Σε πανηγύρι και γιορτή απ’ την Αγιά Μαρκέλλα…

503

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή

Σαν τώρα που έρχονται οι μελωδίες από το υπέροχο τραγούδι Άλλος για Χίο τράβηξε …Σε πανηγύρι και γιορτή απ’ την Αγιά Μαρκέλλα. Μαρκέλλα όνομα πρωτότυπο, όμορφο που φέρει την πονεμένη ιστορία της  18χρονης κοπέλας από τη Χίο. Η μυροβόλος Χίος φορά τα γιορτινά της γιατί  γιορτάζει την προστάτιδά της.

Η Αγία Μαρκέλλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βολισσό, στο ιστορικό κεφαλοχώρι της βορειοδυτικής Χίου. Ο πατέρας της ήταν ειδωλολάτρης και η μητέρα της  χριστιανή  η οποία δυστυχώς πάθανε σε νεαρή ηλικία.Η Μαρκέλλα διακρίθηκε από  μικρή  για τη βαθιά της πίστη και αγάπη απέναντι  στον Χριστό, την καλοσύνη και την  αγνότητά της, τη σεμνότητα και την ευγένεια  που είχε  η ψυχής της. Θεωρούνταν ότι ήταν  προικισμένη με τη  θεϊκή σοφία και με  αμέτρητα ψυχικά χαρίσματα και για το λόγο αυτό είχε τη δυνατότητα να επικοινωνεί συνέχεια  με τον Θεό. Όμως ο ειδωλολάτρης και σκληρόκαρδος πατέρας της άρχισε να επιθυμεί ερωτικά την ίδια του την κόρη. Όταν η Μαρκέλλα το αντιλήφθηκε , εγκατέλειψε το πατρικό σπίτι και αναζήτησε καταφύγιο στα βουνά της περιοχής. Εκείνος έψαχνε να τη βρει.  Μία μεγάλη βάτος αποτέλεσε το  πρόσκαιρο ασφαλές καταφύγιο της. Ο πατέρας της το αντιλήφθηκε   και  έβαλε φωτιά στη βάτο  ώστε να την αναγκάσει να βγει έξω από αυτή.  Κατάφερε να του ξεφύγει τρέχοντας πάνω στις πέτρες και τα βράχια, αλλά εκείνος αποφάσισε να τη σημαδέψει με το τόξο του εκτοξεύοντας προς αυτή ένα βέλος. Η Αγία πληγώθηκε και το αγνό της αίμα πότισε τα βράχια. Παρόλα αυτά δεν έχασε την ψυχική της δύναμη και συνέχισε να τρέχει. Οι σωματικές της δυνάμεις άρχισαν  σιγά σιγά  να την εγκαταλείπουν και κάποια στιγμή έπεσε κάτω ταλαιπωρημένη και πληγωμένη. Με τα μάτια στραμμένα στον Ουρανό  προσευχήθηκε  ζητώντας από τον αγαπημένο της θεό να  σχίσει τον βράχο και να την κρύψει μέσα.  Αμέσως ο βράχος σχίστηκε και δέχτηκε το σώμα της ενάρετης Μαρκέλλας μέχρι το στήθος.

Τα βασανιστήρια όμως της πανέμορφης κόρης δεν σταμάτησαν.  Ο  πατέρας φτάνοντας στον τόπο  του μαρτυρίου της και βλέποντας το παράδοξο αυτό θαύμα, οργίστηκε ακόμη περισσότερο και έκοψε με ένα μαχαίρι τους μαστούς της και τους πέταξε στο βουνό. Στη συνέχεια αποκεφάλισε την κόρη του και πέταξε την κεφαλή της στη θάλασσα.

Ο σχισμένος βράχος, που δέχτηκε το μαρτυρικό σώμα της Αγίας, αποτελεί μέχρι σήμερα για τους προσκυνητές σημείο ευλαβικής αναφοράς και πηγή ιαμάτων, αφού  θεωρείται ότι όσοι προσεύχονται με πίστη, βλέπουν τον ερυθρό χρωματισμό των βράχων και το νερό να ατμίζει.

Τιμώντας τη μνήμη της Αγίας με μεγαλοπρέπεια  παίρνουμε θάρρος και δύναμη ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε γερά τα ιδανικά και την πίστη μας  και  να συνεχίσουμε τον δύσκολο αγώνα που βρίσκεται μπροστά μας προκειμένου να στεφθούμε νικητές.

Η μνήμη της Αγίας παρθενομάρτυρος Μαρκέλλας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Ιουλίου και λαμπρά πανήγυρις λαμβάνει χώρα στον φερώνυμο ιερό ναό της Αγίας, που βρίσκεται επί της αμμώδους παραλίας στον ομώνυμο όρμο της Βολισσού και αποτελεί παγχιακό, αλλά και πανελλήνιο προσκύνημα.