Σχολική βία, ένα σύγχρονο φαινόμενο…

155

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*

Η σχολική βία ή αλλιώς σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Δεν πρέπει όμως εμείς οι γονείς να συγχέουμε ένα τσακωμό που έχουν μεταξύ τους τα παιδιά μας με το σχολικό εκφοβισμό. Θυμάμαι κατά τη σχολική περίοδο του 2015 τότε που έγινε ιδιαίτερα γνωστή η έννοια της σχολικής βίας με αφορμή τον αδικοχαμένο Βαγγέλη Γιακουμάκη, αρκετοί γονείς πανικόβλητοι έτρεχαν να παραπονεθούν ότι το παιδί τους έχει πέσει θύμα εκφοβισμού.

Η άσκηση της σχολικής βίας γίνεται συστηματικά και εκδηλώνεται είτε με σωματικό είτε με λεκτικό τρόπο, αφήνοντας κάποιες σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία αλλά και στη σωματική ακεραιότητα των παιδιών

Θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο πρώτα σαν γονείς πρέπει να το χειριστούμε με ευαισθησία κ ωριμότητα. Απαιτείται αρκετή συζήτηση  σχετικά με τη διαφορετικότητα που ενδεχομένως έχουν κάποια παιδιά. Τόνωση της αυτοπεποίθησης και αυτό εκτίμησης που χρειάζονται περισσότερο τα παιδιά που είναι ευαίσθητα και χαμηλών τόνων. Ανάληψη πρωτοβουλιών. Το σημαντικότερο όμως κατά τη γνώμη μου είναι να σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά μας σαν μικρομέγαλο κ καλλιεργώντας τους τον παλικαρισμό και την υπερβολική χρήση της λαθεμένης εξυπνάδα.

Στο σχολείο όσο καλή διάθεση και να έχει ο εκπαιδευτικός όσες γνώσεις κι αν διαθέτει όση προσπάθεια κι αν καταβάλλει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα όπως είναι ο σχολικός εκφοβισμός  αν δεν βοηθήσουμε κ εμείς σαν γονείς δεν μπορεί να καταφέρει κάτι σπουδαίο.

Δυστυχώς τα παιδιά είναι σκληρά κ αυθόρμητα παρόλο την αθωότητα που έχουν μέσα στην ψυχή τους. Ας τα βοηθήσουμε να διώξουν μακριά την άσχημη εικόνα και την κακή εντύπωση που έχουν δημιουργήσει για κάποιον συμμαθητή τους. Ας τα παροτρύνουμε να ενσαρκώσουν   το ρόλο που  πραγματικά τους ταιριάζει εκείνο το αγνό τρυφερό ρόλο που πρέπει να έχει κάθε  ένα παιδί με καθαρή καρδιά…Εκείνο το ρόλο που αξίζει σε κάθε παιδί!

Να είναι ευτυχισμένο, χαρούμενο και να μάθει να ζει σαν παιδί χωρίς φόβο , βία απόρριψη, στιγματισμό.

* Η Μαρία Μαυρούδη είναι Δασκάλα και Υποδιευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μοιρών