Τα τελευταία νέα! Πως θα κυλίσει ο καιρός την Τρίτη στην Κρήτη…

991

Γράφει ο Σάββας Ιωάννης Σπυριδάκης

Το μικρό ανοιξιάτικο διάλειμμα, αύριο θα τελειώσει……
Οι πρώτες αναταράξεις αναμένονται , πριν από μια σημαντική , χειμερινή και με διάρκεια κακοκαιρία , που μας περιμένει από την νύχτα προς Τέταρτη 13 Φεβρουαρίου κι έπειτα…….
πιο συγκεκριμένα……..
αναλυτική πρόγνωση καιρικών συνθηκών Κρήτης για την τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019……
Ο ΘΥΤΗΣ…….
Χαμηλό βαρομετρικό κινούμενο βορειότερα της χώρας από τα δυτικά προς τα ανατολικά υπεράνω των νοτιότερων ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ χωρών , ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΚΟΠΙΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ , με ψυχρό μέτωπο εκτεινόμενο πολλά χιλιόμετρα νοτιοδυτικότερα έως την ΣΥΡΤΗ και τις ακτές της ΛΙΒΥΗΣ , το οποίο εισερχόμενο στο ΑΙΓΑΙΟ και τα ανατολικά θαλάσσια τμήματα θα ενισχύεται εμπλουτιζόμενο και ανατροφοδοτουμενο , είναι τα αίτιο των πρώτων αυριανών ατμοσφαιρικών αναταράξεων…….
Οι πολύ ψυχρότερες δε αέριες μάζες που το ακολουθούν , θα προκαλέσουν κυκλογένεση στην ευρύτερη περιοχή του ΑΙΓΑΙΟΥ , η οποία εμβαθύμενη και ολοένα πιο οργανωμένη με την πάροδο του χρόνου έως το τέλος της ημέρας , παίρνοντας την μορφή ενός χαμηλού βαρομετρικού συστήματος με μέτωπα κακοκαιρίας στο νοτιοανατολικό ΑΙΓΑΙΟ , θα προκαλέσει ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ και ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΧΕΙΜΕΡΙΜΗ , από την νύχτα και για αρκετές ημέρες από ΤΕΤΑΡΤΗ…….
ΤΟ ΘΥΜΑ……..
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ , ΑΝΑ ΕΞΑΩΡΟ ΑΥΡΙΟ……..
Α. 00.00…..06.00…..
Απόψε την νύχτα , έως τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο…..
1. ΝΕΦΩΣΗ , ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ…..
Στα δυτικότερα και νοτιοδυτικά τμήματα του νομού ΧΑΝΙΩΝ καθώς και τις θαλάσσιες περί αυτών περιοχές , τα νοτιότερα νομών ΡΕΘΥΜΝΗΣ και νοτιοδυτικότερα νομού ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ , νότια των ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ και της ΔΙΚΤΗΣ, τις θαλάσσιες περιοχές νότια της ΚΡΗΤΗΣ, ΓΑΥΔΟ ΓΑΥΔΟΠΟΥΛΑ και νοτιότερα του νομού ΛΑΣΙΘΙΟΥ ανοικτά προς ΧΡΥΣΗ και νοτιότερα ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΟΥ, νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες ,μεγάλα διαστήματα και πολλές περιοχές υπό νεφελώδη ουρανό
Υπάρχει πιθανότητα, να σημειωθούν κάποιες τοπικές βροχές , με την μορφή ψιχαλίσματος , ψεκάδας , ασθενούς παροδικής βροχής, ψιλόβροχο ή καταβρέγματος διάσπαρτα , σε περιοχές νότια νοτιοδυτικά στις παρυφές και τους πρόποδες των ορεινών όγκων ΛΕΥΚΩΝ ΟΡΕΩΝ , ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ και ΔΙΚΤΗΣ , όσο δυτικότερα , τόσο πιθανότερο…..
Η πιθανότητα υπαρκτή μεν , αλλά πολύ μικρότερη εκδήλωσης φαινομένων στις υπόλοιπες περιοχές…….
Στις υπόλοιπες περιοχές , ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις…….
2. ΑΝΕΜΟΙ……
Γενικά ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ……
5……7Β στις θαλάσσιες περιοχές ανοικτά βορειοδυτικά προς πέρασμα ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ και βορειοδυτικό ΚΡΗΤΙΚΟ πέλαγος…..
4……6Β στις υπόλοιπες περιοχές , με ριπές τοπικά στα βόρεια έως 7Β…….
Β. 06.00…..12.00……
Μεταξύ πρώτων πρωϊνών και μεσημβρινών ωρών ……
1. ΝΕΦΩΣΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ……
Από τα δυτικά προς τα ανατολικά , θα συννεφιάσει και στις υπόλοιπες περιοχές του νομού ΧΑΝΙΩΝ και τις θαλάσσιες περιοχές βόρεια αυτού στο ΚΡΗΤΙΚΟ πέλαγος , ενώ από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά θα συννεφιάζει και στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού ΡΕΘΥΜΝΗΣ , τα δυτικά κεντρικά και νότια του νομού ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και τα νότια του νομού ΛΑΣΙΘΙΟΥ…….
Τοπικές βροχές πλέον ,από τα δυτικά προς τα ανατολικά βαθμιαία όλο και περισσότερες και διάσπαρτες μπόρες , θα εκδηλώνονται….
α. ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ……
Βαθμιαία , από τα δυτικά βορειοδυτικά , προς τα ανατολικά νοτιοανατολικά , στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές δυτικότερα περί ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΒΟΥΞΑΣ ΣΠΑΘΑΣ και στο βορειοδυτικό ΚΡΗΤΙΚΟ πέλαγος…….
Τα φαινόμενα στα νοτιοδυτικά εντεινόμενα , θα επεκτείνονται προς βορειοανατολικότερα , επηρεάζοντας σταδιακά όλη την ενδοχώρα και τα ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ , καθώς και περιοχές περί ΑΠΟΚΟΡΡΩΝΑ , ΚΟΥΡΝΑ , όρμων ΣΟΥΔΑΣ ΑΛΜΥΡΟΥ…….
Προς το μεσημέρι στις νοτιοδυτικές περιοχές , πιθανώς κατά τόπους παροδικά , τα φαινόμενα να είναι έντονα και να εκδηλωθούν και μεμονωμένες σποραδικές καταιγίδες…….
Αργότερα θα βρέξει και σε ΓΑΥΔΟ ΓΑΥΔΟΠΟΥΛΑ και γύρω θαλάσσια τμήματα……
β. ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ……
Βαθμιαία σε όλα νότια τμήματα , αξιόλογες κατά διαστήματα περί ΚΕΔΡΟΥ και ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ προς τα νοτιοδυτικά , με επέκταση βορειοανατολικότερα προς την ενδοχώρα……..
γ. ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ……
Βαθμιαία επεκτεινόμενες προς τα βορειοανατολικά στην ενδοχώρα και τα ορεινά στα νοτιοδυτικά του νομού , περί νοτίων τμημάτων ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ αξιόλογες κατά περιόδους αργότερα……
γ. ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ…..
Στις περισσότερες περιοχές νότια της ΔΙΚΤΗΣ……
Από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά , επεκτεινόμενα άστατος καιρός βαθμιαία , είναι πιθανόν να επικρατήσει σε θάλασσα ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ , ΧΡΥΣΗ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ και νοτιοανατολικότερα τμήματα ανατολικά της ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ , με πιθανή και παροδική καταιγίδα προς το μεσημέρι……
2. ΑΝΕΜΟΙ…….
Γενικά ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ , 3……5Β και κατά περιόδους στο ΚΡΗΤΙΚΟ και τα νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα και άκρες ΛΑΣΗΘΙΟΥ περί ΞΕΡΟΚΑΜΠΟΥ 6Β και ριπές τοπικά στα βόρεια 7Β και παροδικά ακόμη κι 8Β για λίγο…….
Προς το μεσημέρι στα δυτικότερα τμήματα του νομού ΧΑΝΙΩΝ και τις θαλάσσιες περιοχές δυτικότερα , θα αρχίσουν να στρέφονται σε ΔΥΤΙΚΟΥΣ 3…..5Β……
Γ. 12.00……18.00……
Μετά το μεσημέρι , έως αργά το δειλινό……
1. ΝΕΦΩΣΗ , ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ…….
Εάν εξαιρέσουμε τις ανατολικότερες περιοχές του νομού ΛΑΣΗΘΙΟΥ , στις υπόλοιπες , τόσο χερσαίες , όσο και θαλάσσιες περιοχές με τα μικρά αυτών νησιά , από τα δυτικά βορειοδυτικά προς τα ανατολικά νοτιοανατολικά , θα καλυφθούν από νεφώσεις και τα περισσότερα τμήματα θα βρεθούν υπό νεφελώδη ουρανό…….
Υπό πέρασμα πλέον ψυχρού μετώπου ανατροφοδοτούμενου εξ ΑΙΓΑΙΟΥ και θερμότερων ανατολικών θαλάσσιων περιοχών σε αλληλεπίδραση με τις ψυχρότερες αέριες μάζες που το ακολουθούν , θα αναστατώσει τον καιρό στα βόρεια και θα τον επιδεινώσει στα νότια από τα δυτικά προς τα ανατολικά…..
Μπόρες , βροχές , ακόμη και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στα βόρεια από τα δυτικά προς τα ανατολικά , τόσο στα πεδινά παραθαλάσσια και τις πόλεις , όσο και στο ΚΡΗΤΙΚΟ πέλαγος , οι οποίες έως αργά το μεσημέρι , θα έχουν επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές των νομών ΧΑΝΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΗΣ και στον νομό ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ δυτικά της πόλης τμήματα , νοτιοδυτική ενδοχώρα και δυτική ΜΕΣΑΡΑ , δυτικά του ΚΟΦΙΝΑ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ……
Τα φαινόμενα σε εσωτερικές κι ορεινές προς νότια περιοχές , περί ορεινών όγκων και στα βόρεια και στις παραθαλάσσιες νότιες περιοχές , θα είναι καθώς φαίνεται κατά τόπους και περιόδους , παροδικά ισχυρά……
Πιθανή και η χαλαζόπτωση οπουδήποτε……
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά έως και τα 1.700m στον ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ προς το απόγευμα , χαμηλότερα στα ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ……
2. ΑΝΕΜΟΙ……
Από τα δυτικά προς τα ανατολικά , θα επικρατούν ΔΥΤΙΚΟΙ έως ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ ψυχρότεροι άνεμοι 3……5Β γενικά , έως και τα ανατολικά του νομού ΡΕΘΥΜΝΗΣ και όλες τις γύρω θαλάσσιες περιοχές , δυτικό ΚΡΗΤΙΚΟ πέλαγος , ΓΑΥΔΟ ΓΑΥΔΟΠΟΥΛΑ , έως το απόγευμα αργά……
Στους νομούς ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και ΛΑΣΗΘΙΟΥ , θα επιμένουν οι ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 3……5Β κι ανατολικότερα 6Β…….
Δ. 18.00……24.00……
Οι απογευματινές αργά και βραδυνές ώρες…….
1. ΝΕΦΩΣΗ , ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ……
Θα υπάρχουν αρκετές νεφώσεις και πολλές περιοχές υπό νεφελώδη ουρανό , ελαττούμενες εκ δυσμών προς ανατολάς , περιοριζόμενες στον νομό ΛΑΣΙΘΙΟΥ έως αργά το βράδυ…….
Οι μπόρες βροχές και σποραδικές καταιγίδες , θα περάσουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά επηρεάζοντας τους νόμους ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ και τις γύρω θαλάσσιες περιοχές νησάκια , με κατά τόπους και περιόδους εντάσεις και πιθανή χαλαζόπτωση οπουδήποτε , ενώ ταυτόχρονα στους νομούς ΧΑΝΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΗΣ θα παρουσιάζει ΥΦΕΣΗ ο καιρός και στις παραθαλάσσιες θαλάσσιες περιοχές βελτίωση……
Στους νομούς ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και ΛΑΣΗΘΙΟΥ , φαίνεται να σταθεροποιείται ο άστατος και βροχερός καιρός , κυρίως στον νομό ΛΑΣΗΘΙΟΥ , έως το τέλος της ημέρας , με τάση μάλιστα επιδείνωσης…….
Πρόσκαιρη σχετική βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός στα δυτικά…….
Χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές , θα σημειώνονται στην ΔΙΚΤΗ από αργά το βράδυ έως και τα 1.600m κατά περιόδους και στον ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ έως τα 1450m λίγο ασθενέστερες , ενώ αραιες χιονοπτώσεις θα σημειώνονται και στα ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ , έως τα 1.300m…….
2. ΑΝΕΜΟΙ……
Γενικά θα επικρατούν ολοένα και ψυχρότεροι ΔΥΤΙΚΟΙ έως ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ άνεμοι 3……5Β γενικά , κυρίως στις θαλάσσιες και δυτικές περιοχές……
Ε. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ…….
Γενικά από 08……19οC στις περισσότερες πεδινές παραθαλάσσιες περιοχές , ισως κανένα 20άρι και άνω πριν συννεφιάσει , με τους ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΥΣ καταβάτες στα βορειανατολικά , ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ και ΣΗΤΕΙΑ , αισθήσεις κρύου από τα δυτικά μετά το μεσημέρι , σταδιακά σε όλες τις περιοχές…….
ΣΤ. Θα υπάρξει μια πρόσκαιρη ελαφριά μεταφορά σκόνης , κυρίως στα νοτιοανατολικά…….
ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ , ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ…….
Αύριο αναλυτικότερα , έχω προειδοποιήσει ήδη αρκετές ημέρες τώρα και με πολλούς τρόπους γι’ αυτό και φαίνεται να επιβεβαιώνεται …….
Μένει να δούμε μονάχα τα χιόνια μέχρι που μπορεί να κατέβουν στα ορεινά ή και ακόμη χαμηλότερα , εάν η θέση του χαμηλού επιτρέψει στο ΨΥΧΟΣ να απλωθεί ανατολικότερα…

Πηγή: Σάββας Ιωάννης Σπυριδάκης