Η αργία της Πρωτομαγιάς

662

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*

Η Πρωτομαγιά, θεωρείται η  μέρα της άνοιξης και η  μέρα των εργατών. Στην πραγματικότητα όμως τι γιορτάζουμε ακριβώς;

Η Πρωτομαγιά είναι συνώνυμη με την Παγκόσμια Μέρα των Εργατών (Εργατική Πρωτομαγιά), την ημέρα δηλαδή που τιμώνται οι αγώνες των εργατικών κινημάτων.

Τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν  διεκδικώντας ένα καλύτερο ωράριο εργασίας (8 ώρες) και καλύτερες συνθήκες εργασίας – το σύνθημα ήταν “Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο”. Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του 1886 περίπου  400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.

Στην Ελλάδα η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έγινε το 1892 και το 1893  γύρω στους 2.000 άνθρωποι  διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακάτικη αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα των  εργατικών ατυχημάτων. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Το 1936 οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης κατέλαβαν το  εργοστάσιο  που εργάζονταν μετά την απόρριψη των αιτημάτων τους και η διαμαρτυρία συνεχίστηκε με  τη συμπαράσταση  των καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός και  σε μία συγκέντρωση  έχασαν τη ζωή τους 8 εργάτες από τους πυροβολισμούς.

Η Πρωτομαγιάς, είναι επίσης και η γιορτή της άνοιξης. Κάποιοι ιστορικοί αναφέρουν  για τα αρχαία ελληνικά έθιμα – το μαγιάτικο κλαδί ή το στεφάνι με τα λουλούδια που  ίσως έχουν  τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Είναι γνωστό ότι στην αρχαία Ελλάδα τέτοια κλαδιά ή στεφάνια τα χρησιμοποιούσαν άλλωστε  πολύ συχνά.

Η Πρωτομαγιά γιορτάζεται με διάφορες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, με το άνθινο στεφάνι, με το μάζεμα των λουλουδιών στην εξοχή και φέρνει αισιοδοξία και ευφορία στους ανθρώπους που, ξεφεύγοντας από τις πόλεις, αναζητούν τη χαρά της άνοιξης στην ανθισμένη φύση!

Ας αποφορτιστούμε από τη φθορά  και το άγχος της καθημερινότητας και ας γεμίσουμε τη ζωή μας με το χρώμα, το άρωμα και την αισιοδοξία που η μαγιάτικη φύση απλόχερα προσφέρει.

Καλή Πρωτομαγιά σε όλους!!!

*          Η Μαρία Μαυρουδή είναι δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών