ΤΟΕΒ Ιεράπετρας: Τελευταία λύση η αφαλάτωση και ελπίζουμε να μην τη χρειαστούμε ποτέ…

543

Μια σημαντική ημερίδα με πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων αρμόδιων για δημόσια έργα, για θέματα υδάτινων πόρων, αλλά και εκπροσώπους από νησιά της Ελλάδας που χρησιμοποιούν για χρόνια τις λύσεις της αφαλάτωσης πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτιστικής Μέριμνας της Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας με βασικό διοργανωτή τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας και τη συμμετοχή του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Παπαδάκης μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι ανέφερε πως η ημερίδα ήταν πολύ σημαντική αφού είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή τόσο από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και την ομάδα μελετητών για τα συμπληρωματικά έργα για τα Μπραμιανά, αλλά και από τις αρχές της Ιεράπετρας, πράγμα πολύ χρήσιμο για τη συνέχεια.

Το βασικό κομμάτι που αφορούσε τη λύση της αφαλάτωσης μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρουσιάστηκε αναλυτικά ενώ παράλληλα έγιναν και συγκεκριμένες εξαγγελίες για την πορεία υλοποίησης της προσαγωγού διώρυγας Μύρτους-Μπραμιανών, αλλά και τα συνοδά έργα του φράγματος.

Αυτό που φάνηκε τόνισε ο κ. Παπαδάκης είναι πως η αφαλάτωση είναι μια ακριβή λύση, θα αφορά μόνο το νερό ύδρευσης και όχι άρδευσης, η οποία θα είναι η έσχατη λύση για την περιοχή, αφού θα σημαίνει πως έχουν εξαντληθεί όλοι οι υδάτινοι πόροι και δεν θα υπάρχει εναλλακτική λύση. Παρόλα αυτά το Υπουργείο θα αναλάβει να συντάξει μια μελέτη για την περίπτωση αφαλάτωσης από τις πηγές της Μαλάβρας και εκεί θα φανεί με κάθε λεπτομέρεια η κατάσταση και οι ανάγκες που ενδέχεται να απαιτηθούν. Μια λύση πάντως για την οποία ο κ. Παπαδάκης ανέφερε πως είναι γνωστό πως θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερα ποσά και έργα από την προσαγωγό Μύρτους, η οποία αν προχωρήσει θα απαιτήσει πάρα πολύ χρόνο για να υλοποιηθεί, κρίνοντας και από την εμπειρία της προσαγωγού Μύρτους.

Από την πλευρά της διεύθυνσης υδάτων και της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης ο προϊστάμενες κ. Κριτσωτάκης ανέφερε για άλλη  μια φορά πως οι υδάτινοι πόροι της Κρήτης δεν κινδυνεύουν παρά την ανομβρία, η οποία ακόμα και αν συνεχιστεί φέτος δεν θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Αυτή είναι μια θέση της αρμόδιας υπηρεσίας που είναι γνωστή εδώ και καιρό, τόνισε ο κ. Παπαδάκης και για αυτό ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας εμφανίζεται ψύχραιμος απέναντι στο πρόβλημα, μια στάση για την οποία έχει δεχθεί κριτική.

Ο κ. Παπαδάκης τόνισε επίσης πως πέρα από το κομμάτι της αφαλάτωσης το πολύ σημαντικό που προέκυψε από τη χθεσινή ημερίδα ήταν η παρουσία των υπηρεσιακών παραγόντων όπου πέρα από τις εξαγγελίες που έγιναν, συζητήθηκαν αναλυτικά πρακτικές λεπτομέρειες για την κατασκευή της προσαγωγού, για τις διαδικασίες απαλλοτριώσεων, και όσα χρειάζονται για τα τεύχη δημοπράτησης τα οποία συντάσσονται τώρα ώστε να το έργο να δημοπρατηθεί εντός διμήνου.

Πηγή:  radiolasithi.gr