«Συν Αθηνά και χείρα κίνει» ήταν το μήνυμα με το οποίο ολοκληρώθηκε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελαιοκομίας, που ήταν αφιερωμένη στον ρόλο της γυναίκας, από την Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε).
Σε μία πολύ κρίσιμη εποχή για τον ελαιοκομικό τομέα, η 4Ε αξιοποίησε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελαιοκομίας προκειμένου να εξετάσει με εκλαϊκευμένο αλλά και επιστημονικό τρόπο τα πιο επίκαιρα φλέγοντα ζητήματα αναδεικνύοντας όλους τους συμβολισμούς του ιερού δέντρου της ελιάς και όσων το φροντίζουν για να μας δίνει τους πολύτιμους καρπούς του.
Η ημερίδα διεξήχθη στο ιστορικό κτίριο του Λαϊκού Πανεπιστήμιου, το οποίο ιδρύθηκε το 1864 και συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά σαν ένα κύτταρο εκλαϊκευμένης γνώσης.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η κ. Άντζελα Γκερέκου, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), η οποία συμμετείχε ενεργά σε όλη τη διάρκεια των εργασιών. Στην ομιλία της ανέλυσε το μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης, στενής συνεργασίας του τουρισμού με την αγροτική παραγωγή, με τον παραδοσιακό πολιτισμό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα έντονα βιωματικά στοιχεία της παιδικής της ηλικίας σε μια οικογένεια ελαιοπαραγωγών.
Το παρών έδωσε και ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδων Κίντζιος, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις της εποχής για την ελληνική ελαιοκομία δίνοντας έμφαση στα θέματα εκλαϊκευμένης εκπαίδευσης, πιστοποίησης και αγροτικής οικονομίας για την αποτύπωση όλης της παραγωγικής αλυσίδας.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), κ. Abdellatif Ghedira απέστειλε χαιρετισμό, συγχαίροντας για την πρωτοβουλία να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας με την συνεργασία της 4Ε με το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Χανίων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Τον κύκλο των χαιρετισμών της εκδήλωσης έκλεισε ο πρόεδρος της 4Ε κύριος Σταύρος Βέμμος, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας.
Βραβεύσεις γυναικών
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας ήταν αφιερωμένη στον ρόλο της γυναίκας. Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, η 4Ε βράβευσε τις εξής κυρίες για την ιδιαίτερη προσφορά τους στην ελαιοκομία:
- Γκερέκου Άντζελα (Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού)
- Καμηλάκη – Πολυμέρου Αικατερίνη (Δρ. Ομότιμη ερευνήτρια, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών)
- Μυλωνά Μαρία (ελαιοπαραγωγός, για την επιλογή της υπέρ της διαρκούς επιμόρφωσης σε θέματα ελαιοκαλλιέργειας)
- Τριχοπούλου Αντωνία (Ακαδημαϊκός, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ)
- Χριστοπούλου Έφη (χημικός, εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του IOC, ελαιογευσιγνώστρια)
Ο τρίτος κύκλος περιλάμβανε τις προγραμματισμένες ομιλίες μελών της 4Ε, οι οποίες κάλυψαν όλη τη θεματολογία πολιτισμού, προστασίας του περιβάλλοντος, ποιότητας του ελαιολάδου, υγιεινο-διατροφικής αξίας του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς:
- Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, Δρ. Ομότιμη ερευνήτρια, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, «Ελιά και Πολιτισμός, ο ρόλος της Γυναίκας».
- Χρήστος Ζερεφός, Γ.Γ. Ακαδημίας Αθηνών, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και κλιματολογίας, «Χαιρετισμός – Η σημασία της ελιάς για το κλίμα».
- Γιώργος Κουμπούρης, Ερευνητής ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, «Η ελαιοκαλλιέργεια στην εποχή της κλιματικής αλλαγής».
- Έφη Χριστοπούλου, χημικός, εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του IOC, ελαιογευσιγνώστρια, «Παρθένο ελαιόλαδο και καταναλωτής».
- Κωνσταντίνος Α. Δημόπουλος, Ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας & Χημείας Τροφίμων, Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ελαιόλαδο: Ένα βασικό συστατικό της Μεσογειακής Δίαιτας που είναι υγιεινή λιπαρή ύλη με αντιφλεγμονώδη δράση».
- Γεώργιος Μπόσκου, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, «Φάε 5 ελιές την ημέρα».
Η ημερίδα έκλεισε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το επίκαιρο θέμα «Είναι το ελαιόλαδο είδος πολυτελείας;» την οποία συντόνισε ο Βασίλης Ζαμπούνης μεταξύ των δημοσιογράφων Γιώργου Λαμπίρη και Γιώργου Μακρή.
Πηγή: in.gr