Σάλο έχει προκαλέσει η υπόθεση με τη σύλληψη ενός αστυνομικού εν ενέργεια στο Ηράκλειο, ο οποίος οδηγούσε, κατά παράβαση της νομοθεσίας, ιδιωτικό ασθενοφόρο.
«Δεν υπάρχει τίποτα ανήθικο σε αυτό», λένε οι συνάδελφοί του, που σημειώνουν εμφατικά πως οι μισθοί τους είναι τραγικοί και η δεύτερη δουλειά είναι μονόδρομος, προκειμένου να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια.
Όπως τονίζουν, με φόντο και τη μάχη για τη ζωή του, που δίνει ο 31χρονος αστυνομικός ο οποίος τραυματίστηκε στα επεισόδια στο Ρέντη, η ίδια η Πολιτεία θέτει σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, την ίδια ώρα που δεν τους εξασφαλίζει ούτε τα αυτονόητα.
Από την άλλη, η υπόθεση του ασθενοφόρου φέρνει στο προσκήνιο και τα όσα τραγικά συμβαίνουν στον χώρο της υγείας, αφού οι ασθενείς καλούνται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη ακόμα και για τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.
«Όσο το κράτος δίνει το δικαίωμα, τόσο θα καταγράφονται τέτοιες καταστάσεις», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.
Η σύλληψη, λοιπόν, του εν ενεργεία αστυνομικού σε υπηρεσία του Ηρακλείου, ο οποίος οδηγούσε ιδιωτικό ασθενοφόρο, το οποίο μετέφερε έναντι αμοιβής κατά παράβαση της νομοθεσίας ασθενείς, φέρνει στο φως αφενός τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς ακόμα και για να μεταφερθούν στα νοσοκομεία και, από την άλλη, την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αστυνομικοί.
«Η εκχώρηση των δευτερογενών μεταφορών θα πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και της Πολιτείας. Στο έδαφος της ιδιωτικοποίησης των διακομιδών αναπτύσσονται και τέτοιου είδους φαινόμενα», ανέφερε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.
«Δεν έκανε έγκλημα»
«Δεν έκανε κάποιο έγκλημα ο συνάδελφος. Δεν πουλούσε ναρκωτικά, ούτε όπλα, ούτε τίποτα… Μια δεύτερη δουλειά έκανε για να ζήσει την οικογένειά του, γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, ο αστυνομικός οτιδήποτε και να κάνει απαγορεύεται. Δεν μπορεί να κάνει το οτιδήποτε αν δεν υπάρχει έγκριση από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Και αξίζει να δούμε πόσες αιτήσεις γίνονται στον αρχηγό και πόσες από αυτές εγκρίνονται», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Καλομοίρης.
Ο 47χρονος αστυνομικός, που υπηρετεί στο Ηράκλειο, συνελήφθη την Παρασκευή στα πλαίσια του αυτοφώρου να οδηγεί το ασθενοφόρο, το οποίο έκανε τη συγκεκριμένη μεταφορά, κατά παράβαση της νομοθεσίας, έναντι αμοιβής…
«Αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος είναι να μεταφερθεί αυτή η ευθύνη (σ.σ. της διακομιδής ασθενών) στα ίδια τα νοσοκομεία. Να ανασυσταθούν οι θέσεις των οδηγών ασθενοφόρων και αυτή η υπηρεσία να είναι δημόσια, δωρεάν και κρατική», πρόσθεσε ο κ. Βρύσαλης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όλα έγιναν μετά από καταγγελία.
«Δεν ήταν καταγγελία εναντίον του αστυνομικού», διευκρίνισε ο κ. Καλομοίρης. «Ήταν ενάντια στην εταιρεία στην οποία ανήκε το ασθενοφόρο».
Πώς έγινε η σύλληψη
Ειδοποιήθηκε το ασθενοφόρο, το οποίο παρέλαβε την ασθενή – μια αστυνομικό υπό κάλυψη – και κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς το εφημερεύον νοσοκομείο έγινε έλεγχος, με τους συναδέλφους τού οδηγού να βρίσκουν στην κατοχή της συνοδού του ασθενοφόρου τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα που είχε παραλάβει για τη διακομιδή της ασθενούς, αλλά και τον συνάδελφό του, που εκτελούσε χρέη οδηγού.
«Όταν ένας αστυνομικός κάνει μια δεύτερη δουλειά, όπως ντελίβερι, δεν εκμεταλλεύεται την αστυνομική του ιδιότητα. Το κάνει, όπως καταλαβαίνετε, επειδή είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Επειδή ο μισθός δεν επαρκεί και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Είναι, δυστυχώς, σύνηθες φαινόμενο τον τελευταίο καιρό», είπε από την πλευρά του ο Κώστας Ανθουλάκης, αντιπρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.
Οι κατηγορίες
Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν, με τον ίδιο να οδηγείται στον εισαγγελέα Ηρακλείου με τις κατηγορίες της απασχόλησης σε άλλο επάγγελμα, της υποκλοπής μεταφορικού έργου και στέρησης άδειας ικανότητας οδήγησης ασθενοφόρου. Με προφορική εντολή του εισαγγελέα, ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς ωστόσο να έχει ξεμπλέξει, αφού εκκρεμεί και ο πειθαρχικός έλεγχός του, ενώ σε εξέλιξη είναι και η προκαταρκτική εξέταση.
Ο μισθός δε φτάνει… «Από την τσέπη μας ακόμα και για τα αυτονόητα»
Η υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο την οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν και οι αστυνομικοί. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι εκπρόσωποί τους, η Πολιτεία από τη μια τους ζητά να είναι στην πρώτη γραμμή κι από την άλλη τους αφήνει έκθετους, τόσο οικονομικά όσο και ηθικά.
«Έχουμε έναν μισθό 12 μήνες τον χρόνο. Πώς μπορούμε να ζήσουμε την οικογένειά μας; Και μη νομίζετε πως οι μισθοί του αστυνομικού είναι φανταχτεροί και τρανταχτοί όπως πολλοί πιστεύουν», υπογράμμισε ο κ. Καλομοίρης. «Όταν ένας αστυνομικός παίρνει 800 με 900 ευρώ τον μήνα και όταν το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας ή ενός δυαριού είναι 500 και 550 ευρώ, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να ζήσει», υποστήριξε ο κ. Ανθουλάκης.
«Το αν κάποιος συνάδελφος κάνει μια δεύτερη δουλειά, δουλεύοντας έως και 16 ώρες για να ζήσει, για μένα δεν είναι ανήθικο. Κρούει τον “κώδωνα” της κοινωνίας, που οφείλει να κάτσει και να επανεξετάσει τους μισθούς της Αστυνομίας». Όπως υπογραμμίζουν οι αστυνομικοί, η Πολιτεία τούς ζητάει να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, την ίδια ώρα που δεν τους εξασφαλίζει ούτε τα αυτονόητα!
«Μην ξεχνάτε ότι ένας αστυνομικός βάζει από την τσέπη του χρήματα για τη στολή του, ακόμη και για τον εξοπλισμό του. Το Σώμα σού χορηγεί μεν κάποια υλικά, αλλά δεν είναι αυτά που χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας», καταλήγει ο κ. Καλομοίρης.
Πηγή: neakriti.gr