Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κρητικοί νηστίσιμοι κουραμπιέδες

05/12/2023
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Αθερίνα τηγανητή
18
SHARES
Share on Facebook

Κρητικοί νηστίσιμοι κουραμπιέδες ή αλλιώς λαδοκουραμπιέδες!Μια άκρως υγιεινή και light εκδοχή των κουραμπιέδων! Στην Κρήτη οι νοικοκυρές έφτιαχναν του κουραμπιέδες με ελαιόλαδο, καθώς ήταν ένα υλικό, το οποίο υπήρχε σίγουρα στα περισσότερα σπίτια, ενώ επιπλέον ήταν και φθηνότερο από το  βούτυρο.

Οι νηστίσιμοι κουραμπιέδες είνα μια εναλλακτική υγιεινή επιλογή για όσους έχουν λόγους να προσέχουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδιά τους. Ωστόσο, είναι  τραγανοί, αρωματικοί και λιώνουν στο στόμα,όπως και η κλασσική κουραμπιέδες. Μπορείτε να τους πασπαλίσετε είτε με άχνη ζάχαρη, είτε με σοκολάτα κουβερτούρα.

Τι χρειαζόμαστε ( υλικά για 50 κουραμπιέδες)

2 κούπες ελαιόλαδο άριστης ποιότητας
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αμύγδαλα ή 1 κούπα καρύδια ( ό,τι προτιμάτε)
½ κούπα ρακή ή κονιάκ (ή ανάμεικτα)
1 κοφτή κουταλιά κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη (εναλλακτικά ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού)
1 φακελάκι μπέικιν (3,5 κουταλάκια)
Περίπου 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ή σοκολάτα κουβερτούρα

Επί το έργον

Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο τηγάνι μέχρι να μυρίσουν, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη καούν (αυτό γίνεται πιο εύκολα αλλά πιο αργά στο φούρνο). Αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε 3 ή σε 4 κομμάτια.  Βάζουμε σε ένα μπολ και αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε αρκετή ώρα με το χέρι ή με το μίξερ μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και να αποκτήσει κρεμώδη υφή το μείγμα. Προσθέτουμε το ποτό και τα μυρωδικά , ανακατεύουμε, και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι. Στην 1η κούπα βάζουμε και το μπέικιν . Μετά την 4η κούπα, είμαστε πιο προσεκτικοί γιατί μπορεί να μην πάρει ολόκληρη την 5η κούπα η ζύμη μας. Πρέπει να έχουμε μια ζύμη σχετικά σφικτή, αλλά εύπλαστη. Αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στα σχήματα που θέλουμε.

Τους αραδιάζουμε σε ταψί και τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά (προθερμασμένος φούρνος, μεσαία σχάρα). Όταν είναι έτοιμοι, τους αφήνουμε
να σταθούν για 5 λεπτά και τους πασπαλίζουμε με ελάχιστη άχνη χωρίς να τους βγάλουμε από το ταψί (εκτός από εκείνους που θέλουμε να καλύψουμε με σοκολάτα).

Μόλις κρυώσουν εντελώς ολοκληρώνουμε το πασπάλισμα βάζοντάς τους λίγους λίγους
σε επιφάνεια που έχουμε πασπαλίσει με άχνη και κοσκινίζοντας πάνω τους αρκετή άχνη ακόμη.

Αν τους θέλουμε σοκολατένιους, λυώνουμε σε μπεν μαρί κουβερτούρα με λίγο ελαιόλαδο και τους βουτάμε.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Πηγή: dogma.gr

Previous Post

Αθερίνα τηγανητή

Next Post

Μπακαλιάρος παστός γιαχνί με πατάτες

Next Post
Αθερίνα τηγανητή

Μπακαλιάρος παστός γιαχνί με πατάτες

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ