Κρητικός και μέλισσα: Μια σχέση που κρατά από την αρχαιότητα…

2950

Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, του μουσείου που διαφυλάσσει τα περισσότερα μυστικά του περίφημου μινωικού πολιτισμού, είναι ένα υπέροχο χρυσό κόσμημα «δυο μέλισσες».

Αυτό αποτελεί τον πιο αξιόπιστο μάρτυρα της σχέσης που είχε ο Κρητικός με τη μέλισσα.

Το μέλι, αυτή η εξαιρετική γλυκαντική ουσία, περιέχει διάφορα σάκχαρα διαφορετικά της γλυκόζης, που το καθιστούν ικανό να χρησιμοποιείται ακόμη και σε περιπτώσεις σακχαρώδους διαβήτη! Ακόμη, είναι μια τροφή πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές (κατά του καρκίνου) ουσίες.

Η κυριότερη βιταμίνη του μελιού (Ε) μαζί με άλλες ουσίες χρησιμεύει για να απομακρύνει από τον οργανισμό τα βλαπτικά στοιχεία που προέρχονται είτε από τον ίδιο του τον μεταβολισμό, είτε από την επίδραση εξωγενών παραγόντων, όπως είναι το κάπνισμα, οι ακτινοβολίες και οι διάφορες καρκινογόνες ουσίες.

Το κρητικό μέλι είναι απολύτως φυσικό προϊόν και παράγεται σε περιοχές με ενδημική βλάστηση.

Όπως είναι γνωστό σήμερα, το βιοσύστημα του νησιού είναι πλούσιο σε ενδημικά φυτά και ιδιαίτερα σε αρωματικά φυτά.

Αυτά προσφέρουν στις κρητικές μέλισσες την αγαπημένη τους τροφή.

Όποιος επιχειρήσει μια βόλτα στους μελισσόκηπους της Κρήτης θα καταλάβει γιατί αυτό το νησί παράγει το πιο αρωματικό μέλι του κόσμου: υπάρχουν χιλιάδες θάμνοι μοσχομυρίζουν και μερικοί απ’ αυτούς φυτρώνουν μόνο στην Κρήτη.

Οι Κρήτες μελισσοπαραγωγοί δεν χρειάζεται να ταΐζουν ζάχαρη τις μέλισσές τους γιατί δεν υπάρχουν νεκρές εποχές, ούτε περίοδοι που η άγρια βλάστηση είναι καλυμμένη με χιόνι για να μη μπορούν να βρουν μόνες την τροφή τους.

Από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα η Κρήτη παράγει συνεχώς μέλι και είναι σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα μέσα στις χιλιετίες.

Ίσως να βελτιώθηκε λίγο η κυψέλη, αλλά όλα τα άλλα παρέμειναν ίδια, οι μέλισσες, τα αρωματικά φυτά, το αγνό περιβάλλον του νησιού.

Η επεξεργασία του κρητικού μελιού γίνεται επίσης με φυσικό τρόπο, χωρίς υψηλές θερμοκρασίες που καταστρέφουν τις βιταμίνες.

ΠΗΓΗ: incrediblecrete