Κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα έως το πρωί της Κυριακής

546

Οι διαδοχικές κακοκαιρίες που επηρέασαν την χώρα μας, προκάλεσαν πλήθος προβλημάτων, μας δώσανε όμως και υπέροχες εικόνες. Θαυμάστε την ομορφιά των χιονισμένων  πρώην βασιλικών ανακτόρων στο Τατόι, στο βίντεο που ακολουθεί.

Ο φετινός χειμώνας συνεχίζει να προσφέρει τέτοιες εικόνες. Έτσι, ένα ακόμη βαρομετρικό χαμηλό που το πρωί του Σαββάτου 12/01 βρίσκεται στο νότιο Ιόνιο, επηρεάζει με σημαντικές βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις, και καταιγίδες την κεντρική και νότια χώρα.

Το σύστημα θα κινηθεί σταδιακά ανατολικά και θα συνεχίσει να προκαλεί ισχυρές βροχές, χιονοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες έως και το πρωί της Κυριακής 13/01.

 

Χάρτης 1. Οι κεραυνοί που κατέγραψε το δίκτυο καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» έως τις 11:30 του Σαββάτου 12/01.

Πιο αναλυτικά, έως το βράδυ του Σαββάτου 12/01, βροχοπτώσεις αναμένονται στη Νότια Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, το Αιγαίο και το Νότιο Ιόνιο, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Πελοπόννησο καθώς και στο Αιγαίο, το Νότιο Ιόνιο και τις παράκτιες προς αυτά περιοχές.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της νότιας, στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Κεντρικής Στερεάς και Θεσσαλίας.

Από το βράδυ του Σαββάτου 12/01 έως το πρωί της Κυριακής 13/01 τα φαινόμενα θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, τις Σποράδες και την Εύβοια, και ενδέχεται κατά τόπους να είναι ισχυρά.

 

Χάρτης 2. Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού και τα φαινόμενα που θα λάβουν χώρα από το μεσημέρι του Σαββάτου 12/01 έως και τις πρώτες ώρες της Κυριακής 13/01.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση, κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ στο Ιόνιο και τα 9 στο Αιγαίο.

Πηγή: meteo.gr – Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος