεση αναφέρεται: «Σχετικά με ανακύψαντα διοικητικά θέματα στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, η Ιερά Σύνοδος ανακοινώνει ότι, με ομόφωνη απόφασή της, προέβη, σύμφωνα με το άρθρο 89, παρ. 2 του Νόμου 4149/1961 “Περί Καταστατικού Νόμου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας” (ΦΕΚ 41/Α/16-3-1961), σε όλες τις νόμιμες ενέργειες έναντι των αρμοδίων Αρχών».
Η αναφορά είναι σαφής ως προς τη νομική προσφυγή της Εκκλησίας της Κρήτης για την υπόθεση των αγοραπωλησιών των εκτάσεων της Σταυροπηγιακής Μονής των Τζαγκαρόλων. Κι αν ανατρέξει κάποιος στο άρθρο 89 και την παράγραφο 2 του Ν. 4149/1961, που επικαλείται η Σύνοδος, θα γίνει αντιληπτό ότι γίνεται λόγος για τα εξής: α) η Μονή ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, β) η διοίκηση και η διαχείρισή τους όμως υπάγονται στην άμεσο δικαιοδοσία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και ισχύουν όσα ισχύουν με βάση τις διατάξεις και στις λοιπές Μονές δικαιοδοσίας της Εκκλησίας της Κρήτης και γ) η συγχώνευση και η διάλυση μιας Μονής μπορεί να γίνει με απόφαση Συνόδου και εν συνεχεία απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Εν προκειμένω, εκ της παραγράφου 2 του άρθρου 89 του Καταστατικού Νόμου της Εκκλησίας της Κρήτης η Σύνοδος νομιμοποιείται, αφού έχει τη διοίκηση και τη διαχείριση της Μονής, αν και Σταυροπηγιακή, αν κρίνει ότι κάτι δεν έχει γίνει σωστά ή είναι βλαπτικό για τα συμφέροντα της Μονής να προσφεύγει όπου νόμος ορίζει, δηλαδή στη Δικαιοσύνη!
Η επιβολή ποινών
Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο ηγούμενος της Μονής Δαμασκηνός, που είχε εκλεγεί από το Φανάρι και Επίσκοπος Δορυλαίου το 2019, παύτηκε από Ηγούμενος από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, επίσης Δαμασκηνό, και ορίστηκε Διοικούσα Επιτροπή. Στις 16 και 17 Νοεμβρίου συνήλθε η Αγία και Ιερή Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και επέβαλε ποινές περιορισμού εντός της Μονής Τζαγκαρόλων στον Δορυλαίου Δαμασκηνό εν προκειμένω και στον Ευμενείας Ειρηναίο στη Μονή Γουβερνέτου, ενώ η απόφαση του Φαναρίου να αφαιρέσει οφίκια από τους Αρχιμανδρίτες της Επιτροπής που είχε συστήσει η Μητρόπολη Κυδωνίας για τη διοίκηση του μοναστηριού δείχνει και την ενόχληση του Φαναρίου στο πρόσωπο του οικείου Μητροπολίτη.
“Αέρας” 175 στρ. εκεί που γυρίστηκε ο “Ζορμπάς”! – Τα αγόρασαν Ισραηλινοί, τα πουλάνε σε Γερμανούς
Καλά πληροφορημένες πηγές, που μίλησαν στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr, αναφέρουν ότι η παράνομη, όπως χαρακτηρίζεται από εκκλησιαστικούς κύκλους, αγοραπωλησία αφορούν σε εκτάσεις 175 στρεμμάτων στην περιοχή Σταυρός. Μάλιστα, οι εκτάσεις αυτές, όπως περιγράφονται από τις πηγές προς τη “Ν.Κ.” και το neakriti.gr, βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο σημείο όπου γυρίστηκε το 1964 η παγκοσμίου εμβέλειας θρυλική ταινία “Ζορμπάς” με τον Άντονι Κουίν, που ήταν βασισμένη στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη και μουσικά ενδεδυμένη από το συρτάκι του Μίκη Θεοδωράκη.
Η αγοραπωλησία αυτή φαίνεται ότι έγινε από τρίτο πρόσωπο που εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτης μέσω χρησικτησίας της έκτασης, δεν τον σταμάτησε η Μονή που είχε την ιδιοκτησία των γαιών – δηλαδή ο φερόμενος κατά τους εκκλησιαστικούς τίτλους καταπατητής, με την απραξία της Μονής, πούλησε τα κτήματα τα οποία περιγράφονται ως σχεδόν… παραθαλάσσια στον Σταυρό των Χανίων, δηλαδή “φιλέτα” για ξενοδοχειακές μονάδες!
Το εντυπωσιακό είναι ότι τα “φιλέτα” αυτά της Μονής, η οποία είναι Σταυροπηγιακή, δηλαδή η Μονή υπάγεται απευθείας στο Φανάρι, φαίνεται ότι πωλήθηκαν σε μια ξένη εταιρεία από τον εμφανιζόμενο ως ιδιοκτήτη διά χρησικτησίας ή και με δικαστικές αποφάσεις, έναντι του ποσού του 1,5 εκατ. ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν κανονικά, αλλά δεν πήγε ούτε ένα σεντ… στη Μονή!
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η ξένη εταιρεία που αγόρασε τα “φιλέτα” είναι ισραηλινών συμφερόντων, όπως αποκαλύπτουν οι πηγές της “Ν.Κ.”, και η οποία ήδη κατά την ίδια πληροφόρηση τα παζαρεύουν για μεταπώληση σε εταιρεία γερμανικών συμφερόντων, που έχει στραμμένο το βλέμμα στο τουριστικό προϊόν!
Πηγή: neakriti.gr