Κλασική σοκολατίνα

375

ΥΛΙΚΑ
250 γρ. καλής ποιότητας σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη,
120 γρ. (½ πακέτο) ανάλατο βούτυρο σε κομματάκια + επιπλέον για άλειμμα,
2 κουταλιές μπράντι,
6 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου χωρισμένα,
½ φλ. + 2 κουταλιές ζάχαρη,
1/3 φλ. μαρμελάδα φραγκοστάφυλο.
Γλάσο:
120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, τριμμένη,
1/3 φλ. κρέμα γάλακτος,
2 κουταλιές μέλι,
50-60 γρ. σοκολάτα γάλακτος λιωμένη σε μπεν μαρί για γαρνίρισμα (προαιρετικά).
Δημιουργία:

Βουτυρώνετε μια στρογγυλή φόρμα με ελατήριο διαμέτρου 23 εκ. και ντύνετε τον πάτο και τα πλευρά της με βουτυρωμένη αντικολλητική λαδόκολλα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C. Βάζετε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε ένα βαρύ κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά και την ανακατεύετε μέχρι να λιώσει (ή σε μπεν μαρί). Την αποσύρετε από τη φωτιά, ανακατεύετε μέσα το μπράντι και την αφήνετε να κρυώσει.
Χτυπάτε τους κρόκους με ½ φλ. ζάχαρη να αφρατέψουν και ανακατεύετε μέσα τη σοκολάτα. Καθαρίζετε το σύρμα του μίξερ και χτυπάτε χώρια τα ασπράδια, μέχρι ν’ αρχίσουν να πήζουν και προσθέτετε τμηματικά την υπόλοιπη ζάχαρη, συνεχίζοντας το κτύπημα για να γίνει μια σφικτή μαρέγκα, λεία και γυαλιστερή. Ανακατεύετε το 1/3 της μαρέγκας στο μίγμα των κρόκων και ύστερα ενσωματώνετε την υπόλοιπη, ανακατεύοντας ελαφρά και παίρνοντας μίγμα από κάτω και φέρνοντάς το προς τα πάνω.
Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα και ψήνετε το κέικ για ½ περίπου ώρα ή μέχρι που ένα σουβλάκι που θα μπήξετε στο κέντρο του να βγαίνει στεγνό. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λεπτά να μισοκρυώσει και το ξεφορμάρετε πάνω σε σχάρα. Όταν κρυώσει εντελώς, το τυλίγετε με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
Ετοιμάζετε το γλάσο:

Βάζετε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπολ, ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να κοχλάσει και την περιχύνετε. Αφήνετε να μείνει 1 λεπτό, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε το μίγμα να γίνει λείο. Σκεπάζετε το μίγμα με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε (εκτός ψυγείου) για ½ ώρα να πήξει ελαφρά.
Αλείφετε το κέικ από πάνω και στα πλευρά με τη μαρμελάδα και ύστερα το καλύπτετε με το γλάσο σοκολάτας. Αν θέλετε, βάζετε τη λιωμένη (κρύα) σοκολάτα γάλακτος σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με ψιλή μύτη και διακοσμείτε την επιφάνεια της σοκολατίνας με γραμμές.
Πηγγή: philenews.com