Η μεγαλύτερη στα χρονικά επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ σε Ελλάδα και Ευρώπη, για την καταπολέμηση των «πειρατών» συνδρομητικής τηλεόρασης, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε δεκάδες περιοχές σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Δυτική Μακεδονία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προετοιμασία της επιχείρησης κατά των «πειρατών» συνδρομητικής τηλεόρασης σε Ελλάδα και Ευρώπη διήρκησε πολλούς μήνες, περιέχει ογκωδέστατη δικογραφία εκατοντάδων σελίδων και ανάμεσα στους δεκάδες συλληφθέντες, αλλά και σε άτομα που αναζητούνται, φέρονται να είναι και πρόσωπα υπεράνω κάθε υποψίας, καθώς ξέπλεναν δεκάδες εκατομμύρια σε εικονικές επιχειρήσεις «φαντάσματα».
Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες έρευνες σε σπίτια, φυσικά καταστήματα, οχήματα και επιχειρήσεις σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και στην γιγαντιαία επιχείρηση έλαβαν μέρος περισσότερα από 50 ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και φυσικά δικαστικοί λειτουργοί.
Η έρευνα εστίασε σε τεράστια εγκληματική οργάνωση με πλοκάμια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, που εμπλέκονταν σε παράνομη διανομή και πώληση συνδρομητικού πειρατικού υλικού, στοιχειώνοντας τη σοβαρή απειλή που αντιπροσωπεύει η συνδρομητική πειρατεία για τις νόμιμες βιομηχανίες, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις επενδύσεις, αλλά και τα εκατομμύρια διαφυγόντα έσοδα του κράτους.
Αναγνώστες σε τοπικά μέσα ενημέρωσης απέστειλαν φωτογραφίες με δεκάδες παράνομους αποκωδικοποιητές σε κάδους απορριμμάτων στα Ιωάννινα και στην Αθήνα, προφανώς από τις απειλούμενες ποινικές διώξεις και πρόστιμα που πλέον επίκεινται για τους τελικούς απλούς χρήστες.
Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί ψηφιακά και χειρόγραφα πελατολόγια χιλιάδων απλών οικιακών χρηστών με στοιχεία διεύθυνσης και κινητά τηλέφωνα, μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά επιμελώς κρυμμένα, μεγάλος αριθμός ψηφιακών μέσων (υπολογιστές με παράνομα λογισμικά διαχείρισης πελατών, κινητά τηλέφωνα, παράνομοι αποκωδικοποιητές) καθώς επίσης πλήθος ψηφιακών χρηματικών συναλλαγών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Δεκάδες παράνομοι αποκωδικοποιητές νοικοκυριών βρέθηκαν σε κάδους σε Ιωάννινα και Αθήνα, με τον φόβο συλλήψεων.
«Πάρτι» εκατομμυρίων
Ενώ αναμένονται επίσημες επικαιροποιημένες ανακοινώσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η επιχείρηση αυτή αναδεικνύει για άλλη μία φορά το “πάρτι” εκατομμυρίων που υπάρχει πίσω από αυτές τις έκνομες δραστηριότητες, αλλά και την προηγούμενη απουσία της πολιτείας που άφησε να γιγαντωθεί αυτή η “παρα-συνδρομητική” μπίζνα.
Αυτή η παραοικονομία στοιχειώνει για χρόνια την χώρα μας, είναι δυστυχώς τροχοπέδη και πρέπει επιτέλους να υπάρξουν λύσεις βιώσιμες, μακροπρόθεσμες και αποτελεσματικές.
Αξιοσημείωτη είναι και η τεράστια δουλειά που έχει γίνει από τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλη Παπακώστα, καθώς και του προϊσταμένου του τμήματος θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας Ευθύμιου Λύσσαρη και της ομάδας του της ίδιας Υπηρεσίας. Σε μία πρωτοφανής σε έκταση επιχείρηση για τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δεδομένα, κατάφεραν να αποκρυσταλλώσουν το σύνολο σχεδόν του τεράστιου εγκληματικού δικτύου, με μηδενικές διαρροές και άκρα μυστικότητα, πράγμα πάρα πολύ δύσκολο για ταυτόχρονες επιχειρήσεις σχεδόν σε όλη την επικράτεια.
Αυτό αποδεικνύει ότι τέτοια πρότυπα υπηρεσιών με αποφασιστικότητα, αφοσίωση, επαγγελματισμό και όραμα, μπορούν να εγκαθιδρύσουν την αίσθηση ασφάλειας της κοινότητας, καθώς και να δείξουν τον δρόμο σε άλλες Υπηρεσίες για παρόμοιες επιτυχίες.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την παρούσα υπόθεση, αλλά και το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών που χειρίστηκε με τεράστια επιτυχία παρόμοιες υποθέσεις στο παρελθόν, έφεραν στο ελληνικό προσκήνιο τις σημαντικότατες εγκληματικές προεκτάσεις των εγκλημάτων “πειρατείας” συνδρομητικής. Απέδειξαν ότι η ποινική ελαφρότητά της παράνομης θέασης που υπήρχε στο παρελθόν και οι φαινομενικά μικρές μηνιαίες συναλλαγές 15 και 20 ευρώ, τελικά μεταφράζονταν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διαφυγόντα έσοδα του κράτους, που φρέναραν την κοινωνική ευημερία, τους κοινωνικούς πόρους, αλλά και την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
«Ψυχαγωγικό ναρκωτικό»
Το παράνομο «ψυχαγωγικό ναρκωτικό» απασχολεί τις περισσότερες χώρες του κόσμου και όσο αυξάνεται η τεχνολογία και επεκτείνεται το διαδίκτυο, τόσο οι νομοθέτες θα πρέπει να αφουγκράζονται τις εξελίξεις και να προβλέπουν τις έκνομες ενέργειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές προετοιμάζονται για περαιτέρω έρευνες σε όλη την επικράτεια, με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη περισσότερων ατόμων που συμμετέχουν σε παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες, συνυπολογίζοντας πλέον και την συνυπευθυνότητα των τελικών χρηστών-παράνομων συνδρομητών.
Αναμένοντας τις ποινικές διώξεις και τις απολογίες των συλληφθέντων σε εισαγγελέα και ανακριτή τις επόμενες ώρες, στο στόχαστρο των αρχών πλέον μπαίνει ολόκληρη η δομή λειτουργίας της εγκληματικής οργάνωσης συνδρομητικών υπηρεσιών και η κατανόηση ακολουθίας του χρήματος.
Από την μία, υπάρχει πολυπλοκότητα κατανόησης του εγκληματικού δικτύου, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελείται από πυραμιδική εγκληματική οργάνωση με διακριτούς ρόλους (servers -data centers, αρχηγούς, υπαρχηγούς, ταμίες και μεταπωλητές πολλαπλών επιπέδων), με στεγανή διαστρωμάτωση (τύπου μαφίας) και με ψηφιακή δικτυακή δομή σε dark web και κακόβουλη εκμετάλλευση ιδιωτικότητας και ανωνυμίας του διαδικτύου. Από τη άλλη έχουμε τους φυσικούς χρηματοδότες της εγκληματικής οργάνωσης, που δεν είναι άλλοι από απλούς πολίτες όλων των εισοδηματικών κλιμακίων και όλων των ηλικιών.
Συνεπώς φαίνεται πως η λύση έρχεται από την διάρρηξη της αλυσίδας ροής του χρήματος μεταξύ των δύο προαναφερόμενων μερών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τις αντι-εγκληματικές καμπάνιες αλλαγής καταναλωτικής κουλτούρας, πλέον θα χρησιμοποιηθούν όλα τα νομοθετικά και συνταγματικά εργαλεία και θα αξιολογούνται ποινικά όλες οι αποδεδειγμένες παράνομες οικονομικές συναλλαγματικές σχέσεις μεταξύ χρηστών και εγκληματικών δικτύων. Επιτέλους πρέπει η Ελλάδα να ξεφύγει από ουραγός στην καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων παραβιάσεων πνευματικής ιδιοκτησίας και να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και ελπίδας ανάπτυξης.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας:
Από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά, στην παράνομη αναμετάδοση συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, χωρίς την έγκριση του φορέα που κατέχει την άδεια παροχής σε όλη την επικράτεια.
Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση ταυτόχρονα, σε περιοχές της Αττικής, της Ηλείας, της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Κρήτης, κατά την οποία συνελήφθησαν -9- βασικά μέλη της οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη -3- μέλη, στα οποία περιλαμβάνονται και τα αρχηγικά.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για -κατά περίπτωση- συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και παράβαση των νομοθεσιών περί πνευματικής ιδιοκτησίας, προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών και περί όπλων.
Για την επίτευξη του σκοπού της παράνομης δραστηριότητάς τους, τα -2- αρχηγικά μέλη είχαν δημιουργήσει δίκτυο το οποίο υποστήριζαν τεχνικά και στο οποίο λειτουργούσε ένας εξυπηρετητής (server) για την παράνομη αναμετάδοση των καναλιών.
Από την πλευρά τους, τα βασικά μέλη λειτουργούσαν με δικό τους πελατολόγιο ως μεταπωλητές των παράνομων συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, ενώ για να μην γίνουν αντιληπτοί εισέπρατταν τα χρήματα σε μετρητά ή μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων ή διαδικτυακών εταιρειών μεταφοράς χρημάτων, καθώς και μέσω κρυπτονομισμάτων.
Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης (modes operandi) της εγκληματικής οργάνωσης:
τα αρχηγικά μέλη δημιουργούσαν και συντηρούσαν την τεχνολογική υποδομή, ενώ τα υπόλοιπα μέλη λειτουργούσαν ως μεταπωλητές προδιαμορφωμένων από τους ίδιους ειδικών συσκευών (IPTVBOXES), μέσω των οποίων μπορούσε κάθε χρήστης τους, να συνδεθεί μέσω ειδικού προγράμματος στο διαδίκτυο (Internet) και μπορούσε με κατάλληλη διαμόρφωση του προγράμματος να συνδεθεί σε παράνομους διακομιστές (servers), μπορούσαν να ελέγχουν την κατάσταση του κάθε χρήστη, εάν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, εάν έχει λήξει η περίοδος συνδρομής του καθώς και να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν την σύνδεση του κάθε χρήστη και κρατούσαν περίπου το 40% της αμοιβής που λάμβαναν από τους πελάτες και το υπόλοιπο ποσό το απέδιδαν στα αρχηγικά μέλη.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της ενδελεχούς και πολύμηνης ανάλυσης και διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, προέκυψε ότι το πελατολόγιο των μελών της οργάνωσης αριθμούσε τουλάχιστον -2.000- πελάτες, το περουσιακό όφελος που είχαν αποκόμισει ξεπερνούσε τις -420.000- ευρώ, ενώ η συνολική ζημιά σε βάρος των νομίμων εταιρειών παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών προγραμμάτων ανέρχεται στα -2.240.000- ευρώ.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατά την επιχείρηση σε κατοικίες και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-52.915- ευρώ,
-24- συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
-5- φορητές συσκευές tablet,
-3- φορητά ψηφιακά μέσα ψηφιακής αποθήκευσης (usb flash drive)
-22- σκληροί δίσκοι Η/Υ,
-46- τραπεζικές κάρτες (χρεωστικές/πιστωτικές/ανάληψης),
-11- ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
αναδιπλούμενο μαχαίρι συνολικού μήκους 20 εκατοστών και μήκος λάμας 8 εκατοστών,
-3-τραπεζικά βιβλιάρια καταθέσεων,
-6- κάρτες SIM,
κάρτα microsd,
-41- διαδικτυακοί δέκτες,
ασύρματο δρομολογητή,
-14- σπρέι πιπεριού,
πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας,
πλήθος εγγράφων, πελατολογίων και ιδιόχειρων σημειώσεων.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των ερευνών συνελήφθησαν -2- άτομα για νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών, αντίστοιχα, καθώς ο πρώτος είχε δημιουργήσει δικό του δίκτυο για την παράνομη αναμετάδοση συνδρομητικών καναλιών και ο δεύτερος για θέαση συνδρομητικών υπηρεσιών.
Επίσης, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος -43- ατόμων, για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς λάμβαναν έναντι αντιτίμου από τα μέλη της οργάνωσης παράνομο λογισμικό και εξοπλισμό για τη θέαση συνδρομητικών καναλιών.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, και παραπέμφθηκαν σε κύρια Ανάκριση, ενώ τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω twitter: @CyberAlertGR
Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
Πηγή: newsit.gr