Η διπλή γιορτή της Πρωτομαγιάς

2014

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*

Η 1η του Μάη δεν είναι μόνο η γιορτή ων λουλουδιών αλλά και η μέρα που γιορτάζεται η η εργατική Πρωτομαγιά.

Το σήμα κατατεθέν της  συγκεκριμένης ημέρας είναι το μαγιάτικο στεφάνι που φτιάχνουμε  μικροί και μεγάλοι.

Η Πρωτομαγιά σαν γιορτή των εργατών, η γνωστή εργατική Πρωτομαγιά,  ξεκίνησε από την Αμερική και συγκεκριμένα από το Σικάγο το 1886. Οι εργάτες ξεσηκώθηκαν επειδή προσπαθούσαν να  διεκδικήσουν  καλύτερες συνθήκες εργασίας με κυριο  αίτημά τους  το ωράριο  της εργασίας να καθιερωθεί στις 8 ώρες. Η εξέγερση αυτή πήρε άσχημη τροπή αφού υπήρξαν  αρκετοί εργάτες και αστυνομικοί θύματα. Η παγκόσμια προβολή  της συγκεκριμένης εξέγερσης δημιούργησε τα θεμέλια του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς. Η ίδια καθιερώθηκε  στον Ελλαδικό χώρο 1892 από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη.

s

Ως γιορτή της Άνοιξης έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Ο μήνας Μάιος όπως αναφέρει η  παράδοση πήρε το όνομά του από την ρωμαϊκή θεότητα Μαία (Μάγια) που στα ελληνικά σημαίνει η  μητέρα και τροφός. Ο μήνας ήταν αφιερωμένος στον θεό Ερμή καθώς και στη θεά της γεωργίας Δήμητρα καθώς και στην κόρη της Περσεφόνη, αφού τον Μάιο έφευγε από τον Άδη και ερχόταν στη γη.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς συμβολίζει  και τον “θάνατο” του χειμώνα και την “νίκη” του καλοκαιριού! Στην αρχαιότητα τα λουλούδια θεωρούνταν ως η ομορφιά των θεών και πίστευαν ότι φέρνουν δύναμη, ευτυχία και υγεία.

Ας υποδεχτούμε λοιπόν τον τελυταίο μήνα της άνοιξης και των λουλουδιών  όπως πραγματικά του αρμόζει  με δύναμη αισιοδοξία και καλά διάθεση.

Καλή Πρωτομαγιά!

*             Η Μαρία Μαυρουδή είναι Δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών