Και η σκέψη όλων μας είναι στο Μοναστήρι της Σουρωτής

523

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή

Λίγο έξω από το χωριό   της Σουρωτής  το οποίο είναι γνωστό για το ομώνυμο  μεταλλικό  του νερό  βρίσκεται το  Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου  το οποίο κρύβει έναν ολόκληρο θησαυρό  για τον Χριστιανισμό,  αφού  είναι εκεί ο τάφος  του γέροντα Παΐσιου.

Η ζωή του, ο μοναχισμός, τα θαύματα τα οποία έχει κάνει  και  όλα όσα έχει πει και έχει ενεργήσει ο ίδιος   γίνονται πραγματικότητα και ζωντανεύουν σε  εκείνον που πραγματοποιεί μια επίσκεψη στο γυναικείο μοναστήρι, όπου από το 1994 ο αγιορείτης μοναχός αναπαύεται.

Σύμφωνα  με τις μελέτες της εκκλησίας  αναφέρεται  ως μια  σύγχρονη ιερή  μορφή της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας, που εκπέμπει όχι μόνο εγχώρια αλλά και  διεθνή  ακτινοβολία, η οποία αποδεικνύεται καθημερινά   από το πλήθος προσκυνητών που καταφθάνουν καθημερινά στη Μονή για να προσκυνήσουν τον τάφο του Γέροντα να προσευχηθούν  και να πάρουν λίγη από την ευλογία του.

Το Ιερό Ησυχαστήριο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, ενώ, δίπλα στο Καθολικό, βρίσκεται  ο τάφος του μακαριστού Γέροντα Παϊσίου του Αγιορείτου. Είναι ένα γυναικείο μοναστήρι που  ιδρύθηκε το 1972  και οι μοναχές  είχαν πνευματικό καθοδηγητή τους τον Γέροντα Παΐσιο.

Στον τάφο του υπάρχει ένα μικρό κείμενο, το αντικατοπτρίζει με λίγα λόγια  την ζωή του Γέροντα: «Εδώ τελείωσε η ζωή, εδώ και η πνοή μου, εδώ το σώμα θα θαφτή, θα χαίρη κι η ψυχή μου, ο Άγιος μου κατοική, Αυτό είναι τιμή μου, πιστεύω Αυτός θα λυπηθή, την άθλια ψυχή μου, θα εύχεται στο Λυτρωτή, Να ‘χω την Παναγιά μαζί μου».

Το συγκεκριμένο κείμενο ζήτησε  ο ίδιος να τοποθετηθεί στο μνήμα του, ενώ παράλληλα  ζήτησε ανα μην γίνει ποτέ η εκταφή του σώματος του, αλλά να μείνει εκεί για πάντα.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση  είναι ότι δεν  υπάρχουν τάματα, ούτε  κάποια εικόνα του Γέροντα.

Τέτοιες ημέρες όπου η Μονή  πραγματοποιεί το μνημόσυνο του  Γέροντα  γίνεται το αδιαχώρητο.

Η σκέψη και η ελπίδα όλων μας στρέφεται εκεί όπου ο  Γέροντας   ακόμη και μέσα από τον τάφο του ενδιαφέρεται και  προσεύχεται για μας.

Οι διδαχές του αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά για όλους μας. Βοήθεια μας η Χάρη του.