Μπακλαβάς νηστίσιμος με λάδι!

142

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο κρούστας

2 -3 φλιτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα

2 κουταλιές ζάχαρη

κανέλα

μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

1 ποτήρι ελαιόλαδο

Σιρόπι:

Για το σιρόπιασμα του μπακλαβά έχουμε 2 εκδοχές, ή θα ρίξουμε ένα ποτήρι μέλι (θυμαρίσιο κατά προτίμηση) ή θα κάνουμε σιρόπι με :

3,5 φλιτζάνια νερό

2.5 φλιτζάνια ζάχαρη

1 φλούδα λεμονιού

 

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα καρύδια τη ζάχαρη και τα μυρωδικά.

Λαδώνουμε τη βάση από το ταψί μας και στρώνουμε 2  φύλλα χωρίς να τα λαδώσουμε μεταξύ τους.

Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από τα καρύδια και καλύπτουμε με ένα φύλλο και 2 κουταλιές καρύδια.

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ένα φύλλο κρούστας + καρύδια μέχρι να μας μείνουν 2 φύλλα κρούστας.

Δεν λαδώνουμε τα φύλλα!

Μόλις βάλουμε τα 2 τελευταία φύλα, αν μας περισσεύουν τα κάτω φύλλα απ το ταψί, τα γυρίζουμε προς τα μέσα, και κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι μέχρι κάτω τον μπακλαβά σε κομμάτια.

Καίμε το λάδι και το περιχύνουμε από πάνω ακούγοντας τα φύλλα να «τσιτσιρίζουν» και να ψήνονται(να περάσει το λάδι και από τα κενά). Ραντίζουμε με λίγο νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30- 40 λεπτά  να ροδίσει.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό, τη ζάχαρη και την φλούδα λεμονιού. Το αφήνουμε να κρυώσει και μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά όπως είναι ζεστός τον σιροπιάζουμε.

Αν χρησιμοποιήσουμε μέλι, με το που θα βγάλουμε τον μπακλαβά θα το ρίξουμε επάνω, ειδικά στα κενά για να μελώσει ομοιόμορφα.

Αφήνουμε τον μπακλαβά να τραβήξει το σιρόπι ή το μελί και μετά σερβίρουμε.

 

** Αν στρώσετε τον μπακλαβά με 4 φύλλα κάτω + 1 διπλωμένο στη μέση, 1/4 γέμιση, 1 φύλο, γέμιση κλπ, λαδώνοντας τα φύλλα ένα ένα, τότε δεν χρειάζεται να κάψετε λάδι από πάνω θα το ψήσετε κατευθείαν για 40- 50.

Πηγή: kozanimedia.gr – Της Τάσας Θεοχαροπούλου