Προβλήθηκε στο Σπήλι το ντοκιμαντέρ «Από την Κρήτη στα κολαστήρια θανάτου του Άουσβιτς»

208

Στο Σπήλι πραγματοποιήθηκε η προβολή του τρίτου ιστορικού ντοκιμαντέρ έρευνας των, Μανώλη Παντινάκη και Γιάννη Κανελλάκη και σκηνοθεσίας του Τάσου Μπιρσίμ με τίτλο «Από την Κρήτη στα κολαστήρια θανάτου του Άουσβιτς» παρουσία του Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κκ Ειρηναίος, του Πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου π. Ευάγγελου Κοπανάκη και βέβαια του Δημάρχου Γιάννη Ταταράκη.
Η παραγωγή του ντοκουμέντου άρχισε το 2016 στο χωριό της αντίστασης και της παλικαριάς, τα Μεσκλά ενώ πλάνα λήφθηκαν από την Κοξαρέ του Δήμου Αγίου Βασιλείου από όπου οι ναζί συγκέντρωσαν κατοίκους και πολλούς τους οδήγησαν στο Μαουτχάουζεν και στα παραρτήματά του όπου εκεί με μαρτυρικό τρόπο άφησαν τη ζωή τους στους φούρνους, ή από πείνα ή από βασανιστήρια ή από άλλες αιτίες.
Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης που με ξεχωριστό τρόπο αγκαλιάζει και ενισχύει τέτοιες πρωτοβουλίες που αφορούν και την περιοχή του, κατα τον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η σημερινή εκδήλωση αναδεικνύει το ρόλο της Πολιτείας για τη διάσωση και ανάδειξη της μνήμης του λαού μας.
Στόχος της αποψινής βραδιάς είναι να αφυπνίσουμε συνειδήσεις, να ισχυροποιήσουμε την ιστορική μνήμη και να αποδώσουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τα αθώα θύματα της Γερμανικής Κατοχής.
Το νέο, τρίτο στη σειρά, ιστορικό ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο των ίδιων δημοσιογράφων-ερευνητών είναι μοναδικό στην Κρήτη με καταγραφή αφηγήσεων από τα ναζιστικά κολαστήρια. Οι δημιουργοί κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία προσπάθειες να διασώσουν ζωντανές μαρτυρίες χρησιμοποιώντας δυναμική κινηματογραφική γλώσσα .
Ιστοριογραφία, προσωπικές ιστορίες και βιώματα συνθέτουν το τελικό αποτέλεσμα ενός έργου, το οποίο προβληματίζει και συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο.»
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπακης αρμόδιος για θέματα πολιτισμού του Δήμου Αγίου Βασιλείου ο οποίος καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ανέφερε:
«Ας προσπαθήσουμε να ξαναγίνουμε ανθρωπιστές και να μάθουμε να παλεύουμε για τα ιδανικά μας, επαναπροσδιορίζοντας την θέση μας και την στάση μας στα πλαίσια μιας νέας ισχυρής παγκόσμιας κοινότητας που θα φωτίζεται απ τα ιδανικά της ελευθερίας και του σεβασμού της ζωής και της ύπαρξης. Αρκεί ο καθένας και όλοι μαζί ως ομάδα να μην επαναπαυόμαστε, αλλά να γρηγορούμε και να αρχίσουμε και πάλι να αγωνιζόμαστε για να μην χαθούν τα κεκτημένα της ελευθερίας που μας παρέδωσαν με ηρωικές πράξεις οι πρόγονοι μας. Ας μην τους απογοητεύσουμε, εάν θέλουμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές τους και ας μην τους προδώσουμε, ότι με αιματηρές θυσίες μας προσέφεραν ως ύστατο φόρο τιμής στην μνήμη τους.»
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης τίμησε τον καταξιωμένο σκηνοθέτη κινηματογραφιστή Τάσο Μπιρσίμ, ο οποίος δεν κατάφερε να παραβρεθεί, για τη σπουδαία συμβολή του στην παραγωγή των τριών ιστορικών ταινιών και για τη μεγάλη του προσφορά στην Τέχνη και τον Πολιτισμό της χώρας.
Στο τέλος της εκδήλωσης τον λόγο έλαβε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης και ευχαρίστησε θερμά τον Δήμο Αγιού Βασιλείου και προσωπικά τον Δήμαρχο για την διοργάνωση της εκδήλωσης και την φιλοξενία ενώ εξήρε το έργο του Δημάρχου αλλά και στην συνεισφορά του στην ιστορική μνήμη με την ουσιαστική στήριξη του σε τέτοιου είδους δράσεις.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ