ΥΛΙΚΑ
Για τη συνταγή
2 φλιτζάνια μαργαρίνη
2 φλιτζάνια βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
800 γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα
3 κρόκους αυγών
2 κουτ. σουπ. κονιάκ
3 βανίλιες
1 κουτ.γλυκ. σόδα
1 κουτ. σουπ. χυμό λεμόνι
1 1/2 κιλό για όλες τις χρήσεις
Για το πασπάλισμα
ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Δουλεύετε στο μίξερ ή σε ένα μπολ το βούτυρο μαζί με την μαργαρίνη, την ζάχαρη και το κονιάκ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Παράλληλα βάζετε τα αμύγδαλα να καβουρντιστούν σε μέτριο φούρνο για 7-12 λεπτά. Τα βγάζετε από τον φούρνο και τα κόβετε όσο χονδρά ή ψηλά θέλετε εσείς.
- Προσθέτετε στο μείγμα του βουτύρου τους κρόκους των αυγών και δουλεύετε ξανά για 2-3 λεπτά ώστε να ενσωματωθούν.
- Ρίχνετε την σόδα διαλυμένη στον χυμό λεμονιού, τα αμύγδαλα, τις βανίλιες και ανακατεύετε ζωηρά. Αρχίζετε να ρίχνετε σιγά – σιγά το αλεύρι και να ζυμώνετε με το χέρι σας έτσι ώστε να αρχίσει το μείγμα να «σταθεροποιείται» Συνεχίζετε έτσι ώστε να πάρετε μια ζύμη αρκετά σφιχτή (αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι).
- Πλάθετε τις κουραμπιέδες στρογγυλούς ή μακρόστενους σε σχήμα μισοφέγγαρου. Τους τοποθετείτε σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
- Βγάζετε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο και τους αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Τους πασπαλίζετε με άφθονη ζάχαρη άχνη.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Αν θέλετε τους κουραμπιέδες σας πιο ανάλαφρους αντικαταστήστε το βούτυρο με μαργαρίνη ελαιολάδου
Πηγή: mirsini.gr