Να προστατέψουμε τη χελώνα Caretta caretta

201

Της Μαρίας Μελεσσανάκη

Μπορεί οι πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα να είναι ραγδαίες, να τραβούν ένα μεγάλο μέρος της προσοχής μας, αλλά ευτυχώς υπάρχουν και κάποια «μικρά» αλλά τόσο ανακουφιστικά σημεία της ζωής που μας καλούν με ένα πολύ διακριτικό τρόπο να τα προσέξουμε.

Οι νέες φωλιές αυγών της χελώνας καρέτα καρέτα στην παραλία του Κομμού σήμερα το πρωί αποδεικνύουν πως η ζωή συνεχίζεται. Η φύση και τα πλάσματα που ζουν σ’ αυτήν αναπαράγονται και συνεχίζουν τον κύκλο της ζωής στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα στους απαισιόδοξους που ξύπνησαν το πρωί, βλέποντας τα πάντα μαύρα!

Μια βόλτα στην ατέλειωτη παραλία του κόλπου της Μεσαράς, είναι αρκετή για ν αλλάξεις διάθεση. Και να δεις τη ζωή από μια άλλη οπτική γωνία. Περπατώ και η άμμος βουλιάζει σε κάθε βήμα. Μια έφηβη πιο κάτω σχεδιάζει πάνω στην άμμο ένα κλειδί του σολ και με την βοήθεια των κυμάτων ταξιδεύει ο νους σε μια μαγική συναυλία.

Μια κυρία πιο πέρα αν και κρατάει ομπρέλα, βλέποντας τις φωλιές των χελώνων δεν την καρφώνει στην άμμο. Μπράβο της σκέφτομαι . Αν και δεν το κάνουν όλοι. Χθες για παράδειγμα μια κυρία με τα παιδιά της ήρθαν στο ίδιο σημείο για μπάνιο και κάρφωσαν 2 ομπρέλες. Κανονικά θα πρέπει να υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες ώστε να υπενθυμίζεται πως απαγορεύεται να καρφώνουμε στην άμμο ομπρέλες.

Ειδικά σε παραλίες που αποδειγμένα γίνεται η ωοτοκία της χελώνας καρέτα καρέτα σκέφτομαι… κανονικά δεν πρέπει μόνο να το σκέφτομαι… πρέπει και κάπου να το πω. . .

* Η Μαρία Μελεσσανάκη είναι Δασκάλα και Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Πύργου